Folosirea unei tigari electronice fara nicotina dauneaza sanatatii?

Desi tot mai multi fumatori aleg sa renunte la acest viciu care le afecteaza atat sanatatea, cat si bugetul si opteaza pentru o alternativa mai sanatoasa,  tigara electronica, inca mai exista dubii cu privire la acest subiect, atat in randul fumatorilor, cat si al nefumatorilor si al vaperilor.

Poate una dintre cele mai des intalnite intrebari legate de vapat este: folosirea unei tigari electronice fara nicotina dauneaza sanatatii? 

Problema sigurantei tigarii electronice pare a fi unul dintre acele subiecte menite sa discrediteze aceste dispozitive care au schimbat in bine viata a sute de mii milioane de vaperi la nivel mondial. In mod constant, suntem informati ca nu exista suficiente dovezi care sa ateste siguranta unei tigari electronice, iar aceasta tactica este des folosita pentru a propaga un sentiment de teama in randul fumatorilor interesati de o alternativa mai sanatoasa, dar si in randul vaperilor.

In prezent, nu exista vreun studiu care sa demonstreze clar faptul ca folosirea unei tigari electronice fara nicotina dauneaza sanatatii. Pana in acest moment, s-au realizat numeroase studii care nu au avut un verdict definitiv legat de riscurile folosirii tigarilor electronice. O parte s-au incheiat si sunt neconcludente, iar altele sunt inca in plina desfasurare. Acest lucru ar trebui sa fie un indiciu ca nu avem de-a face cu o ingrijorare reala a aparitiei unor probleme de sanatate, ci cu un conflict ideologic iscat de catre tabara anti-vaping. 

Desi exista multiple dovezi reale ale beneficiilor vapingului, unii oameni inca sunt impotriva acestui obicei, de multe ori din cauza informarii insuficiente cu privire la acest subiect.  Indiferent de motivatia lor, aceste persoane doresc sa semene incertitudine si teama, folosindu-se de stiinta in demersul lor, insa fara vreun argument real. 

Cei care doresc sa opteze pentru tigara electronica in detrimentul fumatului clasic sau cei care vapeaza deja ar trebui sa se informeze temeinic asupra subiectului, sa ia propriile decizii in cunostinta de cauza si sa nu se lase influentati de parerea unor persoane neavizate sau rauvoitoare.

Asadar, folosirea unei tigari electronice fara nicotina dauneaza sanatatii sau nu? 

Tot ceea ce stim la ora actuala despre acest subiect este faptul ca formula originala a fost creata de un farmacist, utilizand ingrediente sigure, care au fost indelung testate si aprobate. Aromele existente in elichide au fost folosite dintotdeauna in industria alimentara, iar propilen glicolul si glicerina vegetala in industria cosmetica si farmaceutica, in componenta produselor destinate atat uzului intern, cat si extern, de la inhalatoare medicale, pana la odorizante, parfumuri si produse pentru ingrijirea personala. Substantele cancerigene, toxinele si particulele solide prezente in fumul unei tigari clasice sunt complet absente in vaporii unei tigari electronice.

Atunci cand vapezi, elichidul este incalzit doar pentru a forma vapori. Nu exista combustie sau alte schimbari chimice care intervin in acest proces. Asa ca ceea ce introduci in atomizor este ceea ce vapezi. Nu exista alti compusi ascunsi care iti pot pune sanatatea in pericol.  De asemenea, tigarile electronice sunt imbunatatite constant, ceea ce inseamna ca beneficiezi, de la an la an, de dispozitive mai performante si mai sigure.

Asadar, raspunsul la intrebarea "tigara electronica fara nicotina dauneaza sanatatii?" este categoric nu. Aceasta nu dauneaza sanatatii asa cum o face fumatul clasic. Nu te lasa influentat de zvonuri nefondate si renunta la fumat in favoarea vapatului. Atat tu, cat si cei din jurul tau va veti bucura de beneficiile acestei alegeri. 

tigara electronica