Conferinta Nationala eTwinning 2011: Parteneriatele scolare ca parghii de dezvoltare a educatiei
Conferinta Nationala eTwinning din acest an va reuni aproximativ 100 de participanti - inspectori scolari generali, inspectori scolari pentru programe si proiecte europene, directori ai Caselor Corpului Didactic, cadre didactice laureate ale competitiei europene eTwinning - si invitati din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului precum si reprezentanti ai Institutului de Stiinte ale Educatiei si Centrului pentru Inovare in Educatie, institutiile care coordoneaza actiunea in Romania.
Din perspectiva temelor vizate, evenimentul din acest an isi propune sa popularizeze proiectele de succes realizate de cadre didactice din tara noastra, sa faciliteze transferul de idei si de practici bune si sa evidentieze beneficiile eTwinning din punct de vedere al sistemului de invatamant, al scolilor, elevilor si profesorilor, cu scopul de a influenta crearea de noi directii de colaborare si de sustinere a actiunii la nivel national si judetean.
Evenimentul se va defasura pe parcursul a trei zile la Sinaia si propune participantilor o serie de sesiuni plenare introduse de reprezentanti la nivel de decizie precum si de catre experti activi in educatie si programe de educatie in Romania, cu scopul de a revizui oportunitatile de dezvoltare ale domeniului in tara noastra, pornind de la metodele si instrumentele introduse de Actiunea Twinning: 4 ani de eTwinning in Romania – scurt bilant, Simona Velea, coordonator national eTwinning;
Sustinerea eTwinning la nivel judetean. Exemple de bune practici. Discutii si interventii, Georgeta Bolojan, ISMB;
eTwinning - o perspectiva pedagogica, dr. Olimpius Istrate, Universitatea din Bucuresti.
Pe parcursul panelurilor paralele, profesori laureati ai premiilor europene vor impartasi din experienta lor si vor demonstra valoarea pedagogica a parteneriatelor scolare europene bazate pe utilizarea noilor tehnologii, intr-o varietate de tematici si domenii: matematica si stiinte, societate, limba si comunicare, formare profesionala etc. Ultima zi de conferinta va gazdui o masa rotunda si discutii deschise, vizand identificarea modalitatilor si strategiilor de colaborare si promovare a actiunii eTwinning la nivel national. In cei patru ani de existenta in Romania, platforma eTwinning.net a devenit unul dintre programele de mare succes din sfera educationala din tara si strange in fiecare luna membri noi, activi si proiecte premiante. Toate acestea in conditiile in care proiectele realizate pe eTwinning.net raman excelente optiuni de dezvoltare profesionala insa nu aduc beneficii financiare participantilor.
Peste 8300 de profesori din Romania le includ astazi in activitatile curente si revin pe platforma in fiecare an cu initiative noi, premiate si apreciate peste tot in Europa. “eTwinning a generat inca de la inceput proiecte educationale relevante, creative si motivante iar cele mai multe dintre ele au insemnat noi experiente de invatare, noi practici didactice menite sa motiveze elevii, sa incurajeze implicarea acestora si sa faciliteze dezvoltarea de noi competente. Potentialul de transfer al acestor proiecte este extraordinar, ele pot fi usor valorificate de alte cadre didactice cu alte grupuri de elevi, pot fi adaptate la contextele proprii, la resursele si interesele specifice. Acesta e probabil unul dintre cele mai bune lucruri in eTwinning - abordarea aproape universala, completata de inspiratie globala si de un flavour local, toate livrate via www pentru o experienta de invatare accesibila, atragatoare si mai ales relevanta. Despre toate acestea si multe alte lucruri bune despre eTwinning ne propunem sa vorbim in octombrie la Sinaia si speram sa avem ecourile pe care le merita o actiune care aduce deja peste 8000 de profesori din Romania mai aproape de scoala europeana.”, afirma Simona Velea, coordonator national eTwinning.
Despre eTwinning
eTwinning este o actiune a Comisiei Europene dedicata parteneriatelor si colaborarilor dintre scoli din Europa si face parte din Programul de Invatare pe tot parcursul vietii – Componenta Comenius. Actiunea eTwinning a fost lansata in 2005, cu scopul initial de a facilita parteneriatele intre institutii de invatamant preuniversitar din Europa. Ulterior, scopurile actiunii s-au consolidat, platforma etwinning.net devenind o comunitate a scolilor din Europa, reunind peste 140.000 de cadre didactice din peste 86.000 de scoli. In Romania, actiunea eTwinning este coordonata de Centrul pentru Inovare in Educatie - TEHNE (www.tehne.ro), in parteneriat cu Institutul de Stiinte ale Educatiei (www.ise.ro). Mai multe informatii si detalii: http://www.etwinning.ro/