Reformarea institutiei Avocatului Poporului
Noua Republica sustine reformarea institutiei Avocatului Poporului. Reforma pe care o propunem vizeaza transformarea acestei institutii intr-una legitima, cu un considerabil prestigiu social.
Sarcina reformarii institutiei Avocatului Poporului nu este simpla. Pentru inceput, statutul acesteia a fost unul de granita, incert. Apartine Avocatul Poporului puterii Judecatoreºti? Nu, pentru ca nu poate emite decizii judecatoresti. Este Avocatul Poporului parte a Executivului? Absolut deloc. Nici nu are cum, printre altele pentru ca nu se supune logicii motiunii de cenzura. In fine, Avocatul Poporului nu este nici parte a Legislativului.
Avocatul Poporului (ombudsman-ul) este o institutie de origine suedeza, inserata pripit in sistemul constitutional românesc, asa cum a fost impus acesta prin Constitutia din 1991. Avocatul Poporului face parte dintr-o zona, vag definita, a autoritatilor publice “de control”.
Nascut ca urmare a unei incrucisari genetice, Avocatul Poporului a avut o existenta vegetativa in România post-decembrista. Dupa ce in anii ’90 Parlamentul a intârziat adoptarea unei Legi de functionare, iar Executivul a intârziat acordarea unui sediu, pozitia de Avocat al Poporului a fost acordata unor politruci marunti.
Noua Republica sustine necesitatea schimbarii modului de alegere al Avocatului Poporului.
In prezent, Avocatul Poporului este “numit” conform procedurii stabilita de Legea 35/1997. Bizar, in articolele 58-60 din Constitutie, articole care reglementeaza statutul si rolul Avocatului Poporului, nu se spune cine face aceasta “numire”. Legea 35 precizeaza ca este vorba de Camerele reunite. Acest procedeu are insa un dezavantaj major: Avocat al Poporului este ales cineva care se afla in gratiile unuia sau a doi lideri de grup parlamentar. Pe de alta parte, faptul ca modul de alegere nu este precizat in Constitutie face posibila schimbarea acestuia pe baza simplei schimbari a Legii 35.
Noua Republica sustine alegerea indirecta a Avocatului Poporului prin votul tuturor consilierilor locali.
In acest fel, Avocatul Poporului va fi ales de catre reprezentantii directi ai comunitatilor locale si va avea, astfel, o legitimitate mai mare decât a unui personaj ales, ca pâna acum, prin jocuri de culise.
Pentru ca nu este vorba de o functie de executie, sistemul de vot folosit in aceste alegeri poate fi unul simplu, votul majoritar intr-un singur tur (First-Pass-the-Post).
In vederea asigurarii impartialitatii Avocatului Poporului, Noua Republica sustine interzicerea candidaturilor celor care au ocupat o functie publica sau care au fost membri de partid intr-o perioada de doi ani, pâna la momentul depunerii candidaturii. De asemenea, pentru a impiedica exploatarea acestei functii publice de catre postulantii de cariera, Noua Republica sustine interzicerea ocuparii unei functii publice de orice fel pe o perioada de doi ani de la incetarea mandatului.
Noua Republica sustine, de asemenea, in contextul reformei constitutionale, reducerea mandatului Avocatului Poporului de la cinci ani la doi ani.
Revocarea din functie a Avocatului Poporului este defectuos reglementata de actuala Lege. Conform art. 9, revocarea se face cu votul majoritatii Camerelor reunite, pe baza propunerii Birourilor Permanente. Aceasta procedura face ca Avocatul Poporului sa fie, de fapt, obedient majoritatii parlamentare. Noua Republica propune ca Avocatul Poporului sa poata fi revocat din functie doar cu votul unei majoritati calificate de trei sferturi din numarul de membri ai Legislativului.
De asemenea, Noua Republica sustine reducerea birocratiei aparatului Avocatului Poporului prin eliminarea adjunctilor acestuia si prin eliminarea birourilor teritoriale.