Ana Blandiana la conferinta „Cultura bate criza”: „La ce bun poetii in vremuri de restriste?â€



Sub semnul celebrului vers al lui Holderlin, conferinta Anei Blandiana si dezbaterea de la Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” se vor opri asupra relatiei, dintotdeauna dramatice, dintre scriitor si epoca sa; asupra conditionarii reciproc periculoase dintre scriitor si putere; asupra caracterului subversiv al literaturii, atat in societatea in care singura materie prima nedeficitara era minciuna si singura realitate nebutaforica aparatul represiv, cat si in societatea de consum; asupra faptului ca rezistenta prin cultura este si mai necesara azi decat ieri. Pentru ca ”vremurile de restriste” nu sunt doar cele construite pe baza reprimarii adevarului, ci si cele care cresc din manipularea lui.

Si, atunci, ce cauta, ce asteapta si la ce pot folosi poetii intr-o lume care ii inspaimanta prin trivialitate si pe care o sperie prin puterea lor de a o judeca, chiar postum? O lume pe care o judeca si pentru care sunt judecati daca – sau tocmai pentru ca – ii supravietuiesc?

Iata cateva teme si intrebari care vorbesc despre ciudata calitate a poeziei de a nu putea fi exterminata, desi este fara incetare invinsa. Caci poetul nu este creatorul lumii prin care trece: daca ar fi fost creata de poeti, lumea ar fi aratat cu totul altfel.

Intalnirea va fi moderata de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucuresti si initiator al proiectului.

Despre Ana Blandiana

Ana Blandiana (nume literar al Otiliei Valeria Rusan), cea mai premiata poeta romanca in strainatate, este autoarea a 12 volume de versuri, 2 volume de nuvele fantastice, un roman si 7 volume de eseuri, publicate in limba romana incepand din 1964, reeditate in ultimii ani in numeroase editii, precum si a 45 de volume aparute in 23 de limbi. Este laureata a mai multor premii nationale si internationale, printre care se numara Premiul International Herder, Premiul National de Poezie, Premiul “Opera Omnia “ al Uniunii Scriitorilor, Premiul International Vilenica, Premiul International Camaiore, Premiul International Acerbi etc. In perioada comunista, opera Anei Blandiana a constituit subiectul a trei interdictii de publicare: 1959-1964, 1985, 1988-1989. Dupa 1990, Ana Blandiana reinfiinteaza PEN Clubul Roman, al carui presedinte devine. Este unul dintre initiatorii Aliantei Civice, pe care o conduce intre 1991 si 2001, precum si fondator si presedinte al Academiei Civice, care realizeaza, sub egida Consiliului Europei, la Sighet, primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume. De asemenea, este membra a Academiei de Poezie Stephane Mallarme, a Academiei Europene de Poezie si a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Despre proiect

Seria de conferinte „Cultura bate criza” propune publicului "oameni si idei-forta". “«Cultura bate criza» este un spatiu al reflectiei despre lume, despre noi insine si despre valori autentice; echidistant fata de grupurile de putere, fara politizari si vedetisme, nici acuzatii ori victimizari inutile”, sustine Sorin Alexandrescu.

Acest proiect este realizat gratie colaborarii dintre Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii (CESI) de la Universitatea din Bucuresti si Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” din Bucuresti (BCU), ca si a sustinerii de catre partenerii media: „Observator Cultural”, „Dilema Veche”, „Scena.ro”, „LiterNet.ro”, „Metropotam.ro”, „Radio Romania Cultural”, „24 FUN”, „Calendar Evenimente”, „Infocarte.ro” si Universitatea din Bucuresti.

CuBaCri Cultura bate criza Ana Blandiana conferinta conferinta cultura