Cum îi învățăm pe copii gândirea critică?
În fiecare zi, copiii sunt bombardați cu mesaje, informații și imagini. Fie că sunt la școală, online sau vorbesc cu prietenii lor, trebuie să știe să evalueze ceea ce aud și văd pentru a-și forma propriile opinii și convingeri. Gândirea critică este fundamentul educației, precum și o abilitate importantă de viață.
Ce este gândirea critică?
Gândirea critică reprezintă capacitatea de a analiza și evalua informațiile pentru a determina integritatea și validitatea acestora. Aceste abilități îi ajută pe oameni să-și formeze opinii și idei. De fapt, gândirea critică este o parte esențială a rezolvării problemelor și un factor activ în luarea deciziilor și stabilirea obiectivelor. De asemenea, este baza educației, care le permite copiilor să stăpânească informațiile.
De ce sunt importante abilitățile de gândire critică?
Conform Programului pentru Evaluarea Internațională a Studenților (PISA), care a evaluat copiii de 15 ani din 44 de țări diferite, unul din șase elevi nu este capabil să rezolve probleme de gândire critică. În plus, copiii cărora le lipsesc abilitățile de gândire critică se confruntă cu un risc mai mare de probleme de comportament. Dacă copiii nu sunt gânditori critici, atunci ei nu iau decizii corecte. Analiza critică le permite copiilor să dobândească o înțelegere mai profundă a lumii, inclusiv modul în care se văd pe ei înșiși în acea lume. Copiii care învață să gândească critic tind să fie observatori și deschiși la societate și mediul înconjurător.
Beneficiile abilităților de gândire critică
Există multe moduri în care abilitățile de gândire critică pot aduce beneficii copilului tău. De la capacitatea de a rezolva probleme complexe în școală și a determina modul în care se simt în legătură cu anumite probleme, până la construirea de relații și a face față presiunii colegilor. Abilitățile de gândire critică îți echipează copilul să facă față provocărilor și obstacolelor vieții. Gandirea critica la copii încurajează, de asemenea, independența, sporește creativitatea și curiozitatea. Copiii care sunt învățați să folosească abilitățile de gândire critică pun o mulțime de întrebări și nu iau niciodată lucrurile la valoarea nominală – vor să cunoască „de ce-ul” din spatele lucrurilor.
Cum să-i înveți pe copii să fie gânditori critici
Învățarea copiilor să gândească critic este o parte importantă a educației parentale. De fapt, atunci când îi înveți pe copii să fie gânditori critici, îi ajuți să fie independenți. Uneori, cel mai bun mod de a-ți învăța micuții despre o abilitate importantă de viață este exemplul oferit. La urma urmei, aceștia tind să copieze comportamentele pe care le văd la părinți. Asigură-te că modelezi gândirea critică în propria viață, cercetând lucruri care sună neadevărate și afirmații provocatoare care par lipsite de etică sau nedrepte.
O altă metodă este joaca. Micuții învață în mod constant prin încercare și eroare, iar jocul este o activitate grozavă în acest sens. Învață-l să pună întrebări. A pune întrebări este baza gândirii critice, iar timpul pe care îl investești pentru a răspunde la întrebările copilului tău sau pentru a găsi răspunsurile împreună, va da roade în cele din urmă. O modalitate prin care îți poți face copilul să gândească și să facă alegeri este să-i dai un cuvânt de spus cu privire la modul în care își dorește să-și petreacă timpul. Invață-l că este în regulă să spună nu, atunci când nu dorește să facă un anumit lucru.
Dezvoltarea unei mentalități critice este una dintre cele mai importante abilități de viață pe care le poți transmite copiilor tăi. Aceste însușiri îi vor ajuta să ia decizii mai bune, să formeze relații sănătoase și să determine ceea ce prețuiesc și cred. În cele din urmă, nu numai că vor putea gândi singuri, dar vor deveni și adulți mai capabili.