Cum sa alegi si sa pastrezi o cafea pentru a fi pe gustul tau
Cafeaua este una dintre bauturile cele mai populare din intreaga lume. Milioane de oameni isi incep ziua cu aceasta bautura pentru energie, revitalizare si pentru aroma sa inconfundabila.
Printre cele mai importante beneficii ale consumului de cafea boabe se numara faptul ca energizeaza corpul, sporeste atentia si ne binedispune. Studiile au aratat de asemenea ca un consum moderat de cafea imbunatateste memoria de scurta durata datorita legaturii dintre cofeina si sistemul nervos.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca un consum optim de cafea protejeaza organismul impotriva bolilor. Aceasta poate impiedica apariția diabetului zaharat, boala Parkinson si cancerul de colon. Datorita antioxidantilor si a efectului vasodilatator, cafeaua poate ajuta in combaterea durerilor minore de cap.
Pe masura ce cafeaua a devenit din ce in ce mai populara, piata s-a diversificat, gusturile s-au sofisticat iar azi vorbim de o multitudine de tipuri de cafea si metode de preparare.
In principal exista doua mari tipuri de cafea: arabica si robusta. Cu o productie de 70% din total, cafeaua arabica este in topul preferintelor consumatorilor, fiind considerata superioara ca aroma si gust.
Desi cafeaua a fost descoperita intamplator in Etiopia, in prezent, Brazilia este cel mai mare producator de cafea, cu o pondere de doua treimi din productia mondiala.
In secolul XX cafeaua s-a perfectionat ca urmare a metodelor de preparare inventate cu precadere in Italia. Metoda espresso de extragere a acestei bauturi prin fortarea apei fierbinti printr-o cantitate de cafea macinata de cca 7-9 grame a devenit astazi una dintre cele mai populare metode de preparare.
La inceput, in metoda espresso au fost preferate blenduri, acele amestecuri de cafea din mai multe origini, prajite si macinate mediu. Cafelele de origine au caracteristici diferite in functie de sol, clima, altitudine acolo unde sunt cultivate si metoda de procesare utilizata. Se cunosc anumite caracteristici generale: cafeaua braziliana este echilibrata, cafeaua din El Salvador si Columbia este usor acida si mai aromata si delicata.
Cafeaua din Etiopia este parfumata, cu intensitate scazuta si note florale. Cafeaua din Honduras este corpolenta si parfumata, echilibrata, si cu note de fructe. Cafeaua din Vietnam este corpolenta, intensa si mai putin aromata.
Indiferent de cafeaua aleasa este importanta pastrarea ei dupa ce pachetul a fost desfacut. Pentru a pastra aroma pentru un timp indelungat se recomanda pastrarea boabelor de cafea departe de lumina, intr-un loc uscat si racoros. Exista un mit conform caruia cafeaua se poate pastra in frigider. Totusi acest lucru nu este benefic deoarece in frigider exista multa umiditate iar proprietatile cafelei sunt deteriorate.
Cafeaua este apreciata subiectiv, in functie de complexitatea persoanei care o consuma. Unii prefera o cafea mai tare, un mix de arabica si robusta, prajita mediu sau intens. Altii insa, dimpotriva, doresc o cafea delicata, mai putin intensa, mai putin prajita si 100% arabica. Ce avem insa in comun este faptul ca ne dorim acea cafea ce ne satisface simturile in fiecare dimineata si ne-o dorim repede si la un pret mic.
Astazi, in mediul online, exista o mare varietate de cafelele din care se poate alege. Sunt magazine online specializate pe cafea dar si magazine generale de unde iti poti procura produsele preferate.
Espresso Cafe este unul dintre cele mai mari magazine online specializate pe comercializarea cafelei din Romania. De aici puteti compara si procura cu usurinta, din confortul casei, acea cafea care este pe gustul dvs. Puteti alege din marcile consacrate la nivel mondial dar si cafele din microloturi, proaspat prajite, de origine sau specialitate.