Studiul de Strategie si Politici SPOS 2010
Concursul de selectare a echipelor de experti a fost organizat de Institutul European din Romania, prin Serviciul Analiza si Studii Europene, in perioada aprilie 2010. Proiectul de Studii de Strategie si Politici SPOS 2010 urmareste sprijinirea procesului de elaborare si fundamentare a strategiilor si politicilor Romaniei in perioada post-aderare.
Obiectivul general al studiului propus il constituie identificarea oportunitatilor Romaniei si intarirea sa pentru a-si proiecta un profil solid si vizibil in cadrul Uniunii Europene, in plan politic, economic, social, cultural. In particular, studiul va viza prefigurarea unor elemente de politica orientate catre valorificarea noului mod de functionare al Uniunii Europene, dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona. Studiul va analiza principalele modificari aduse functionarii Uniunii Europene de Tratatul de la Lisabona si va identifica directiile de evolutie a institutiilor si guvernantei comunitare.
Cercetarea va promova o perspectiva naţionala cu un accent puternic pe atingerea obiectivelor fixate, pornind de la nevoia adaptarii bazei constitutionale nationale la legislatia primara comunitara. Se are in vedere necesitatea asigurarii unei coerente sporite a reglementarilor europene cu legislatia nationala, in conditiile preocuparilor actuale de revizuire a constitutiei.
In principal, studiul va prezenta diferitele aspecte ale impactului intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona, furnizeaza analize si informatii relevante, formuleaza recomandari de adaptare a legislatiei, institutiilor si politicilor nationale. Se preconizeaza ca versiunea finala a studiului sa fie prezentata la sfarsitul anului 2010.
Mai multe detalii despre Proiectul de Studii de Strategie si Politici SPOS 2010 pot fi accesate la: http://www.ier.ro/index.php/site/page/proiecte_in_curs/
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
George Anglitoiu
admitere_driie@snspa.ro
www.dri.snspa.ro
***
Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) a fost infiintata ca institutie de invatamant postuniversitar, cu personalitate juridica, in temeiul Hotararii Guvernului Romaniei nr. 183 din 1991, incorporand in structura sa fosta Facultate de Studii Politice din cadrul Universitatii BucureÅŸti. Prin H.G. nr. 542 din 1995, SNSPA a obtinut dreptul de a organiza si pregatire de nivel universitar in domeniul stiintelor politice si al administratiei publice, iar ulterior al comunicarii si relatiilor publice. Prin aceasta hotarare, SNSPA este definita ca institutie publica de invatamant superior, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
S-a creat astfel un cadru de pregatire profesionala de elita, bazat pe programe de nivel postuniversitar, comparabil si compatibil cu cel existent in tarile dezvoltate din Europa Occidentala sau in SUA. Primul decan al Departamentului de Relatii Internationale – si organizator al acestuia – a fost prof.univ.dr. Ioan Mircea Pascu.
Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana a fost gandit pentru a asigura o stransa legatura intre pregatirea teoretica si practica executata in sfera politicii externe, de securitate sau aparare, dezvoltand solutii capabile sa realizeze conexiunea intre zona academica si cea de expertiza.
In cadrul Departamentului de Relatii Internationale si Integrare Europeana au predat de-a lungul timpului, in afara fondatorilor, Mugur Isarescu, Eugen Dijmarescu, Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Theodor Stolojan, Mircea Geoana, George Cristian Maior, Mihai Razvan Ungureanu.