Masina ta poate circula in siguranta pe vreme de iarna?

 

Suntem in plina iarna si fenomenele meteo caracteristice anotimpului nu ne menajeaza, asa ca multi dintre soferii plecati la drum au probleme cu masinile, daca nu le-au pregatit din timp pentru sezonul rece. Sa vedem macar in ultimul ceas ce ar fi trebuit sa faca in acest sens. Primul lucru care trebuie verificat este starea anvelopelor de iarna, in special daca au fost folosite si iernile trecute. Este preferabil sa nu montati pe masina cauciucuri de iarna care au un profil mai mic de 4 mm, pentru ca sunt mai putin eficiente pe zapada.




Pe langa elementele obligatorii, cum sunt trusa medicala, triunghiurile reflectorizante si stingatorul de incendiu, la drum lung este bine sa aveti o patura, manusi, un aparat de radio si un telefon mobil in functiune. Pentru indepartarea zapezii in lunile de iarna, matura ramane cea mai practica ustensila si nu neglijati sa aveti un saculet cu nisip in portbagaj, util daca masina patineaza si nu puteti pleca de pe loc.




Stiti cat de importante sunt cablurile de pornire?

“Pentru motoarele pe benzina pana la 1,6 litri, este suficient sa alegem o pereche de cabluri electrice de pornire cu sectiunea de 10 mm patrati, pentru motoare mai mari, cu capacitatea de pana la 2.500 cmc, este recomandata sectiunea de 16 mm patrati, iar pentru cele pe benzina sau dieseluri avand capacitatea de 3 litri sau mai mare, sunt potrivite cablurile de pornire cu sectiunea de 25 mm patrati” spune domnul Daniel Henegariu, director al siteului Motorvip.ro.




Ce ar trebui sa nu-ti lipseasca din lada cu scule si cat te costa?

Nu trebuie sa va lipseasca din lada cu scule a masinii: cablurile de remorcare, racleta pentru indepartarea ghetii si a zapezii depuse pe suprafetele vitrate, un spray pentru dezaburirea parbrizului si a lunetei, care se utilizeaza dupa indepartarea zapezii. Pentru dezghetarea parbrizului la exterior puteti folosi aerosoli, iar pentru dezghetarea yalelor si a incuietorilor spray-ul este deosebit de util. Pentru indepartarea zapezii de pe roti lopata este baza, iar o lanterna functionala cu baterii este de mare ajutor daca ramai blocat undeva pe intuneric. 

Pentru iarna, trebuie sa achizitionati lichid de parbriz cu punct de congelare la -20 grade C sau -25 grade C, iar stergatoarele uzate, care scartaie in functionare sau care s-au intarit trebuie inlocuite imediat.




Nici antigelul nu tine o vesnicie!

Daca pe parcursul verii ati avut pierderi de lichid de racire si ati completat nivelul cu apa distilata, este posibil ca acesta sa-si fi micsorat densitatea. Ca sa asigure un punct de congelare de -35 sau -40 de grade C, densitatea lui trebuie corectata corespunzator la un service. Nu uitati verificarea etanseitatii conductelor si nivelul lichidului in vas.




Bateria necesita si ea o intretinere specifica!

Acumulatorul masinii trebuie verificat si incarcat corespunzator la venirea iernii. Pentru cele cu intretinere, trebuie verificat nivelul electrolitului, completat cu apa distilata si apoi incarcata complet. Pentru cele fara intretinere, este sufiecienta doar incarcarea la un redresor. Daca bornele de la baterie sunt prea corodate, cea mai rapida metoda de curatare este sa turnati sucuri carbonatate sau apa minerala pe ele. O alta solutie este bicarbonatul amestecat cu apa. Aplicati apoi vaselina pe contactele bateriei pentru a le proteja de coroziune.

consumabile auto accesorii auto jante anvelope sisteme audio