Simpozionul Internaţional „Istorie şi cultură în Banat”- ediţia a doua
Simpozionul Internaţional „Istorie şi cultură în Banat”- ediţia a doua
De-a lungul istoriei sale, Banatul a adus, prin iluștrii exponenți, valoroase lucrări de natură istorică, culturală și literară ce au contribuit la îmbogățirea și definirea patrimoniului cultural al acestei regiuni. Studiul și analiza diferitelor aspecte și etape ce au conturat, de-a lungul vremii, însușiri specifice Banatului, au adus, în permanență, noi provocări pentru analiștii literari.
Ediţia a doua a Simpozionului Internaţional „Istorie şi Cultură în Banat”, manifestare care s-a bucurat anul trecut de o participare valoroasă din partea specialiştilor în cultura şi istoria acestor locuri, aduce și în acest an numeroase personalități pe teritoriul comunei.
Acțiunea se va desfășura la Giroc, în zilele de 25 şi 26 octombrie organizată de Asociaţia Culturală „David Voniga”, în colaborare cu Primăria comunei Giroc, Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria, Institutul Cultural al Românilor din Voivodina, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timişoara şi cu Societatea Enciclopedică a Banatului.
Programul simpozionului va debuta vineri, 25 octombrie, de la ora 18.00, când vor fi vernisate o serie de expoziţii şi vor avea loc mai multe lansări de carte.
A doua zi, sâmbătă, 26 octombrie, zi în care Biserica Ortodoxă Română din Giroc îşi va sărbători hramul, se vor desfăşura, între orele 8.00-12.00, lucrările pe secţiuni, iar la ora 13.00, se va face o slujbă de sfințire a statuii preotului David Voniga, din fața Liceului Teoretic cu același nume.
Preşedinţi de onoare ai simpozionului sunt: Iosif-Ionel Toma, Maria Maria Berényi, Costa Roşu, Cornel Petroman; preşedinţi executivi: Viorel-Dorel Cherciu, Alin-Cristian Scridon; comitetul ştiinţific este alcătuit din Crişu Dascălu, Ioan Munteanu, Stelian Mândruţ, Ioan Viorel Boldureanu, Pavel Vesa, Vasile Râmneanţu şi Ovidiu Roşu.
Intrarea publicului este liberă.