Ce este educatia sociala si de ce se studiaza in scoli
Care este scopul pentru care se studiaza aceasta materie?
Educatia sociala are ca principal scop sa asigure modul in care se dezvolta personalitatea fiecarei persoane. Aceasta materie contribuie la formarea tuturor competentelor cheie pentru ca elevul sa devina un cetatean responsabil iar toate informatiile au rolul de a contribui la dezvoltarea elevului pe parcursul intregii sale perioade de pregatire si dupa.
Intr-un manual educatie sociala clasa 5 sunt puse bazele acestor informatii care ulterior sunt sedimentate pana in clasa 8-a. Educatia sociala incepe cu gandirea critica si cu studiul drepturilor copilului, scopul fiind acela de a stimula interesul copiilor pentru toate aceste informatii. De asemenea, materialul are rolul de a determina elevul sa analizeze critic toate aceste informatii si de a le intelege pe deplin.
In functie de anul de studiu, manualul de educatie sociala clasa 5 este continuat de celelalte manuale. In clasa a 6-a spre exemplu, la educatie sociala copii invata despre notiuni interculturale. Acest demers are rolul de a urmari formarea elevului ca si persoana care este capabila sa isi valorifice cultura, dar care are si capacitatea de a aprecia toate culturile pe care le poate intalni in societatea din prezent. Societatile contemporane, inclusiv cea din Romania, sunt interculturale in prezent datorita fenomenului de migratie, motiv pentru care elevul trebuie sa invete cum sa se comporte intr-o astfel de societate.
In clasa a 7-a elevul invata despre cetatenia democrativa. Cu ajutorul acestor notiuni, elevul va deprinde noi competente si are potentialul de a le dezvolta pe cele vechi, care au fost dobandite la alte materii, despre modul in care ar trebui sa functioneze un stat bazat pe democratie, despre ceea ce inseamna stat de drept si despre modul de formare a cetatenilor care sa fie activi in societate.
Acest studiu se termina in clasa a 8-a atunci cand elevul trebuie sa studieze despre economie si domeniul financiar. La acest moment, elevul trebuie sa descopere ceea ce implica initiativa de antreprenoriat si toate competentele care permit adoptarea unor decizii care vizeaza aspecte economice sau financiare ale cetatenilor activi.
Prin urmare, in momentul in care elevul studiaza educatie sociala va deprinde o serie de abilitati si va invata despre anumite informatii importante astfel incat sa se transforme intr-un cetatean responsabil si activ.
Educatia sociala completeaza educatia civica si este o materie complet noua, cu o programa special adaptata, prin intermediul specialistilor din domeniu, rolul sau fiind acela de a oferi un mod de dezvoltare optim copiilor. Aceste materii noi au aparut din necesitatea de a oferi elevilor mediul ideal in care sa se dezvolte in scoala si un cumul de informatii si abordari noi pentru o evolutie corecta, intr-o directie buna, in ceea ce priveste latura sociala.
Elevii de clasa a 5-a invata astfel despre drepturile proprii astfel incat sa stie sa le sustina ori de cate ori este necesar. Cu ajutorul acestei materii elevul se va dezvolta si isi va mari potentialul. Pentru ca diversitatea este importanta, in magazinele online pot fi gasite mai multe manuale de la diverse edituri astfel incat fiecare profesor sa poata alege manualul potrivit cu nivelul clasei. Unele manuale vin la pachet cu CD-uri sau site-uri pentru aplicatii multimedia in timp ce altele sunt simple si ofera informatii pe intelesul tuturor.
Manualele sunt caracterizate in primul rand prin modul in care pot optimiza procesul de evaluare, invatre si predare, in timp orelor, dar si prin modul in care abodeaza critic diverse probleme. De asemenea, sunt alese de cele mai multe ori si cartile care au un aspect potrivit elevilor de clasa a 5-a care au nevoie de mai multe informatii prezentate intr-o forma cat mai placuta si cat mai atractiva pentru ei. Spre exemplu, manualele de clasa a 5-a ar trebui sa aiba un raport corect intre text si grafica astfel incat sa nu devina plictisitoare.
Educatia sociala este o materie complet noua, care a venit in completarea altor materii precum educatia civica astfel incat sa ajute elevul sa se dezvolte mult mai bine si mai armonios in conformitate cu normele prezente.