Studiu Ensight: Analiza pietei bancare
Ensight Management Consulting prezinta rezultatele analizei pietei bancare din Europa Centrala si de Est si Romania. Obiectivul studiului a fost analiza evolutiei pietei pe parcursul ultimilor ani si identificarea unor posibile tendinte viitoare pe termen scurt si mediu. Analiza a fost realizata atat la nivelul Europei Centrale si de Est (ECE), pentru o mai buna intelegere a situatiei Romaniei in contextul ECE, cat si la nivel local, pentru a analiza piata interna si competitia.
Analiza pietei bancare din Europa Centrala si de Est (ECE)[1]
Similar situatiei din 2009, in 2010 activele bancare totale din ECE au inregistrat un trend pozitiv si o usoara crestere de ~2%. Romania a fost a 4-a cea mai mare piata bancara din ECE, dar cu active bancare totale sub media ECE.
In ceea ce priveste creditele bancare la nivelul ECE, acestea au crescut cu ~13% in termeni nominali comparativ cu valorile din 2009. Polonia a reprezentat un motor puternic de crestere (avand in vedere dimensiunea pietei), in timp ce Bulgaria, Slovenia, Ungaria si Romania au inregistrat o crestere redusa a activelor bancare totale.
Depozitele au inregistrat un trend pozitiv in multe dintre tarile ECE in 2010. Prin urmare, spre deosebire de anii de dinaintea crizei (2005-2008), in 2010, in multe dintre tarile ECE cresterea depozitelor a depasit sau s-a situat la acelasi nivel cu cea a creditelor. In ceea ce priveste instrumentele de plata, Romania si Bulgaria inregistreaza cele mai scazute niveluri ale valorii tranzactiilor cu carduri pe locuitor dintre tarile ECE care fac parte din UE.
Analiza pietei bancare din Romania
Activele nete bancare totale au crescut cu 3,5% in termeni nominali in RON in 2011. Totusi, nivelul ramane in continuare scazut in comparatie cu valorile inregistrate in anii precedenti (anterior 2009).
Creditele bancare totale au continuat pe un trend descrescator si in 2011. Aceasta evolutie a fost determinata partial de aversiunea bancilor fata de risc, din cauza creditelor neperformante si a profitabilitatii scazute. Scaderea venitului disponibil al populatiei si tendinta crescuta spre economisire au influentat, de asemenea, aceasta evolutie. In ceea ce priveste structura creditelor, cele acordate companiilor au continuat sa creasca si in 2011, atingand un nivel de 26,7 mld. EUR in 2011, in timp ce creditele acordate populatiei au ramas la un nivel relativ stabil in valori nominale.
Valoarea nominala a depozitelor totale a continuat sa creasca pana la ~40,5 mld. EUR in decembrie 2011. Astfel, tendinta populatiei de a economisi a fost vizibila si in 2011. Cresterea apetitului spre economisire se datoreaza si unei prudente mai mari in gestionarea veniturilor din partea populatiei.
Atat numarul cardurilor valide si cat valoarea tranzactiilor au crescut in 2011, comparativ cu 2010. Astfel, in Dec. 2011 existau ~13 mil. carduri valide in circulatie, iar valoarea totala a tranzactiilor de plata a fost de ~1.335 mil. EUR.
Creditele neperformante si-au continuat trendul crescator si in 2011, chiar daca ritmul de crestere a fost mai mic fata de anul 2010, ceea ce a dus la inrautatirea calitatii creditelor pentru multe banci. Prin urmare, profitabilitatea intregului sistem bancar a fost afectata semnificativ si in 2011, inregistrand la sfarsitul anului o pierdere agregata de ~ -100 mEUR.
In consecinta, printre principalele tendinte pe termen scurt si mediu ale sistemului bancar din Romania se numara: cresterea presiunilor de finantare, activitate de creditare redusa, orientare crescuta spre atragerea de proiecte co-finantate din fonduri europene, controlul costurilor si optimizarea retelei de sucursale, schimbari in mediul competitiv, concurenta sporita pentru clientii „buni” etc.
Nota: In momentul redactarii studiului de fata, date oficiale privind evolutia sistemului bancar in anul 2011 sunt inca in curs de comunicare. Analiza si tendintele formulate au fost realizate pe baza datelor existente pana in luna februarie 2012. Pe masura ce se vor publica alte informatii oficiale studiul va fi actualizat.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne contactati:
Simona Wist
PR & Communication Responsible
Ensight Management Consulting
Mobil: +40 748 039071
E-mail: simona.wist@ensight.ro
www.ensight.ro
[1] Studiul a inclus urmatoarele tari: Polonia, Cehia, Ungaria, Romania, Slovacia, Croatia, Slovenia, Bulgaria, Serbia, Bosnia Hertegovina, Albania