Neatentia costa! Ce faci daca nu ai cu tine chitanta rovinietei

Neatentia costa! Ce faci daca nu ai cu tine chitanta rovinietei

Conform legislatiei in vigoare, soferii care utilizeaza reteaua de drumuri nationale a Romaniei sunt obligati sa achite o taxa de drum numita rovinieta. Pentru controlul acesteia, exista camere video fixe si mobile plasate pe autostrazi si drumurile nationale principale  care inregistreaza si verifica in mod automat daca soferii detin o rovinieta valabila. Insa exista si cazuri in care politia rutiera efectueaza controale de rutina, solicitand soferilor sa prezinte, pe langa actele masinii, asigurarea, permisul de conducere si buletinul, dar si chitanta care face dovada platii rovinietei. 

Cand sunt intrebati de chitanta rovinietei, unii soferi ridica din umeri, deoarece au uitat-o acasa, iar altii, in momentul in care o scot din portofel, constata ca nu au in mana decat o bucata de hartie pe care nu mai e lizibila niciun fel de informatie, toate datele fiind sterse din cauza depozitarii improprii a acesteia.

Pe internet circula multe povesti ale soferilor care au trecut prin aceasta situatie. Iata una dintre ele:

In urma cu ceva ani, la un control, un politist nu s-a multumit sa se uite pe parbriz la autocolantul rovinieta si a vrut sa vada bonul primit la cumpararea ei. Cand l-am scos din portofel am avut surpriza sa vad ca abia se mai putea descifra ceva din ceea ce scria pe el! Ca prin minune nu se mai vedea ca este un bon de rovinieta si data la care aceasta expira. Doar stampila benzinariei era perfect vizibila. Intelept, politistul m-a sfatuit ca altadata sa pastrez la mine doar o copie a bonului buclucas, iar originalul sa-l tin acasa, intr-un dosar…” 

In cazul de mai sus, povestea are un final fericit, insa nu toti soferii au astfel de noroc, si sfarsesc prin a primi o amenda, desi legislatia nu prevede in mod explicit prezentarea chitantei. Amenda se poate contesta, de cele mai multe ori instanta dand castig de cauza soferilor, insa asta presupune timp pierdut si drumuri suplimentare.

Asadar, este bine sa fii prevazator si sa ai mereu la bord o copie a chitantei cu care sa poti face dovada ca ai cumparat o rovinieta. Insa ce poti face atunci cand uiti sa faci acest lucru?

Din fericire, exista o solutie: rovinietele online

Roviniete.ro este un website care face viata mai usoara multor soferi romani, oferindu-le posibilitatea de a cumpara roviniete online si de a afla informatii actuale despre tot ceea ce tine de taxa de drum si legislatia in vigoare. Compania Scala Assistance, cea care a dezvoltat aceasta platforma online, a lansat de curand si posibilitatea de a plati rovinieta in rate cu cardul, pentru persoane fizice. Site-ul www.roviniete.ro este autorizat de CNAIR (Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere – fosta CNADNR) sa comercializeze roviniete online pentru toti utilizatorii de autovehicule care folosesc reteaua de drumuri nationale si autostrazi din Romania. 

Un mare avantaj pe care Roviniete.ro il ofera este ca, in cazul in care ai pierdut chitanta, poti oricand accesa contul personal de pe www.roviniete.ro si poti printa un duplicat al rovinietei online sau il poti prezenta agentului de politie direct de pe telefonul mobil. 

De asemenea, in instanta, in situatia in care, din cauza unei erori tehnice, ai primit amenda desi aveai o rovinieta valabila, poti demonstra existenta rovinietei pe baza dovezii primite de la distribuitorul de roviniete, iar acest lucru se poate solicita cu usurinta pe Roviniete.ro. 

rovinieta roviniete online amenda rovinieta