Dan C. Mihailescu la conferinta Cultura bate criza: "Buna seara, domnule Mircea Eliade!"
La un sfert de veac de la moartea scriitorului nu avem inca o editie de Opere complete Mircea Eliade, dar cititorul roman a putut, dupa 1989, gratie mai ales Editurii Humanitas, sa se (re)familiarizeze cu bogata bibliografie a autorului. Memorialistica si teoriile istoricului religiilor, proza fantastica si romanele realismului psihologic, eseistica, in stralucitoarea, exploziva ei varietate, ca si corespondenta (deopotriva emisa si primita), apoi Jurnalul si volumele de convorbiri – totul s-a asezat, cuminte sau frenetic, in bibliotecile noastre atata vreme insetate ori populate doar cu fotocopiile realizate conspirativ, cu destule riscuri, in regimul comunist de „gherila” intelectuala.
S-ar zice ca Mircea Eliade si-a aflat definitiv locul cuvenit in mintea si sufletul romanilor.
Dar oare chiar asa stau lucrurile ?
Daca ne gandim bine, observam ca instinctul cititorului mediu plaseaza foarte rar (sau foarte greu) numele lui Eliade imediat dupa Cantemir, Hasdeu, Odobescu, Iorga sau Parvan, atunci cand vine vorba de eruditia stiintifica, sau imediat langa Rebreanu, Slavici, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, G. Calinescu, atunci cand se dezbat ierarhiile literare. In plus, extraordinara eseistica a autorului Oceanografiei continua a fi taxata adesea - simplist si rauvoitor – drept gazetarie !
Care sa fie cauzele acestei minimalizari ?
Si ce poate face exegeza literara pentru a le demonta si elimina ?
Iata ce-si propune sa abordeze Dan C. Mihailescu, incercand sa re-situeze statura culturala a lui Mircea Eliade in prezentul intelectual-estetic romanesc.
Buna seara, sau... buna dimineata, domnule Eliade ?
Intalnirea va fi moderata de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucuresti si initiator al proiectului.
Despre Dan C.Mihailescu
Un critic literar stralucit, Dan C.Mihailescu reuneste exemplar eruditia, verbul sclipitor si ironia. La orice aparitie publica, nu stii daca sa-i admiri in primul rand originalitatea ideilor sau expresia lor spumoasa. Fiind un impatimit deopotriva al criticii literare de intampinare si al literaturii interbelice, Dan C. Mihailescu scrie saptamanal din 1990 incoace despre aparitiile editoriale si viata literara la zi – avand rubrici in revistele „22”, „Idei in dialog”, „Ziarul de duminica”, „Romania literara” si „Dilema Veche”, ca si in „Jurnalul national” si „Evenimentul zilei”. Este autorul unor carti despre Emil Cioran (fiind si editorul volumului Scrisori catre cei de-acasa) si a numeroase eseuri despre Mircea Eliade, Haig Acterian, C. Noica si altii; si tot el a si impus in ultima vreme formula „generatia ’27”.
Despre proiect
Seria de conferinte Cultura bate criza propune publicului "oameni si idei-forta". “Cultura bate criza este un spatiu al reflectiei despre lume, despre noi insine si despre valori autentice; echidistant fata de grupurile de putere, fara politizari si vedetisme, nici acuzatii ori victimizari inutile”, sustine Sorin Alexandrescu.
Acest proiect este realizat gratie colaborarii dintre Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii (CESI) de la Universitatea din Bucuresti (CESI), Fundatia Spandugino, Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” din Bucuresti (BCU) si Forum Auto Importator Volvo, ca si a sustinerii de catre partenerii media „Observator Cultural”, „Dilema Veche”, „Scena.ro”, „LiterNet.ro”, „Metropotam.ro” si „Radio Romania Cultural”.