La ce foloseste un aparat de masura a campului electromagnetic?
Exista multe persoane interesate de campuri electromagnetice si radiatii electromagnetice (cunoscute si ca unde radio). Dorindu-si sa afle cum se masoara acestea, acestea isi cumpara aparate de masura specializate incercand sa studieze pe cont propriu campurile electromagnetice si undele radio. Desi initiativa este laudabila, se pot confrunta cu diverse probleme, mai ales in cazul in care nu au o pregatire tehnica prealabila.
Spectrul electromagnetic este impartit pe frecvente. Radiatiile de joasa frecventa se afla in stanga spectrului, iar radiatiile de inalta frecventa in dreapta.
Proprietatile electromagnetismului se schimba odata cu frecventa, iar campurile electromagnetice se comporta diferit de-a lungul spectrului. Un material transparent la lumina vizibila poate fi opac la unde infrarosii si transparent din nou la unde radio (de exemplu, sticla). Cromul reflecta foarte bine lumina la frecventele descrise mai sus, dar este aproape invizibil camerelor cu infrarosu, deoarece reflecta mai multa energie sub forma de caldura decat emite. Asadar, cum se masoara temperatura unui dispozitiv din crom daca nu ii poti atasa senzori de temperatura?
Masurarea campului electromagnetic
Aparatele de masura a campului electromagnetic analizeaza fluxul (schimbarea proprietatilor) unui camp magnetic. Un aparat de masura nu poate realiza masuratori cantitative precise daca se afla in miscare, deoarece rezultatele vor varia in functie de pozitia sa in campul electromagnetic. In schimb, poate efectua masuratori calitative, indicand locurile din campul electromagnetic ce necesita mai multa investigatie. A te plimba printr-o cladire cu un aparat de masura a campului electromagnetic in functiune inca este o metoda eficienta de a descoperi “puncte de interes”.
Masurarea undelor radio
Undele radio de frecventa inalta pot genera dificultati atunci cand sunt masurate. Undele radio se pot comporta similar razelor-X, reusind sa penetreze anumite materiale, in timp ce sunt reflectate de altele. Astfel, se pot forma zone cu densitate mare de putere, facand dificila depistarea sursei undelor radio. Pentru rezultate precise, este recomandata utilizarea separata a aparatelor de masura a undelor radio cu capacitate omnidirectionala.
RONEXPRIM este o prezenta constanta pe piata romaneasca de aparatura de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica, inca din anul 1991. De atunci ne-am extins permanent gama de produse oferite, pentru a satisface cerintele pietei, pastrand insa nota definitorie a domeniilor principale pe care activam.