Romania intr-un parteneriat de pionierat in educatie - invatare inteligenta si interactiva asistata



In contextul actual al globalizarii, abilitatea de a comunica intr-o limba straina reprezinta una dintre cele 8 competente-cheie recomandate de Comisia Europeana pentru sistemele de invaţamant din UE, constituind un real avantaj competitiv, atat o oportunitate de parcurgere de programe de studii furnizate de universitati de prestigiu din afara tarii, cat si cheia unui parcurs profesional de succes intr-o societate bazata pe cunoastere.
ICE3 dezvolta o platforma virtuala de invatare a limbilor germana, spaniola si engleza prin intermediul unor instrumente interactive si inteligente de corectare automata. Acestea ofera mai mult decat simpla corectare si verificare gramaticala si ortografica. Utilizatorii platformei pot sa comunice oricand şi de oriunde, in situaţii de evaluare primesc feedback imediat, iar resursele puse la dispoziţia lor sunt variate, complexe şi susţin diferite stiluri de invaţare. Astfel, procesul de educaţie aduce in plus avantajele tehnologiei faţa de scenariul conventional care implica un profesor si un student. AutoLearn poate fi folosit de oricine, este gratuit si necesita o minima experienta de lucru cu platforme de e-learning. in activitatea uzuala de predare - invatare - evaluare desfasurata prin AutoLearn intervine AutoTutor, un instrument revolutionar de invatare prin corectare automata inteligenta, care simuleaza tipicul unui discurs pedagogic obisnuit realizat in mod natural cu profesori sau tutori.
Practic, la fel cum se intampla intr-un demers obisnuit de instruire, AutoTutor reda acele situatii sau intrebari care cer un raspuns cu explicatii si rationamente si intretine un dialog care stimuleaza initiativa elevului in timp ce construieste raspunsul, un intreg proces care in mod normal presupune 100 de schimburi conversationale.
AutoLearn integreaza de asemenea instrumente care permit crearea de materiale proprii de instruire. Se urmareste astfel o schimbare de roluri in care profesorul care invata o a doua limba straina nu mai utilizeaza materiale de instruire create de experti ci devine el insusi creator si utilizator al materialelor de instruire.

Proiectul ICE3 a debutat in luna octombrie 2010. Primul ciclu de activitati al proiectului se afla inca in desfasurare si implica profesori de limba engleza si de limba germana care au finalizat deja o serie de module de formare pentru crearea materialelor de invatare a limbii engleze si germane cu ajutorul aplicatiei AutoTutor. Cea de-a doua etapa, in derulare, vizeaza crearea materialelor de invatare de catre profesori si ulterior utilizarea acestora in cadrul lectiilor si cursurilor. Un studiu de evaluare operat la finalul acestui prim ciclu al proiectului va oferi mai multe detalii despre impactul experientei de predare, precum si cel al experientei de invatare a limbii engleze asistata de computer.

in zilele de 18-19 aprilie 2011, Centrul pentru Inovare si Dezvoltare in Educatie gazduieste prima intalnire tehnica din proiect care aduce la Bucuresti toti partenerii cu scopul pregatirii fazei de integrare in lectie a materialelor de invatare create de profesori.
“Romania testeaza, de cativa ani deja, sistemele de instruire asistate de noile tehnologii. Centrul pentru Inovare si Dezvoltare in Educatie implementeaza şi sustine inca de la infiintare programe si proiecte menite sa inoveze si sa eficientizeze educatia si contextul de invatamant din Romania, dezvoltarea de programe şi proiecte de elearning, TIC in educatie, participarea in retele si parteneriate internationale specifice fiind cateva directii pe care Centrul le exploreaza cu succes. ICE3 vine cu o propunere educationala inovatoare atat din perspectiva instrumentelor si modului de instruire cat si din cea relationala, pentru categoria de participanti - cadrele didactice care au un dublu rol, tutori pe de-o parte si studenti pe de alta, intr-un acelasi proces de instruire.”, afirma Simona Gabureanu, coordonator al proiectului in cadrul TEHNE Romania.

Despre proiect
Proiectul este coordonat de Fundaţia Barcelona Media - Universitat Pompeu Fabra din Barcelona (BM), Spania in parteneriat cu Institut der Gesellschaft zur Förderung der Angewandten Informationsforschung an der Universität des Saarlandes (IAI) - Institutul societatii pentru promovarea stiintelor Informatice aplicate la Universitatea Saarland din Germania si Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie. ICE3 este implementat ca parte a programului Comenius, prima componenta a Programului de invatare pe tot parcursul Vietii al Comisiei Europene. Programul Comenius sprijina financiar proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie.

Contact naţional:
Simona Gabureanu - Coordonator ICE3 in Romania
TEHNE- Centrul pentru Inovare in Educaţie

Proiectul ICE3 Integrating CALL in Early Education environements - Integrarea in educaţie a invatarii limbilor straine asistate de calculator - introduce in Romania o initiativa educationala bazata pe noile tehnologii, avand ca punct central instrumentul AutoLearn, o platforma de e-learning dezvoltata pe baza celor mai recente cercetari in domeniul educatiei, inovarii si noilor tehnologii. La nivel european, proiectul ICE3 este coordonat de catre Fundaţia Barcelona Media - Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona.

www.tehne.ro
Tel./fax: 021-410.4332
Web: http://ice3.barcelonamedia.org/
E-mail: simona.gabureanu[at]tehne.ro

Despre TEHNE- Centrul pentru Inovare in Educaţie (www.tehne.ro)
Centrul TEHNE este o organizatie nonguvernamentala activa in domeniul educatiei si cercetarii de peste 6 ani, furnizand expertiza de nivel inalt, programe, proiecte si activitati de calitate. Organizatia si-a focalizat activitatea pe trei mari directii: a) promovarea si sustinerea implementarii noilor tehnologii in educatie si training; b) promovarea si dezvoltarea educatiei pentru cetatenie democratica; c) evaluarea programelor educationale.
in Romania, Centrul pentru Inovare in Educaţie coordoneaza acţiunea eTwinning a Comisiei Europene, precum şi o serie de proiecte naţionale de anvergura: iTeach.ro, Elearning.Romania etc.
Identitatea Centrului si valoarea adaugata a activitatii sale sunt date pe de o parte de imbinarea cercetarii in educatie cu actiunile concrete, la diferite niveluri – de la activitati in scoli, pana la evaluari de programe sau cercetari de anvergura iar pe de alta parte de nivelul inalt de pregatire profesionala a membrilor sai, toti avand experienta de predare in scoala, iar cea mai mare parte a echipei avand pregatire consistenta in stiintele educatiei. Centrul pentru Inovare in Educatie este atestat ca institutie de cercetare de catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica.
Alte detalii: www.tehne.ro

educatie inovatie elearning autotutor autolearn