Ce reprezinta trasabilitatea rezultatelor obtinute cu ajutorul unor instrumente de masura?
Conform DEX, notiunea de "trasabilitate" are doua sensuri. In primul rand, aceasta reprezinta posibilitatea de identificare si urmarire a unui aliment sau substante incorporate intr-un aliment, pe parcursul tuturor etapelor - productie, prelucrare, distributie - in scopul asigurarii unui nivel inalt de protectie a sanatatii consumatorilor. Pe de alta parte, acest termen mai desemneaza si caracteristica unui sistem de asigurare a calitatii de a permite regasirea istoricului, utilizarii sau localizarii unei entitati (produs, proces, serviciu) prin identificari inregistrate.
Totusi, in domeniile tehnice si industriale, trasabilitatea are o definitie mult mai stricta. Aceasta reprezinta proprietatea rezultatului unei masuratori realizate cu instrumente de masura de a putea fi raportat la standarde de referinta prestabilite, de obicei etaloane nationale sau internationale, cu ajutorul unei serii continue de comparatii, toate cu incertitudini determinate.
Trasabilitatea masuratorilor obtinute cu ajutorul instrumentelor de masura este caracterizata de sase aspecte importante:
1. O serie continua de comparatii. Acest lant neintrerupt de comparari trebuie sa ajunga pana la standardele de referinta utilizate de partile componente, de obicei etaloane nationale sau internationale din domeniul instrumentelor de masura.
2. Incertitudinea masurarii. Indiferent cat de performante ar fi instrumentele de masura pe care le folosesti in activitatea ta profesionala, rezultatele obtinute cu ajutorul acestora vor avea un anumit grad de incertitudine. Aceasta trebuie sa fie estimata sau calculata conform metodelor prestabilite si, cel mai important, trebuie sa fie declarata. Acest aspect este esential pentru trasabilitate, intrucat numai asa poate fi calculata sau estimata incertitudinea totala, pentru intreaga serie de comparari.
3. Documentare. Toate etapele lantului descris mai sus trebuie realizate in conformitate cu documentele si procedurile general recunoscute, iar rezultatele trebuie obligatoriu inregistrate.
4. Competenta. Laboratoarele sau organismele care realizeaza una sau mai multe etape din seria de comparatii de mai sus trebuie sa isi poata dovedi competentele tehnice cu ajutorul unor acreditari, autorizatii sau alte acte doveditoare in acest sens.
5. Referinta la unitatile Sistemului International. Acolo unde este posibil, seria de comparatii a rezultatelor obtinute de instrumentele de masura trebuie sa se incheie la etaloanele primare pentru realizarea unitatilor din Sistemul International.
6. Intervalele de etalonare. Etalonarile instrumentelor de masura trebuie repetate la anumite intervale de timp, iar durata acestora depinde de o serie de variabile (frecventa folosirii, modul de utilizare, incertitudinea solicitata, stabilitatea aparatului etc).
Standardele masuratorilor sunt stabilite de comunitatea internationala, care determina metodele de masurare a parametrilor cantitativi si calitativi si de comparare a standardelor de siguranta. Pentru ca trasabilitatea unei masuratori sa fie realizata, trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte:
- instrumentele de masura sa fie calibrate;
- procedurile sa fie interpretate si aplicate in mod corespunzator de catre specialisti;
- modalitatea de masurare a rezultatelor cantitative sa fie determinata si recunoscuta in mod oficial.
Ronexprim, care furnizeaza inca din 1991 aparate de masura, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica, iti pune la dispozitie unele dintre cele mai performante dispozitive disponibile la nivel mondial, provenind exclusiv de la branduri renumite precum Fluke, Keysight sau Sonel.