Combaterea traficului si consumului ilicit de droguri

Tara noastra este o zona de tranzit, in mod special, deoarece doar o parte din cantitatea de produse stupefiante transportata de Romania ramane aici pentru a fi consumata. Romania este considerata, de asemenea, un teritoriu de depozitare, deoarece drogurile ce raman aici ar urma sa fie stocate pe anumite perioade de timp, si apoi, redirectionate in tarile cu un consum ridicat din vestul Europei.



Reorganizarile repetate ale structurilor specializate, lipsa unei pregatiri profesionale adecvate, instabilitatea pe posturi a specialistilor, dotarea tehnica si numarul redus al acestora privind dimensiunile fenomenului si chiar evolutia lui, au facut ca rezultatele ce vizau combaterea traficului si consumului illicit de droguri sa fie foarte afectate in anumite perioade de timp.



Dezvoltarea acestui fenomen al drogurilor a impus un nou aranjament cadrului legislativ si institutional pentru a tine sub control criminalitatea rezultata. Dinamica acestui proces, ce s-a desfasurat in mod continuu si a inregistrat o evolutie notabila dupa anul 2000, trebuia sa fie in concordanta cu evolutia criminalitatii datorata drogurilor. Anul 2000 a marcat un nou inceput, o etapa in care legislatia interna a fost corelata cu cea europeana.



Din perspectiva juridica, legislatia actuala, in special Legea 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, prevede anumite masuri de combatere a consumului de drog. Astfel, in capitolul IV al legii, art. 27, alin.1, se specifica: „Consumul ilicit de droguri aflate sub control national, fara prescriptie medicala, este interzis pe teritoriul Romaniei.”



In momentul actual toxicomania a castigat teren cu precadere in tarile care au o mare productie ilicita de materii prime pentru stupefiante, acolo unde masurile de control, tratament sau represiune nu sunt afectate, traficul de narcotice nefiind suficient de bine contracarat. S-a demonstrat, de asemenea, ca toxicomania se manifesta mai ales in tarile dezvoltate din punct de vedere economic dar si ca in ultima vreme a castigat teren si in tarile mai putin dezvoltate.



Consumul de droguri are urmari economice, sociale si psihologice, ele constituind un pericol grav asupra mediului social.