Tot ce trebuie să știi despre siguranța aditivilor alimentari
În ceea ce privește aditivii alimentari sau E-urile (denumirea prescurtată de pe etichetele produselor) se emit constant ipoteze nu foarte clare. Așadar, ne-am propus să vă informăm cu tot ceea ce trebuie să știți despre aditivii alimentari și despre impactul lor asupra sănătății voastre.
Atmosfera de panică creată în jurul aditivilor alimentari este cauzată de numeroase informații nesusținute științific. Pentru a elucida nedumeririle și pentru a proteja consumatorul, vom clarifica definiția acestor ingrediente care ajută la prepararea produselor existente pe piață și vom evidenția efectele produse de acestea.
În primul rând, există o evidență clară care cuprinde: o listă a aditivilor alimentari aprobați pentru a fi folosiți la fabricarea produselor alimentare precum și condițiile în care aceștia pot fi folosiți. Numai aditivii ce se regăsesc în această listă sunt autorizați pentru a fi folosiți în condiții specifice. Aditivii autorizați sunt listați pe baza categoriilor de alimente în care pot fi adăugați.
Prin intermediul următoarei baze de date, consumatorul sau operatorul de business poate afla ce aditivi sunt autorizați pentru a fi folosiți într-un anumit aliment:
The Commission's food additive database: (https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD).
Informații detaliate despre aditivii alimentari, de la definiție la reglementări ce garantează siguranța, găsiți în următorul articol: "Reglementările garantează siguranța aditivilor alimentari"/ Adevărul despre aditivi/ Siguranța alimentelor.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară/ "European Food Safety Authority" (EFSA) a adoptat o procedură de testare extrem de riguroasă – într-un raport de cauzalitate pe termen scurt, mediu și lung – convenind, după luni sau chiar ani de studiu asupra aditivilor, identificați prin litera E, autorizați și/sau reautorizați.
Cum se evaluează siguranța aditivilor alimentari?
EFSA este cea care evaluează siguranța aditivilor alimentari. Substanțele sunt evaluate pe baza unui dosar, furnizat de obicei de un solicitant (în mod normal, producătorul sau un utilizator potențial al aditivului alimentar). Acest dosar trebuie să conțină denumirile chimice ale aditivului, procesul de fabricație al acestuia, metodele de analiză, precum și reacțiile și transformările aditivului în alimente, explicația necesității, utilizările propuse și datele toxicologice.
Datele toxicologice trebuie să conțină informații cu privire la metabolism, testele de toxicitate subcronică și cronică, carcinogenitatea; genotoxicitatea, toxicitatea reproductivă și evolutivă și, dacă este necesar, alte studii.
Pe baza acestor date, EFSA stabilește nivelul sub care doza de substanță poate fi considerată sigură – așa-numita doză zilnică acceptabilă (DZA). În același timp, EFSA estimează, de asemenea, pe baza utilizărilor propuse în diferite produse alimentare, dacă această DZA poate fi depășită.
În cazul în care DZA nu este depășită, utilizarea aditivului alimentar este considerată sigură.
Este posibil să se consume aditivi alimentari la nivele periculos de ridicate?
Când estimează expunerea posibilă la un aditiv alimentar, EFSA ia în considerare nivelul maxim solicitat pentru a fi adăugat în diferite produse alimentare. În plus, EFSA presupune consumul zilnic al celor mai mari cantități din aceste produse alimentare. Doar în cazul în care expunerea estimată prin intermediul a diferite produse alimentare rămâne sub valoarea DZA, EFSA va considera că utilizarea propusă a substanțelor este sigură. În cazul în care DZA este depășită, Comisia poate decide să limiteze utilizarea aditivului sau să nu îl autorizeze deloc.
Prezența aditivilor alimentari ar trebui, prin urmare, să fie considerată sigură, chiar și pentru consumatorii care mănâncă cantități mari de produse alimentare în care aditivii au fost utilizați la nivelul maxim admis.
Federația Romalimenta, vocea unitară a industriei alimentare
Federatia Romalimenta grupează totalitatea patronatelor din industria alimentară, alături de mari firme procesatoare, autohtone și multinaționale. Este vocea unitară a sectorului, cu reprezentativitate recunoscută juridic și semnatară a Contractului colectiv de muncă pe ramură.
Obiectivul major al federației este de a sprijini dezvoltarea rapidă a industriei alimentare în contextul pieței Uniunii Europene.
Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (ROMALIMENTA):
Mihai Visan
Director executiv
visan@romalimenta.ro
Tel/Fax: 004 021 312 44 42
Powered by SEO monitor