Premiul I pentru Cristiana Dragos-Roman la Concursul International de Pian “Concentus Roma”

"Cat mai sus... vreau sa fiu profesoara de pian ºi o pianista de succes. Sa cant pe marile scene ale lumii", este raspunsul, mereu acelasi, al Cristianei Dragos-Roman de 11 anisori, la intrebarea ce si-ar dori pentru viitor?

            La cei, nici 6 anisori ai ei, in grupa pregatitoare fiind, prin intermediul surioarei ei mai mari, Sidonia, pe care o astepta adesea sa-si termine ora de pian, Cristiana s-a indragostit fulgerator de armonia sunetelor si magia clapelor si a marturisit ca vrea sa invete si ea pianul. Ardoarea cu care mititica si-a exprimat aceasta dorinta, i-au convins si pe profesoara, stimata doamna Maria Jidav, si pe noi parintii, ca merita sa incerce. Acesta a fost inceputul...

            De atunci au mai trecut 5 ani, iar progresele Cristianei la aceasta ora sunt impresionante. S-a remarcat a fi un copil talentat, ambitios și harnic, inca de la inceput. Intuind in ea un pasionat si valoros viitor pianist, d-mna ei profesoara Maria Jidav i-a acordat chiar de la acea varsta, de 6 anisori, cinstea de a deschide ea concertul de Craciun al Scolii “Elf”, ca reprezentanta a Gradinitei "Tandarica", pe care o frecventa. A fost o mare bucurie si punct de lansare pentru Cristiana. Si a urmat... succes dupa succes, la concursuri in tara, apoi din clasa I si peste hotare.

            Cristiana a participat an de an la concursuri si festivaluri de interpretare, judetene, interjudetene si nationale: "PRIETENII MUZICII-PRO-PIANO ROMANIA", "VIVA LA MUSICA", "REMEMBER ENESCU", "JOHANN SEBASTIAN BACH" si altele, la toate obtinand PREMIUL I, PREMIU SPECIAL sau DIPLOMA DE EXCELENTA. Iata cum ii motiveaza aceste succese prof. ei de pian, d-mna Maria Jidav, dascal cu mare har si daruire: "La orele de pian am urmarit-o mereu pe Cristiana cantand cu toata fiinta ei mica si gingasa, absorbita de muzica pe care o interpreta, fara sa mai tina seama de ceea ce se intampla in jurul ei. Capacitatea ei de concentrare uimitoare, perseverenta, inteligenta si sensibilitatea la tot ce e frumos, un auz interior in permanenta evolutie, o ajuta sa-si formeze un tuseu cu o paleta coloristica deosebita, pentru care este remarcata de juriile concursurilor la care participa. De subliniat, si un studiu consecvent, grefat pe un talent riguros".

            Rezultatele in tara au fost garant pentru d-mna profesoara cã fetita poate mai mult, asa ca i-a propus sa participe la competitii si in afara tarii. Increzatoare si fericita, Cristiana a fost de acord. Am fost de acord si noi, parintii, cu emotii, dar si cu sperante. Si rezultatele nu s-au lasat asteptate.

            In iulie 2009 (terminase clasa I), a participat la CONCURSUL INTERNATIONAL DE PIAN “GIUSEPPE TERRACCIANO” din Salerno- Italia. La cei aproape 8 anisori ai ei, a cantat piese internationale, dar si romanesti: "Taranul vesel" de Schuman, 6 variatiuni de Chulau precum si piesa romaneasca compusa de Sabin Dragoi "Fa, Marito", care i-a incantat deopotriva pe cei din juriu si pe spectatori. Ca urmare i s-a cerut sa interpreteze aceasta piesa si la Gala Laureatilor (12 iulie 2009). Prin pasiunea, gratia si acuratetea cu care si-a interpretat repertoriul, Cristiana a cucerit juriul, care i-a acordat Premiul I. In august 2010, Cristiana a participat tot in Italia, in San Bartolomeo, la un alt concurs: “GIOVANI TALENTI E PREMIO ROVERE D'ORO”. A interpretat: " Allegro, La major " de W. Fr. Bach, "Leichte Klavir music der Romantic und Nachromantic" de Robert Schumann si "Toccatina" de Dimitri Kabalovski, la fel, piese care cer o tehnica buna si talent interpretativ. Dovedindu-le, Cristiana obtine tot Premiul I, desi a avut concurente foarte puternice din Rusia, Italia, Romania.
In acelasi an, 2010 (noiembrie), Cristiana s-a prezentat si la Nisa, in Franta, pe Coasta de Azur franceza, la CONCURSUL INTERNATIONAL DE PIAN "SIMONE DELBERT- FEVRIER".
            A uimit publicul si juriul prin sensibilitatea interpretativa si tehnica implacabila cu care si-a abordat piesele interpretate:" Preludiu în mi major " de Johann Sebastian Bach si "Sonatina pentru tineret in sol major" de Robert Schumann. A obtinut Premiul I.
Urmare a astfel de rezultate prestigioase peste hotare si in tara, la Gala Excelentei "10 pentru Cluj! Juniorii Clujului, sperantele Cetatii", din decembrie 2010, Cristianei i s-a oferit titlul de AMBASADOR AL CLUJULUI si o bursa acordata pe timp de un an, de mare ajutor pentru cheltuielile de drum si cazare, la alte competitii din strainatate, la care urma sa participe.

            Si Cristiana si-a urmat visul in continuare:

            In iunie 2011, a participat la un nou concurs international, la Povoleto, in Italia.
A interpretat: " Sei variazioni facili" de Ludwig van Bethoven si " Trois Ecosaisses op. 72" de Chopin.

            "Copil muzical, ambitios si harnic, doritoare de competitie, cu o disciplina interioara deosebita, care-i permite sa-si stapaneasca foarte bine emotiile, reuseste sa creeze acel flux magnetic al pieselor interpretate, care cucereste auditoriul", o aprecia d-mna Jidav, draga ei profesoara.

            Si in Povoletto (Italia), Cristiana a obtinut tot Premiul I.

In acest an, 2012, "Mica Mozart", cum o numesc pe Cristiana multi din cei ce-o cunosc, si-a dovedit inca o data talentul si dorinta de a-si implini visul.
            In mai a cucerit din nou juriul la prestigiosul "CONCOURS MUSICAL DE FRANCE", din Paris. Rezultate: Premiul - Medalia I, categoria "Superieur II", Premiul I, categoria "Virtuosite III", si Mare premiu al categoriei "Virtuosite III", invingand candidati din Franta, Rusia, Letonia, Polonia, China si Romania.

            Palmaresul bogat in premii si diplome al Cristianei se completeaza cu un nou Premiu I, obtinut zilele acestea la CONCURSUL DE PIANOFORTE "CONCENTUS ROMA", din Roma, Italia. Din maxim-ul de 100 de puncte, Cristiana a obtinut 99, detasandu-se net de restul concurentilor. A fost desemnata sa cante la Gala Laureatilor din 18 iunie (a. c.).

            "Cristiana reuseste sa combine la un loc mai multe ingrediente de succes: inteligenta, o muzicalitate deosebita, putere de concentrare, ambitie si determinare, munca tenace, iar toate acestea impreuna o ajuta sa se stapaneasca f. bine în fata juriilor si sa dea tot ce poate la fiecare concurs", sunt cuvintele actualei ei profesoare de pian, d-mna Cipriana Gavrisiu (care se ocupã permanent de fetita si-o ambitioneaza), ca o concluzie la palmaresul de peste 20 premii nationale si 7 internationale (Italia si Franta), la cei 11 anisori ai ei. La toate acestea se adauga si sprijinul nostru permanent, al parintilor, al scolii care-i ofera o bursa, din primii ani de scoala si, nu in ultimul rand, al sponsorilor care au fost alaturi de Cristiana de-a lungul anilor: Fundatia Comunitara Cluj, Fundatia Pentru Comunitate Cluj, SC Ax Perpetuum IMPEX SRL, SC Romtelecom SA, SC Carrefour România SA, SC Rosal Grup SRL si domnului Cristian FULGER.

Tuturor le multumim!

            Multumim posturilor de televiziune locale si presei pentru incurajarea Cristianei in drumul ales si popularizarea succeselor ei! Nimeni nu ar fi putut defini mai sensibil si mai adevarat, aceasta perioada din viata Cristianei, decat “O copilarie pe claviatura pianului”, titlu ce l-am gasit la un articol despre ea intr-un documentar recent. Si autorului acestui titlu de suflet ii multumim!

            Cu multumiri si recunostinta, familia Cristianei

 

Contact: Dragos Roman Cristian, tel. 0745260782

pian concurs