Cum alegi boilerul electric potrivit nevoilor casei tale?

Un boiler electric poate fi solutia ideala in cazul in care nu iti permiti sau nu se impune montarea unei centrale pe gaz, insa doresti sa beneficiezi de propriul sistem de incalzire a apei. Alimentandu-se cu electricitate, acest sistem este ideal in situatia in care nu exista acces la reteaua de gaz, situatie prezenta cu precadere in zonele rurale sau izolate. 

Pentru a putea face alegerea corecta in ceea ce priveste boilerul electric care s-ar potrivi necesitatilor tale de consum a apei calde, in randurile urmatoare vei gasi cele mai importante considerente dupa care sa alegi modelul pe care sa il instalezi in casa ta. 

Performanta
Indicatorii de performanta ai unui boiler electric sunt presiunea si puterea. In cazul in care locuiesti la un etaj superior sau daca suprafata locuintei este mare, presiunea va trebui sa fie, evident, una mare. Explicatia este cat se poate de simpla: cu cat este mai mare presiunea cu care este evacuata apa din rezervorul boilerului, cu atat aceasta va ajunge mai departe, iar distanta dintre boiler si robinetul ce elibereaza apa calda va putea fi mai mare. Practic, cu cat este circuitul mai lung, cu atat este nevoie de o presiune mai mare pentru o functionare corecta si eficienta. 

Cu cat puterea de functionare (masurata in watti) este mai mare, cu atat mai rapid va fi incalzita apa. Un boiler electric de capacitate mare (cu rezervor mare) va trebui sa ofere un minimum de 1500 W. Evident, consumul de energie va creste odata cu puterea de care dispune modelul de boiler ales. 

Capacitatea
Boilerul electric dispune de un rezervor in care apa rece este colectata si incalzita, iar acest rezervor poate avea un volum cuprins intre 30 si 200 de litri. Incearca sa aproximezi cantitatea de apa calda care-ti va fi necesara pentru o singura folosire si alege capacitatea care corespunde. Daca incalzesti 200 de litri si folosesti numai 60, atunci ar putea fi o pierdere de energie, iar in cazul in care folosesti frecvent mai mult decat poate incalzi boilerul, confortul va fi afectat. 

De retinut: boilerul trebuie tinut constant in priza, astfel incat apa sa mentina o temperatura potrivita pentru intrebuintare. Daca penele de curent sunt frecvente sau obisnuiesti sa deconectezi boilerul in momentele in care nu folosesti apa, atunci recomandarea este sa alegi un model de capacitate mica (50 litri sau mai putin), pentru a putea reincalzi rapid apa si pentru a nu consuma foarte multa energie. 

Versatilitate si confort 
Toate modelele de boiler electric folosesc un termostat ce controleaza permanent temperatura apei, insa unele boilere nu permit reglajul. Astfel, orienteaza-te catre un model care ofera posibilitatea ajustarii temperaturii maxime a apei si seteaza aceasta temperatura la un nivel tolerabil (pentru a evita neplacerile), insa nu prea scazut. In plus, timpul de incalzire a apei (influentat de puterea boilerului electric) este foarte important pentru confortul tau. Daca apa calda din rezervor a fost deja consumata si doresti sa faci un dus, trebuie sa ai in vedere faptul ca un boiler de capacitate mica si putere mare iti va oferi apa calda in jumatate de ora, in timp ce unul cu rezervor de 100 litri si putere mica va avea nevoie de cateva ore. 

Pentru mai multe detalii si sfaturi, precum si daca vrei sa gasesti cele mai performante modele de boiler electric pentru locuinta ta, intra pe site-ul Novapex.ro si apeleaza la consultantii care te asteapta cu mare drag!

Boiler electric