Podele din lemn, cea mai sustenabilă opțiune
Cel mai folosit material pentru podelele din lemn este stejarul. Cu toate acestea, poți găsi parchet din specii mai exotice, precum mahonul, însă costul este pe măsură.
Există două tipuri principale de podele din lemn: podele din parchet stratificat și podele din lemn masiv. Se deosebesc unul de altul prin construcția lor. După cum intuiește numele său, parchetul multistrat este alcătuită din diferite straturi. Acestea sunt lipite și presate, obtinâdu-se un produs extrem de stabil și rezistent. De obicei, grosimea sendvișului este între 12 mm și 16 mm.
Parchetul din lemn cu mai multe straturi sau parchetul stratificat constă din două sau trei straturi de lemn (parchet triplustratificat), așezate în unghi drept. Stratul superior este din lemn de esență tare, iar straturile inferioare sunt, de asemenea, produse din derivații ale lemnului, de exemplu plăci de fibre de înaltă densitate și pin.
- Primul strat. Acest strat, format în mod normal dintr-un furnir de lemn de conifere precum pinul și de aproximativ 2 mm grosime, are funcția de a stabiliza șipca.
- Stratul intermediar. Este nucleul podelei multistrat. Are o grosime aproximativa de 10-6 mm și este stratul cu mecanizarea sistemului de ancorare sau click. Poate fi compus din diferite materiale sau derivații ale lemnului:
- placaj. Este o soluție foarte stabilă și rezistentă. Se folosesc diferite tipuri de lemn, precum: plop, mesteacăn sau eucalipt, și adezivi sau cleiuri fenolice, care îmbunătățesc rezistența la umiditate.
- MDF-HDF. Sunt plăci fibroase de densitate medie sau mare. Densitatea mai mare este întotdeauna de preferat. Este o alternativă foarte bună la placaj.
- Lamele din lemn masiv. Nefiind o suprafață uniformă, poate genera valuri în stratul nobil.
- Strat nobil sau de uzură. Este furnirul din lemn natural care va da aspectul podelei. Se folosesc specii de lemn de esență tare, special selectate pentru calitățile lor decorative. Unele dintre acestea pot fi: nuc, stejar, mahon. Tipul de furnir sau speciile folosite pentru acest strat și grosimea acestuia sunt unul dintre factorii determinanți în prețul parchetului multistrat. Cu cât lemnul este mai exclusivist și cu cât grosimea este mai mare, cu atât prețul este mai mare. Grosimea acestui strat este importantă și din punct de vedere al duratei de viață utilă și al durabilității punții. Acesta va determina de câte ori podeaua poate fi șlefuită și lăcuită. Cele mai ieftine game au un strat atât de subțire încât nu permit nici măcar o șlefuire, în jur de 1 mm. Cele mai frecvente grosimi sunt între 3,2 și 4 mm. Designul poate fi din monolamă, adică furnirul acoperă întreaga șipcă, sau mozaic pentru a realiza modele mai mici de scânduri. Pardoseala multistrat nu se comercializează întotdeauna cu un tratament aplicat, de multe ori se face crud. Cele mai comune două tratamente sunt ungerea și lăcuirea.
Instalat inițial în castele luxoase, parchetul și-a găsit drum în case și moșii mărețe, înainte ca popularitatea sa să crească. Unul dintre cele mai bune lucruri despre parchet este că vin în multe stiluri diferite, alegerea ține în totalitate de fiecare în parte.
Parchetul "herringbone" ("os de hering") și chevron sunt podele din lemn concepute pentru a adăuga interes datorită modelelor și unghiurilor lor. Ambele pot fi combinate cu diferite stiluri de cameră, iar puterea simetriei podelei aduce un sentiment de echilibru spațiilor de locuit și de lucru.
Atemporal, discret-elegant și extrem de sofisticat, parchetul "herringbone" este fratele mai mare al popularului model chevron. Principala diferență dintre cele două este că, în timp ce modelul "herringbone" se intersectează, chevron este așezat vertical, precum aripile, care se extind uniform, al unei păsări în zbor.
Aceste podele multistrat sunt disponibile într-o gamă largă de formate și grosimi, oferind o alternativă excelentă la parchetul laminat.
În ceea ce privește podelele din lemn masiv, acestea constau dintr-o scândură solidă de lemn, care este tăiată ca un bloc direct din copac. Ele sunt apoi formate în plăci de podea cu margini cu caneluri și limbă și sunt fie pre-finisate, fie finisate pe teren.
Podelele din lemn masiv pot fi găsite în trei categorii: prime, select și rustic. Primul este de cea mai bună calitate, fără noduri sau alburn. Selectul este calea de mijloc, cu puține noduri și o cantitate mică de alburn. Al treilea este gradul rustic, care oferă cel mai natural aspect cu multe tipuri diferite de noduri. Alburnul este lemnul activ fiziologic, adică cel format din celule care transportă apa cu sărurile minerale, hrănind copacul.