Să facem fiecare zi ZIUA FĂRĂ TUTUN !
Ziua Nationala fara Tutun este marcata, in acest an, printr-o serie de activitati de informare in randul elevilor de la unitatile de invatamant din sectoarele 1 si 2, avand scopul de a atrage atentia asupra impactului pe care il are fumatul asupra sanatatii oamenilor.
Tabagismul este la originea a aproximativ 25 de boli ce pun in pericol viata, pentru multe dintre ele existand posibilitatea de a fi evitate, intarziate sau atenuate daca se renunta la fumat.
In fiecare an se înregistreaza aproximativ 3,5 milioane de decese provocate de fumat.
La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumatori.
Fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarctele la fumatorii cu varsta sub 50 ani si pentru 30% dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer.
Consumul de tutun afecteaza practic toate organele importante ale corpului.
Conform unor studii stiintifice, tabagismul este asociat cu peste 20 de boli si afectiuni.
Cercetarile stiintifice au demonstrat ca utilizarea tutunului este cauza principala a unor maladii fatale.
Fumatul este unul din factorii principali de risc major si agent cauzal a cel puţin sase boli cronice devastatoare: bolile cardiace, cancer, bolile cerebrovasculare, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice si ateroscleroza. Consumatorii de tutun au un risc de 2,3 ori mai mare de a face tuberculoza pulmonara decat nefumatorii.
Utilizarea tutunului este cauza a peste 50% din tumorile maligne, dintre care 90% este cancerul pulmonar, pentru 80% de bronsite-enfizemice cronice care exacerbeaza simptomele astmatice, pentru mai mult de o jumătate din bolile cardiovasculare, cazurile de aterosleroza si bolile cerebrovasculare.
Fumatul are un impact negativ asupra functiei de reproducere si conduce la dereglarea activitatii sexuale la barbati. La fumatoare, consumul de tigari cauzeaza aparitia sterilitatii. La gravidele fumatoare, apar slabirea circulatiei sanguine in uter si placenta si un nivel scazut al oxigenului in sange. Ca urmare, creste riscul de nastere prematura si/sau invaliditate a nou nascutului.
Consumul de tutun este a doua cauza a mortalitatii in lume si in Europa, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. La scara mondiala, decesele cauzate de fumat sunt in numar mai mare decat cele cauzate de SIDA, TBC, accidentele de circulatie. Efectele negative ale fumatului nu se limiteaza la fumator, ele rasfrangandu-se dramatic si asupra celor aflati in proximitatea sa. Doar 15% din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul de 85% putand patrunde in plamanii fumatorilor pasivi.
Fumatul pasiv
Unul dintre cele mai grave efecte ale fumatului este fumatul pasiv - inhalarea fumului de tigara de catre persoanele nefumatoare, un comportament la fel de nociv. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de munca si ca o amenintare la adresa sanatatii publice. Numeroase studii arata ca fumatul pasiv este o cauza a bolilor cardiace si cancerului pulmonar la adultii expusi. Specialistii considera ca expunerea femeilor insarcinate la fumul de tigara determina o greutate scazută a copilului la nastere.