Sa ne cunoastem si sa ne ajutam padurea, in Luna Padurii:15 martie -15 aprilie!

ViitorPlus propune ca luna aceasta, in mod special, sa ne aruncam o privire asupra problemelor pe care le avem la nivel national, care pot conduce pe termen lung la efecte negative ireversibile asupra echilibrului naturii. Este timpul sa vedem ce ar putea face fiecare dintre noi pentru a ajuta padurea si generatiile viitoare si este, mai ales, timpul sa actionam in acest sens.

Este cunoscuta deja influenta padurii asupra schimbarilor climatice, aceasta actionand in principal asupra diminuarii nivelului de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera, ceea ce, in final inseamna un aer mai respirabil pentru noi. Acesta nu este singurul beneficiu important adus de padure la nivelul Terrei. Padurea joaca, de asemenea, un rol major in: controlul eroziunii solului, reglarea circuitului hidrologic, purificarea apei potabile, diminuarea fortei vanturilor si mentinerea biodiversitatii.

In fiecare an citim stiri despre efectele schimbarilor climatice (de la secete sau inundatii, pana la viscol sau alunecari de teren) si despre pagube cumulate de zeci de milioane de euro aduse de aceste evenimente meteo extreme indivizilor, statelor si planetei. In tara noastra, una dintre cauzele majore ale acestor evenimente o reprezinta lipsa padurilor. Despre ce consecinte negative atrage dupa sine lipsa padurilor se vorbeste inca prea putin si de aceea este bine ca macar in Luna Padurii  sa reflectam asupracatorva lucruri importante pentru noi toti,  descrise pe scurt mai jos si sa luam atitudine.

 Suprafata impadurita din Romania reprezinta doar jumatate din proportia optima necesara conditiilor naturale ale tarii noastre? Numai 23% din suprafata fondului funciar este ocupata de paduri (circa 6,3 milioane hectare), acest procent fiind cu mult sub cel al altor tari europene cu conditii similare (Slovenia 57%, Austria 47%, Bosnia 53%, Slovacia 41%). Iar taierile ilegale de amploare din Romania sunt foarte greu de contabilizat.

 Se estimeaza ca cel putin 2,5 milioane de hectare de teren agricol degradat ar trebui impadurit in Romania deoarece aceasta este singura optiune viabila de regenerare si reconstructie a solului.

 Statisticile mai arata ca suprafata terenurilor impadurite anual in tara noastra a scazut cu aproape 40% in 2006 fata de 1990, ceea ce este ingrijorator.

 Desi cifrele dovedesc urgenta necesitatii impaduririi in Romania, masurile luate de stat sunt si au fost extrem de putine. In perioada 2007-2013 ar trebui sa accesam un fond de peste 230 de milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru impadurirea a aproximativ 50.000 de hectare de teren agricol. Pana acum, in 3 ani de la inceputul perioadei in care putem accesa acesti bani europeni, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu a reusit inca sa publice ghidul de alocare a fondurilor pentru masura 221-“Prima impadurire” din Programul National de Dezvoltare Rurala. Intre timp, fondurile nationale stranse din taxele pe poluare din Romania la Administratia Fondului pentru Mediu ajung de ani de zile, in proportie covarsitoare, catre innoirea parcului auto national. Anul trecut a fost prima data cand Administratia Fondului pentru Mediu a alocat bani pentru impaduriri din taxa de poluare- circa 20 de milioane de euro- insa ONG-urile au fost excluse din randul potentialilor aplicanti, fiind introduse Consiliile Judetele ca organisme intermediare, care au unele criterii nefondate si surprinzatoare pentru acordarea acestor fonduri.

In aceasta perioada, totusi, exista o modalitate foarte simpla, care nu costa nimic, prin care fiecare dintre noi poate sprijini indirect impadurirea Romaniei: redirectionarea a 2% din impozitul pe venit pentru sustinerea organizatiilor neguvernamentale care desfasoara proiecte de impadurire. ViitorPlus este o organizatie infiintata de oameni care cred ca pot sprijini dezvoltarea durabila a Romaniei si care actioneaza in acest sens.  Primul proiect al ViitorPlus inceput inca din 2007, “Adopta un copac!”, este un proiect de impadurire a terenurilor agricole degradate. In cadrul acestuia, au fost plantati 78.800 de puieti cu sprijinul voluntarilor si al celor care au crezut in proiect si l-au finantat. Puietii nu sunt doar plantati, ci si ingrijiti timp de 6 ani, dupa care padurea se poate sustine singura.

Cea mai mare parte a celor care sprijina “Adopta un copac!” o reprezinta oamenii obisnuiti. Aproape 450 de oameni au decis pana acum sa adopte copacei in prima zona care a fost impadurita de ViitorPlus in tara. Copaceii lor sunt acum parte a unei prime paduri create in judetul Calarasi. 

Cei care doresc sa se implice in eforturile pentru reimpadurirea terenurilor din Romania, pot accesa www.viitorplus.ro/doilasuta  unde sunt descrisi cei cativa pasi necesari pentru  a redirectiona 2% din impozitul pe venit catre sustinerea activitatilor ViitorPlus.

 

***

Sursele datelor statistice:



Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei si Institutul National de Statistica.





Programul National de Dezvoltare Rurala este documentul pe baza caruia poate fi accesat Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si care respecta liniile directoare strategice de dezvoltare rurala ale Uniunii Europene.



 

***

ViitorPlus a fost infiintata in 2007 in Romania ca organizatie neguvernamentala, nonprofit, independenta, pentru a stimula si contribui la transpunerea in practica a conceptului de dezvoltare durabila la nivel de individ, comunitate si organizatii.
ViitorPlus isi propune realizarea de programe educationale, de comunicare si implementare a principiilor dezvoltarii durabile prin proiecte cu aplicabilitate practica,, dintre care cele mai cunoscute sunt: Adopta un copac!, Recicleta, Sacosa de panza, Turul sustenabilitatii, Recicleaza pentru copaci. Pentru detalii accesati www.viitorplus.ro. 

padure Romania impaduriri 2% ViitorPlus