Situatia obezitatii la nivel global si in Romania
Una dintre problemele majore careia omenirea trebuie sa ii faca in prezent fata si pentru care de multe ori industria alimentara este considerata principala responsabila in urma unei slabe informari privind cauzele, este obezitatea. Aceasta ridica serioase probleme de sanatate populatiilor din majoritatea tarilor dezvoltate, crescand considerabil riscul de aparitie a unor boli precum cele cardiovasculare, dar si a unor tipuri de cancer. In acest context, Romalimenta doreste sa prezinte atat situatia la nivel global, cat si pe cea din Romania si sa sublinieze principalele cauze reale ale obezitatii.
Supraponderabilitatea si obezitatea sunt definite ca acumulare de grasime anormala sau excesiva, care poate in timp dauna sanatatii indivizilor. Conform World Health Organization (WHO), un indice al masei corporale mai mare sau egal cu 25 corespunde cu starea de supraponderabilitate, iar un indice mai mare sau egal cu 30 este semn al obezitatii.
In plus, WHO arata faptul ca la nivel global, rata obezitatii aproape s-a dublat din anul 1980 pana in prezent. Acest lucru coincide, desigur, cu dezvoltarea rapida a multor tari, si in special cu o infrastructura buna si cresterea sectorului serviciilor, fapt ce a dus la o mai slaba activitate fizica a populatiei.
Aceeasi organizatie indica faptul ca in anul 2008, 35% dintre adultii cu varsta peste 20 de ani din intreaga lume erau supraponderali, in timp de 11% dintre acestia sufereau chiar de obezitate. Cinci ani mai tarziu, in 2013, un alt studiu dedicat de aceasta data situatiei copiilor, dezvaluia cifre ingrijoratoare: 42 de milioane de copii cu varsta sub cinci ani erau supraponderali sau obezi.
In ceea ce priveste efectele negative ale supraponderabilitatii si obezitatii asupra sanatatii oamenilor, acestea coincid cu un risc crescut de a dezvolta o serie de boli potential mortale:
Boli cardiovasculare (principala cauza a mortalitatii in anul 2012)
Anumite tipuri de cancer (in special cel de colon, de san si endometrial)
Diabet de tip 2
Boli ale sistemului muscular si osos (ex: osteoartrita)
De asemenea, la nivel global, aproximativ 3,4 milioane de adulti mor anual din cauza complicatiilor provocate de cele doua conditii mentionate anterior.
Ceea ce consideram deosebit de important este cauza principala a obezitatii, si anume dezechilibrul dintre cantitatea de calorii consumata si cantitatea de calorii utilizata de organism in timpul unei zile, in vederea realizarii sarcinilor fizice si intelectuale. In situatia in care prima cantitate este mai mare decat a doua, cu timpul acest lucru duce la supraponderabilitate si chiar obezitate. Alti factori care pot duce la aceasta problema sunt cei genetici, fiziologici, de mediu, psihologici, sociali si chiar economici.
Fata de situatia descrisa la nivel global, Romania se situeaza diferit, conform datelor publicate in anul 2008 de catre Eurostat (Biroul de Statistica al Uniunii Europene). Acestea indicau pentru Romania cea mai mica rata de obezitate, in comparatie cu celelalte state membre UE (8,0 % femei, 7,6 % barbati). De asemenea, un alt studiu de data recenta (luna mai 2014), arata faptul ca Romania este in continuare una dintre tarile europene cu cea mai mica rata a obezitatii (10% in cazul ambelor sexe).
Luand in calcul toate informatiilor prezentate mai sus, Romalimenta considera drept principale cauze ale cresterii in greutate lipsa de activitate fizica si o dieta alimentara dezechilibrata, datorata lipsei de timp si a unei slabe informari a populatiei.
Federatia Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare
Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si multinationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatară a Contractului colectiv de munca pe ramura.
Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare in contextul pietei Uniunii Europene.
Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (ROMALIMENTA):
Mihai Visan
Director executiv
visan@romalimenta.ro
Tel/Fax: 004 021 312 44 42