Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi o bicicleta pentru copilul tau

Bicicletele pentru copii sunt de tipuri si marimi diferite, de aceea unele modele sunt mai potrivite pentru cei mici de inaltime, altele sunt mai potrivite pentru copiii mai mari si mai inalti sau pentru cei avansati. Nu exista o bicicleta perfecta pentru ca fiecare este potrivita pentru o anumita faza de dezvoltare din viata unui copil,iar achizitia acesteia se face in functie si de bugetul disponibil. Iata cateva dintre cele mai importante criterii de care sa tinem cont, inainte sa cumparam o bicicleta:

    - marimea

    - greutatea

    - cadrul

    - franele

    - vitezele

    - latimea bicicletei

    - pretul

1. Marimea bicicletei

Marimea este cel mai important criteriu pentru alegerea unei biciclete pentrucopii, deoarece daca este prea mica sau prea mare, pedalatul poate fidificil sau poate dauna sanatatii. De asemenea, trebuie tinut cont side marimile componentelor unei biciclete, care ar trebui sa fie proportionale pentru a nu crea probleme de transport, de condus saude intretinut.

Marimea anvelopelor este un criteriu care tine de marimea bicicletelor pentrucopii, iar acestea sunt masurate in inch si incep de la 12",14", 16", 18" pana la 20". Pentru copii foarte mici, bicicletele cu anvelope de 12" sau 14" sunt mai potrivite pentru formarea echilibrului in mers, iar trecerea in timpla alte modele mai mari va fi mult mai usoara.

Inaltimea scaunului este un alt criteriu care tine de marimea bicicletei,pentru ca indica daca aceasta este potrivita sau nu pentru copilul tau. Indiferent de marimea anvelopelor, o bicicleta ar trebui sa aiba un scaun ajustabil pentru folosirea de catre copii cu varste si inaltimi diferite.

Bicicleta pedagogica sau "first pedal bike" este recomandata pentru copii foarte mici care inca invata cum sa-si pastreze echilibrul. Dimensiunile unei astfel de biciclete sunt foarte mici si pot fi cusau fara pedale pentru ca franarea sa se faca folosind picioarele. Mai mult, inaltimea scaunului unei astfel de biciclete pentru copii trebuie sa aduca talpile intregi pe sol sau rareori pe varfuri,pentru un control mai bun.

Chiar daca bicicletele au roti laterale ajutatoare sau doar folosesc pedalele, talpile copiilor trebuie sa atinga pamantul pentru asistenta si franare. Pentru copiii mici, distanta de la talpi lasezut trebuie sa se potriveasca cu inaltimea minima a scaunului, pentru ca talpile picioarelor sa ajunga cu usurinta pe sol si safraneze in siguranta.

Pentru copiii care au trecut de faza bicicletei pedagogice si au reusit sa invete franatul din mana, distanta de la talpi la sezut trebuie sa aduca doar varfurile picioarelor la nivelul solului, pentru a putea pedala cu picioarele drepte si intinse.

Inaltimea cadrului este un alt criteriu important care tine de marimea bicicletei, pentru ca este necesar un spatiu de minim 5 cm intrecadru si corpul copilului, atunci cand acesta sta in picioare. Acestspatiu minim previne ranirea copilului atunci cand acesta aluneca de pe scaun cu fata inainte sau cand aluneca de pe pedala. Majoritatea bicicletelor pentru copii vin din fabrica cu cadrul indoit insprejos, iar acest lucru este in favoarea copiilor care pedaleaza mai agresiv si se apleaca cand iau o curba.

2. Greutatea

Greutatea ideala a unei biciclete pentru copii ar trebui sa fie sub 40% din greutatea totala a acestuia, pentru ca o greutate mai mare presupuneun control greu si sanse mai mari de ranire.

Greutatea unei biciclete este influentata de materialul cadrului, a rotilor sia franelor dar si de dotarea cu accesorii ajutatoare. Pretul unei biciclete mai usoare este, de obicei, mai mare de aceea e bine sa cautam un model cat mai usor tinand cont de bugetul pe care il avem.

3. Cadrul

Geometria cadrului este un criteriu foarte important de care trebuie sa tine mcont atunci cand vrem sa cumparam o bicicleta pentru copii. Un model care are un centru de greutate mai inalt si o distanta intre roti mica, va fi instabil si se va rasturna usor. De aceea, o bicicleta proiectata bine, are un centru de greutate jos si o distanta intreroti mare, pentru stabilitatea si controlul ciclistului. Ghidonul si inaltimea scaunului influenteaza pozitia centrului de greutate a bicicletei si a manevrabilitatii acesteia.

Pentru copiii care inca invata sa pedaleze, o bicicleta cu centrul degreutate jos si distanta intre roti cat mai mare este ideala. Dealtfel, ghidonul trebuie sa fie ajustabil pentru ca pozitia copiluluipe scaun in timpul mersului sa fie dreapta si usor inclinata spreacesta. Astfel, manevrarea bicicletelor pentru copii devine foarteusoara si relaxanta. Acelasi lucru este valabil si pentru copiii maimari, care au prins gustul vitezei si pedaleaza foarte bine.

4. Franele

Franele de picior pentru bicicletele cu roti de 12" sau 14" suntcele mai des intalnite in cazul modelelor pentru copiii foarte mici.Cele cu frane de picior au greutate mai mica, sunt usor de intretinutsi sunt mai ieftine fata de alte biciclete. Franele de picior sunt potrivite pentru bicicletele pedagogice si pentru cele care au rotiajutatoare.

Franele de mana sunt indicate copiilor care au peste 3 ani datorita abilitatii acestora de a-si coordona simultan mainile impreuna curestul corpului. Mai mult, acestea sunt mult mai eficiente si mai intuitive, insa necesita o mentenanta atenta, maresc greutatea bicicletei, dar si pretul. Franele de mana sunt cel mai des folosite pentru copiii avansati care merg pe trasee de viteza sau cu obstacle.

O pereche de frane de mana ofera siguranta si stabilitate daca sunt folosite atent, de aceea, este recomandat ca orice copil care n-a folosit aceste frane sa inceapa mersul pe langa bicicleta cufolosirea simultana a franelor de mana. O bicicleta pentru copii poate avea urmatoarele tipuri de frane:

  • frana de picior

  • frane de mana pe stanga si dreapta ghidonului

  • frana de mana cu activarea simultana pe roata din fata si din spate

  • frana de picior si frane de mana pe ghidon

5. Vitezele

In general, bicicletele pentru copiii mici nu au viteze, deoarece scopul acestora este de a invata echilibru in timpul pedalatului. Insa, celecare au viteze si care sunt destinate copiilor mai mari de 5 ani, presupun experienta si atentie pentru ca viteza poate crea accidente si ranirea biciclistului.

Cu cat copilul este mai mare, cu atat isi va dori mai multa adrenalina si mai multa viteza. De aceea, cu cat o bicicleta are mai multeviteze, cu atat este mai utila pentru orice tip de traseu si pentru dezvoltarea abilitatii copiilor de a aprecia viteza in timp real. Mai mult de atat, cutia de viteze a unei masini foloseste aceleasiprincipii ca ale unui mecanism de viteze de bicicleta, iar acestlucru este important pentru a intelege cum se conduce o masina.

6. Latimea bicicletei(sau Q-factor)

Distanta intre marginile interioare ale pedalelor este unul din cele mai importante criterii de alegere a unei biciclete pentru copii. Cu cat distanta intre pedale este mai mica, cu atat copiii vor pedala maiusor si vor aplica forte mai mari pe pedale. O distanta mai mare intre pedale presupune intinderea picioarelor in lateral, iar acest lucru este foarte solicitant, creeaza dureri, iar fortele aplicate pe pedale sunt mai mici.

In general, proiectarea si producerea unei biciclete inguste in zona pedalelor este un proces costisitor pentru ca anumite materiale si forme nu se pot obtine usor. Mai mult, integrarea tuturor componentelor si a cablurilor intr-un traseu scurt si eficient ridica costul bicicletei. Acelasi lucru se aplica si ghidonului pentru ca este un element care determina manevrarea cu usurinta a bicicletei.

7. Pretul

Bucuria de pe fetele copiilor cand reusesc sa invete sa pedaleze sau cand reusesc sa sara peste obstacolul din parc, este un lucru dorit deorice parinte. In general, bicicletele performante pentru copii suntmai costisitoare, mai fiabile si mai usor de folosit pe orice traseu.

Exista cate-o bicicleta pentru orice buget si chiar daca nu dispunem de unbuget pentru o bicicleta de top, este mai bine sa luam una care saofere siguranta si sa corespunda nevoilor pentru copilul nostru.

Velotecadispune de o gama variata de biciclete pentru copii, cu branduri detop (Bellelli, Sprint, Merida, Passati, Cannondale, Cross Speedster). Intra si comanda chiar astazi pentru a-i oferi copilului tau bucuriade a pedala.

biciclete copii cum sa alegi o bicicleta pentru copilul tau biciclete pentru copii