Invata rapid si usor cum se foloseste un penny board
Desi poate parea foarte mic si aproape imposibil de folosit, un penny board este, de fapt, un articol sportiv ce poate fi utilizat relativ usor, dupa cateva ore de antrenament. Dimensiunile reduse si usurinta cu care il poti manevra il fac companionul perfect pentru o plimbare prin parc sau pentru a ajunge rapid dintr-un loc in altul.
Ce este, pana la urma, un penny board?
Nu este nici skateboard, nici longboard… atunci ce este aceasta placa? Penny board-ul este o placa de dimensiuni mai mici produsa de brandul Penny, din ce in mai populara, mai ales in randul adolescentilor.
Exista doua dimensiuni: Penny Original are o lungime de 22 de centimetri, iar Penny Nickel are o lungime de 27 de centimetri. Pentru incepatori, se recomanda folosirea penny board-ului Nickel. Diferenta de 5 centimetri te poate ajuta sa iti mentii mai bine echilibrul atunci cand inveti sa folosesti placa. Daca ai experienta si ai mai folosit in trecut skateboard-uri sau longboard-uri, atunci poti opta cu incredere pentru un Penny Original.
Dimensiunile mici ale unui penny board il fac foarte usor de transportat intr-un rucsac si de depozitat atunci cand te deplasezi dintr-un loc in altul. Ajungi cu rapiditate unde iti doresti si te poti plimba cat e ziua de lunga.
Cum se foloseste un penny board?
Exista 3 lucruri principale pe care trebuie sa le ai in vedere inainte, dar mai ales dupa ce inveti sa te dai cu aceasta placa: pozitia picioarelor, echilibrul si modul de franare. Daca esti atent si iti coordonezi bine miscarile, vei invata foarte repede cum sa devii un maestru al penny boarding-ului.
1. Pozitia picioarelor
Pozitia picioarelor este foarte importanta atunci cand te dai pe un penny board, de aceea este important sa gasesti pozitia ideala pentru tine. In prima faza, stai pe placa punand un picior in fata celuilalt in ordinea in care iti vine natural. Persoanele dreptace au tendinta de a pune piciorul drept in fata si de a se folosi de piciorul stang pentru a accelera, iar persoanele stangace au tendinta de a pune piciorul stang in fata si de a se folosi de piciorul drept pentru a accelera. Nu exista vreo metoda gresita sau corecta, totul tine de preferintele tale.
Important este sa tii minte urmatorul lucru: piciorul din fata trebuie asezat drept pe placa, in prima jumatate a penny board-ului (acolo unde sunt plasate suruburile care sustin rotile din fata), cu varful indreptat in fata, iar piciorul din spate sa fie asezat perpendicular, pentru o mai buna coordonare, atunci cand nu il folosesti pentru a accelera.
2. Mentinerea echilibrului
La fel de important precum modul in care tii picioarele este si modul in care iti mentii echilibrul pe un penny board. Acesta este poate cel mai dificil pas pentru multe persoane. Daca nu stai excelent la acest capitol, nu iti face griji, exista mai multe feluri in care iti poti imbunatati echilibrul, pentru a deveni un as al penny boarding-ului.
In primul rand, asigura-te ca incepi sa exersezi pe o suprafata plana, unde exista pereti, balustrade sau alte lucruri de care te poti tine in cazul in care te dezechilibrezi. Incepe prin a pune un picior pe placa si cu celalalt picior incearca sa accelerezi usor. Dupa ce simti ca prinzi incredere si te descurci, incearca sa urci piciorul de accelerare pe penny board atunci cand ai o viteza mica. Odata ce piciorul din spate se afla pe placa, atunci ambele picioare ar trebui sa formeze litera T. Pentru a putea sa te echilibrezi si mai bine, incearca sa indoi putin genunchii. In momentul in care esti pe placa in aceasta pozitie, incearca sa iti mentii cat mai mult echilibrul. Daca esti atent, vei reusi sa stapanesti imediat aceasta tehnica.
3. Modul de franare
Asa cum ai invatat cum sa pornesti la drum pe un penny board, acum trebuie sa inveti si cum sa te opresti. Oprirea unei placi se face foarte usor, folosind oricare dintre aceste doua tehnici:
A. Franarea cu piciorul
Aceasta este cea mai simpla metoda de a frana sau de a incetini atunci cand te dai cu penny board-ul. Folosind aceeasi miscare pe care o faci atunci cand accelerezi, de data asta nu mai impingi cu piciorul in asfalt, ci pur si simplu il tii la nivelul solului pentru a incetini.
B. Franarea prin coborarea de pe penny board
Poti cobori linistit de pe penny board in momentul in care simti ca prinzi o viteza prea mare sau ca te dezechilibrezi. Datorita durabilitatii extreme a acestor placi realizate din plastic, nu este vreo problema daca tu cobori de pe penny board si el continua sa mearga sau daca se loveste de vreo bordura.
Nu uita: inainte de a incepe sa te dai la viteze mai mari, asigura-te ca poti controla foarte bine penny board-ul. Respecta regulile de siguranta, pentru a nu te rani si pentru a te putea bucura zi de zi de plimbari cu penny board-ul tau preferat!