O treime dintre utilizatorii de prezervative au avut parte de „accidente”

Pilula de a doua zi este folosita la scara larga de femeile din intreaga lume inca din anii 1980, pentru a preveni o sarcina nedorita care poate aparea in urma unui contact sexual neprotejat. Pilula de a doua zi este un contraceptiv de urgenta care intervine atunci cand fie partenerii nu au avut intentia de a se proteja, fie metoda contraceptiva utilizata a esuat, aparand astfel riscul de sarcina nedorita. Cercetarea Emergency Contarception Study, efectuata de compania globala Millward Brown, cu sprijinul Gedeon Richter, arata ca o treime dintre cei care au folosit prezervativul au avut parte de un episod in care acesta s-a rupt sau a alunecat.



Studiul evidentiaza faptul ca o mare parte dintre romance se bazeaza pe metode contraceptive cu risc mare de esec. Principalele trei metode utilizate sunt prezervativul, metoda retragerii si metoda calendarului, ultimele doua fiind metode traditionale, care se bazeaza exclusiv pe controlul perfect al barbatului sau calculul exact al perioadei fertile al ciclului menstrual.



Majoritatea metodelor contraceptive moderne sunt concepute pentru a fi folosite inaintea sau pe durata actului sexual. De exemplu, anticonceptionalele asigura protectie imediata daca femeia incepe folia in prima zi de menstruatie – daca folia este inceputa in oricare alta zi, este nevoie de 7 zile pana ce efectul contraceptiv este instalat. Ce se intampla insa atunci cand prezervativul aluneca sau femeia uita sa ia anticonceptionalele la timp mai mult de doua zile la rand? In acesta situatie, cea mai accesibila metoda este pilula de a doua zi, solutia care poate evita aparitia unei sarcini nedorite.



Pilula de a doua zi (contraceptie de urgenta) are eficienta maxima in primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat, insa ramane eficienta pana la 72 de ore de la acest moment. Pilula de a doua zi este o solutie sigura, fiind disponibila in farmacii fara prescriptie medicala, pentru orice persoana cu varsta peste 16 ani. Acest lucru inseamna ca si barbatul poate merge la farmacie pentru a achizitiona pilula de a doua zi, urmand ca apoi femeia sa o utilizeze.  



Pilula de a doua zi poate fi folosita ori de cate ori este nevoie, ea nedeterminand efecte negative pe termen lung. Pe termen scurt, efectele adverse care pot aparea sunt de durata si intensitate reduse si pot include: dureri de cap, dureri de burta, oboseala, greata, ameteli, senzatie de voma, tensiune la nivelul sanilor sau sangerari neregulate. De asemenea, menstruatia urmatoare poate sa apara cu cateva zile mai devreme sau mai tarziu decat in mod obisnuit.



In prezent, Gedeon Richter este unul dintre cei mai importanti producatori de medicamente din Europa Centrala si de Est, detinand cel mai important centru de cercetare din regiune.



Powered by SEO monitor