SANATATEA PLAMANILOR PROBLEMA DE SANATATE PUBLICA
Cei mai reputati medici si oameni de stiinta din pneumologia romaneasca si europeana s-au reunit la deschiderea celui de-al 21-lea Congres al Societatii Romane de Pneumologie, manifestare ce a avut loc miercuri, 9 iunie 2010, la Rin Grand Hotel din Bucuresti.
La ceremonia de deschidere au participat unii dintre cei mai renumiti medici pneumologi din Romania si din strainatate, oficialitati din cadrul Ministerului Sanatatii, Colegiului Medicilor, precum si membri ai Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania: Acad. prof. univ. dr. Laurentiu Mircea Popescu – presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, Prof. univ. dr. Florian Popa – rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel – secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Prof. univ. dr. Nikolaos M. Siafakas – presedintele Societatii Europene de Boli Respiratorii, Prof. univ. dr. Somfay Attila – presedintele Societatii Maghiare de Boli Respiratorii si Prof. univ. dr. Florin Mihaltan – presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
“Sute de milioane de oameni sufera de afectiuni pulmonare, precum tuberculoza, astmul, pneumonia, gripa, cancerul pulmonar si tulburarile pulmonare obstructive cronice, si in fiecare an se inregistreaza peste 10 milioane de decese din aceasta cauza, in intreaga lume. Cu toate acestea, sanatatea plamanului a fost neglijata in discursul public si omisa din agenda politica si stiintifica. Acesta este si motivul pentru care Forumul Societatilor Internationale de Medicina Respiratorie a declarat anul 2010 - Anul Plamanului”, a declarat Prof. univ. dr. Nikolaos M. Siafakas, presedintele Societatii Europene de Boli Respiratorii.
Desfasurat sub tema “Plamanul – parte a unui intreg”, cel de-al 21-lea Congres al Societatii Romane de Pneumologie se va bucura de prezenta a 1000 de participanti, printre ei numarandu-se 25 de lideri de opinie din strainatate.
“M-a impresionat numarul mare de participanti la acest congres, fapt ce dovedeste interesul crescut pentru dezbaterea celor mai actuale subiecte privind afectiunile aparatului respirator. Ma bucura cu atat mai mult faptul ca aceasta manifestare reuneste medici de renume, lideri de opinie in domeniul pneumologiei europene, prin intermediul carora vocea pneumologiei romanesti va fi mai puternica”, a precizat rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, Prof. univ. dr. Florian Popa.
“Prin participarea in cadrul acestui eveniment, dorim sa atragem atentia asupra importantei bunei functionari a aparatului respirator, dar si sa obtinem un sprijin la nivel politic si social pentru prevenirea si tratarea bolilor pulmonare”, a adaugat Prof. univ. dr. Nikolaos M. Siafakas.
In cadrul celor patru zile ale congresului se vor dezbate, sub forma unor simpozioane interdisciplinare, subiecte precum: “Indicatiile transplantului pulmonar” (Prof. univ. dr. Miron Alexandru Bogdan), “Tratamentul chirurgical al stenozelor traheale” (Prof. univ. dr. Ioan Cordos), “BPOC-ul boala degenerativa” (Prof. univ. dr. Voicu Tudorache), “Tuberculoza” (dr. Elmira Ibraim), “Sindromul de apnee in somn” (Conf. dr. Daniela Boisteanu), “Complicatii respiratorii in diabetul zaharat” (Prof. dr. asoc. Ruxandra Ulmeanu).
”Cel de-al 21-lea Congres al Societatii Romane de Pneumologie doreste sa aduca in atentia publica teme importante privind bolile sistemului cardio-respirator, precum si solutiile optime de prevenire si tratare a acestora. La editia din acest an ne bucuram de o receptivitate foarte mare in randul specialistilor din domeniu, care ne-au trimis peste 200 de rezumate si care vor sustine simpozioane pe tema bolilor pulmonare. Doresc sa-i felicit cu acesta ocazie si pe cei care vor obtine premii pentru contributii majore in domeniul pneumologiei”, a declarat Prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Evenimentul se desfasoara in perioada 9-12 iunie 2010, sub Inaltul Patronaj al Federatiei Europene a Academiilor de Stiinte Medicale, precum si al Academiei de Stiinte Medicale din Romania.