Studiu Ensight: Analiza pietei asigurarilor (ECE si Romania)
Analiza pietei asigurarilor din Europa Centrala si de Est (ECE)
Piata asigurarilor din ECE[1] a aratat in anul 2010 semne de imbunatatire, inregistrand o crestere de 10%[2] a primelor brute subscrise. Aceasta crestere a fost condusa de ameliorarea situatiei privind ambele segmente de piata: asigurarile de viata (14%) si asigurarile generale (6%).
In regiunea ECE, asigurarile generale reprezinta 51% ca pondere din totalul pietei de asigurari. Desi in scadere in comparatie cu ponderea inregistrata in anul 2009 (54%), aceasta valoare depaseste media europeana pentru asigurarile generale, care este de aproximativ 40%.
Singura tara din regiunea ECE cu o piata de asigurari dezvoltata la nivel european este Polonia. De asemenea, Polonia inca inregistreaza cresteri agresive (15% crestere a pietei totale de asigurari, crestere de 33% pentru asigurarile de viata si 14% pentru asigurarile generale distribuite prin bancassurance in 2010, comparativ cu 2009).
Canalele de distributie a asigurarilor au inregistrat schimbari in 2010 ca urmare a transferului de cota de piata intre Subscrieri directe si Intermediari (Agenti, Brokeri) si datorita intensificarii utilizarii canalului de tip bancassurance in tari precum Polonia, Croatia si Romania[3].
Analiza pietei asigurarilor din Romania
Gradul de concentrare[4] al pietei de asigurari din Romania a inregistrat in 2010 o noua crestere de 11%, dupa ce in 2009 aproape s-a dublat. Acest lucru a fost posibil datorita consolidarii unor grupuri internationale care activeaza pe aceasta piata, precum si datorita cresterii cotei de piata din 2010 a marilor jucatori de pe piata asigurarilor.
Piata asigurarilor din Romania este foarte dinamica, aratand tendinte diferite pentru asigurarile de viata si cele generale. In general, o dinamica mai mare a unui segment de piata este insotita de o dinamica mai redusa a celuilalt segment. In 2010, tendinta s-a inversat in comparatie cu 2009 pentru ambele segmente ale pietei de asigurari: desi intreaga piata a asigurarilor a inregistrat o scadere de 6%[5], segmentul de piata al asigurarilor de viata a marcat o crestere de 2%, condusa de cresterea de 9% a asigurarilor de viata cu componenta investitionala (de tip unit-linked), in timp ce segmentul asigurarilor generale a inregistrat, pentru prima oara in 8 ani, o contractie de 8% in moneda RON.
In anul 2010, segmentul de retail al pietei de asigurari a crescut cu 4% pentru produsele de asigurari de viata si generale, in timp ce segmentul corporativ al pietei si-a redus bugetul pentru asigurarile generale cu aproximativ 15%. Aceasta situatie a aparut datorita faptului ca numeroase companii si-au inchis activitatile si/sau redus cheltuielile cu asigurarile.
In 2010, profitul agregat al pietei asigurarilor a inregistrat din nou o scadere de 25%, in comparatie cu 2009, in timp ce pierderile agregate au scazut, de asemenea, cu aproximativ 34%, conducand la un rezultat net negativ de 41 mRON.
Costurile de achizitie si administrare au crescut usor in 2010 cu 1%, din cauza maririi cu 7% a costurilor de administrare (costul administrarii politelor de asigurare), in timp ce costurile de achizitie au inregistrat o scadere actuala de 8% in comparatie cu 2009, ca urmare a scaderii cheltuielilor pentru marketing si publicitate.
Din totalul primelor brute subscrise in 2010, 15% au fost cedate pentru reasigurare, reprezentand o scadere de 23% in comparatie cu 2009 si o scadere de 31% raportat la 2008. Scaderea din 2010 a primelor brute subscrise cedate pentru reasigurare a fost explicata in primul rand de schimbarile realizate privind strategia de reasigurare a majoritatii companiilor. Aceasta strategie a fost modificata odata cu adaptarea portofoliul de produse la noile cerinte ale pietei si ca urmare a analizei riscului portofoliului prin teste de stress.
Tendintele pietei asigurarilor din Romania vor include, pentru urmatorii 2-3 ani, identificarea si implementarea de masuri pentru imbunatatirea performantei si a eficientei activitatilor, reevaluarea canalelor de distributie, incluzand utilizarea mai frecventa a bancassurance ca si canal de distributie a asigurarilor, consolidarea activitatilor si rebranduirea.
Nota: In momentul redactarii studiului de fata, date oficiale privind evolutia pietei de asigurari in anul 2011 sunt inca in curs de comunicare. Analiza si tendintele formulate au fost realizate pe baza datelor existente pana in luna februarie 2012. Pe masura ce se vor publica alte informatii oficiale studiul va fi actualizat.
[1] Studiul pentru ECE a inclus urmatoarele tari: Polonia, Cehia, Ungaria, Romania, Slovenia, Croatia, Slovacia si Bulgaria
[2] CEA – The European Insurance and Reinsurance Federation
[3] Insurance Insight, Studiu Finaccord, 2012
[4] Grad de concentrare – Prime brute subscrise primele 5 companii de asigurari/Totalul primelor brute subscrise
[5] Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Raport anual 2010