Informare privind intalnirea CNP si sindicatelor cu ministrul Igas la 10.06.2011

  MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR

CORPUL NATIONAL AL POLITISTILOR

  BIROUL EXECUTIV CENTRAL





 

INFORMARE

privind sinteza discutiilor de la Sedinta comuna din 10.06.2011

organizata de Ministerul Administratiei si Internelor

         

In ziua de 10.06.2011 la sediul M.A.I., a avut loc Sedinta comuna dintre conducerea Ministerului, reprezentantii Corpului National al Politistilor si reprezentantii organizatiilor sindicale, in care sa se propuna si sa fie analizate solutiile alternative la disponibilizare si modalitatile de aplicare a acestora.

In acest sens, reprezentantii Corpului National al Politistilor prezenti la sedinta au sustinut, inaintea abordarii vreunei discutii privind disponibilizarea, considerarea si discutarea solutiilor alternative care vizeaza in principal:

1.     Aprobarea cererilor de suspendare a raporturilor de serviciu, solutie prevazuta in legislatia in vigoare, de natura a reduce intr-o mica masura, este adevarat, bugetul Ministerului;

2.     Modificarea printr-o Ordonanta de urgenta a art. 13 din Legea nr. 285/2010 care interzice acordarea ajutoarelor sau, dupa caz, indemnizatiilor la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva, precum si pentru cei care nu indeplinesc virsta de pensionare. S-a propus acordarea unor sume compensatorii, esalonate in urmatorii 3 ani, solutie care ar rezolva in mare masura problematica disponibilizarilor;

3.     Scutirea de la plata cheltuielilor de scolarizare a persoanelor aflate sub efectul unui contract cu Ministerului Administratiei si Internelor.

4.     Infiintarea unui Grup de lucru format din reprezentanti ai ministerului, ai Corpului si cei ai organizatiilor sindicale, care sa analizeze si sa pregateasca cadrul legal pentru aplicarea solutiilor de mai sus.

 

Propunerile Corpului si sindicatelor au fost insusite de conducerea Ministerului, cu specificatia ca acest tip de dialog trebuia sa debuteze cu mult timp inainte.

Domnul Ministru Traian Igas a tinut sa precizeze ca prima solutie este una de luat in seama in actualul context, insa trebuie avut in vedere ca structurile sa ramina functionale.

In ceea ce priveste a doua solutie, domnul ministru a promis ca va discuta, poate chiar in cursul acestei zile, cu domnul prim-ministru Emil Boc eventualitatea modificarii cadrului legislativ care interzice plata unor drepturi compensatorii pentru 2011.

Referitor la punctul 3, exista deja in proiect o ordonanta de urgenta care sa absolve de plata persoanele aflate sub efectul contractelor, inclusiv, daca este posibil, absolventii academiei si scolilor de agenti, care nu au sustinut inca examenul de absolvire.

Conducerea ministerului a tinut sa precizeze ca nimeni nu a suspendat plata sporului de antena si ca exista citeva probleme punctuale in judetele unde organele specializate in acest sens au emis buletine determinare de risc care nu se incadreaza in indicatorii de acordare a sporului.

Deasemenea, a fost invocata o discutie cu ministrul finantelor care aborda posibilitatea acordarii normei de hrana restanta, in luna iulie, eventual si a restantelor la plata drepturilor de echipament.

In data de 14.06.2011 se va reuni grupul de lucru pentru consultari si redactarea proiectelor de acte normative.

Pina pe 15.06.2011 C.N.P. si sindicatele pot primi copii de pe cererile de suspendare si cele de demisie cu scutirea de plata a cheltuielilor de scolarizare si, dupa caz, a celor de pensionare, in scopul constituirii unei statistici in vederea fundamentarii proiectelor de acte normative.

Corpul a fost reprezentat la intilnire de catre comisar sef de politie ASOFRONIE CONSTANTIN, comisar sef de politie BAICU FLOREA si comisar de politie STANCU PETRE.

  

BIROUL EXECUTIV CENTRAL