Flashcard-urile Personalizate: Un Instrument Modern Si Eficient In Procesul De Predare Invatare
Adi Center ofera servicii de personalizare cartonase (Flashcards) personalizarea fiind efectuata doar cu informatia clientului (text, imagini) pentru invatarea notiunilor de baza din diverse domenii ca limbile straine, matematica, biologie, informatica, istorie, sociologie, mecanica etc.
Cartonasele (Flashcards) contin pe una din fete o intrebare, iar pe verso raspunsul.
Cartonasele (Flashcards) de stimulare a memoriei in procesul de invatare pot fi grupate functie de nevoile dumneavoastra in seturi continand un numar variabil de cartonase.
Cum se utilizeaza cartonasele (Flashcards)?
Prin intermediul intrebarii formulate se stimuleaza memoria activa pentru a furniza un raspuns corect la intrebarea (quiz-ul) specificata pe una din fetele Flashcard-ului.
Dupa fiecare intrebare, se vizulizeaza si raspunsul corect iar la finalizarea unui set de cartonase cu intrebari, ele se amesteca si se repeta exercitiul anterior.
Astfel prin exercitii repetate de stimulare a memoriei se eficientizarea procesul de invatare, fixarea notiunilor realizandu-se exclusiv pe baza principiului repetitiei.
Invatarea prin jocuri Flashcards se bazeaza pe stimularea memoriei active.
De exemplu, in cazul invatari limbii engleze cartoanele (Flashcards) pot fi concepute astfel: pe una din fetele cartonaselor este specificat un cuvant in engleza (propozitie, expresie), iar pe cealalta fata echivalentul sau tradus in limba romana. Astfel de cartoane de invatare a limbii engleze sunt utile in scoli, gradinite sau chiar si in practica individuala a oricarui student de la Facultatea De Limbi Straine.
De exemplu, pe baza cartoanelor de invatare a limbii engleze se imlementeaza metoda de predare prin joc de tip test (quiz): elevul analizeaza cuvantul in limba romana si trebuie sa il traduca in limba engleza, raspunsul corect fiind gasit pe partea opusa a cartonului.
La finalizarea unui set de flashcards, jocul de tip quiz se poate coordona in directie inversa: se analizeaza doar partea cartonaselor continand cuvantul in engleza si apoi se incearca aflarea raspunsului corect prin traducerea in limba romana a cuvantului sau a expresiei indicata pe flashcard.
Concepte din alte domenii cum ar fi matematica, fizica, chimie, biologie, informatica se pot de asemenea ingloba intr-un joc de tip flashcard functie de tipicul fiecarei discipline.
Cu alte cuvinte, cartoanele (cartonase destinate invatarii diverselor notiuni sau Flashcards) personalizate cu informatii dintr-un anumit domeniu sunt o unealta recomandata in optimizarea procesului de predare-invatare. Ele au rolul de a oferi un mijloc placut de invatare interactiva a notiunilor de orice tip (simple sau complexe), la orice nivel eductional.
Flashcard-urile sunt recomandate in egala masura parintilor, elevilor si studentilor, avand o multitudine de beneficii:
- flashcardurile pot contine doar informatii relevante pentru sarcinile zilnice, deci elimina nevoia de efectuare a cautarii de cele mai multe ori dificila a informatiilor pe Internet
- flashcardurile ofera doar o anumita cantitate de informatie utila pentru un scop dat intr-un mod obiectiv, punctual si accesibil.
- informatia de pe flashcard-uri poate fi revazuta de un numar nelimitat de ori aspect care determina antrenarea memoriei active si dezvoltarea vitezei de realizare a proceselor cognitive intr-un mod logic valid.
- flashcardurile va pot ajuta sa memorati intr-un timp foarte scurt si in mod eficient a informatiei necesare pentru examene, task-uri zilnice automate, etc.
- flashcardurile nu limiteaza posibilitatile de impementare a metodelor clasice de predare invatare dimpotriva, prin combinarea cu metodele clasice de predare invatare, flashcardurile vor determina optimizarea globala a procesului didactic.
- flashcardurile au un pret mic si in concluzie sunt accesibile pentru orice buget.
Pentru simularea jocului de tip quiz cu flashcarduri, va prezentam in continuare cateva exemple software gratuit pentru management-ul virtual al Flashcardurilor (free flashcard software): jMemorize, Pauker, CueCard, MemAid.