O treime dintre pacienții cu diabet zaharat au dificultăți în a urma corect schema de tratament. Sunt instrumentele digitale un ajutor pentru aceste persoane?
În țările cu sisteme medicale avansate se lucrează la diferite programe care să ajute persoanele care suferă de diabet zaharat tip doi să-și gestioneze mai bine sănătatea.
Studiile au arătat că pentru o treime dintre pacienți este dificil să-și administreze insulina la orele prescrise și să urmeze instrucțiunile profesioniștilor din domeniul sănătății. Medicii raportează, de asemenea, dificultăți în a determina pacienții să-și respecte planurile de tratament.
S-a constatat că schemele complexe de tratament, inclusiv numărul de injecții, impactează negativ controlul glicemiei pacientului. Pe măsură ce numărul de injecții crește, pacienților le este și mai dificil să-și respecte planurile de tratament, ceea ce duce la un control deficitar al concentrației glucozei în sânge.
În lumina acestor provocări, diferite programe, din diferite țări, explorează dacă instrumentele digitale pot ajuta pacienții să își gestioneze diabetul mai eficient. Scopul este de a dezvolta instrumente care să le ușureze pacienților aderența la planurile de tratament individuale.
Informațiile valide, primite în timp real, pot ajuta pacienții să ia decizii mai bune cu privire la tratamentul medicamentos și la alegerile alimentare, conducând în cele din urmă la un control mai bun al glicemiei.
Prin simplificarea informațiilor și punerea acestora în contextul fiecărui pacient, se poate gestiona mai bine diabetul și se poate reduce semnificativ riscul complicațiilor, precum polineuropatia diabetică, retinopatia diabetică, nefropatia diabetică și bolile cardiovasculare.
Instrumentele digitale pot ajuta pacienții cu diabet. Aceste instrumente pot lua forma unor sisteme de monitorizare continuă a glucozei (CGM) și aplicații pentru smartphone care ajută pacienții să urmărească și să analizeze nivelul de glucoză din sânge.
Atunci când pacienții au acces la informații în timp real, ei pot lua decizii mai bune cu privire la administrarea medicamentelor și la alegerile dietetice. De exemplu, dacă nivelul de glucoză al unui pacient este constant ridicat după o anumită masă, acesta își poate ajusta dieta pentru a evita acea masă sau pentru a reduce dimensiunea porției. În mod similar, dacă nivelul de glucoză al unui pacient este constant scăzut la un anumit moment al zilei, acesta își poate ajusta doza de insulină pentru a preveni hipoglicemia.
În plus, instrumentele digitale le pot permite pacienților să trimită informațiile în timp real către profesionistul în sănătate în grija căruia se află, sau către un membru al familiei care are grijă de ei, ceea ce îi poate ajuta să-și monitorizeze starea de la distanță și să ia decizii informate de tratament.
În același timp, o preocupare constantă a profesioniștilor în sănătate din România este legată de deschiderea pe care o au pacienții către instrumentele digitale. Deseori, când ne referim la persoanele care suferă de diabet sau de alte boli cronice, ne vin în gând persoane în vârstă, pensionari care abia dacă au acces la un telefon mobil “normal”, darămite să folosească un smartphone cu acces la internet și la diverse aplicații de mobil.
În acest context, Asociația “Din Grijă Pentru Tine” vine să înlăture această barieră. Asociația are ca misiune să ajute persoanele care suferă de diferite boli cronice să-și îngrijească mai bine sănătatea, prin informații corecte, credibile și verificate, precum și prin alte instrumente digitale. Ca prim pas în acest demers, pe site-ul Asociației găsiți informații actuale utile persoanelor cu diabet zaharat. După primele două luni de la lansarea site-ului, statistica arată o structură pe grupe de vârste a vizitatorilor după cum se vede în imaginea de mai jos.
Datele din imagine diferă destul de mult de ideea “persoane în vârstă, nu foarte prietenoase cu instrumentele digitale”. De asemenea, în cea de-a doua imagine vedem tipurile de dispozitive folosite de cei peste 11.000 vizitatori ai site-ului Asociației din ultimele două luni.
În concluzie, bariera de vârstă și tehnologie nu este una reală atunci când vorbim despre utilizarea instrumentelor digitale de către persoanele suferinde de boli cronice, ceea ce înseamnă că investițiile în dezvoltarea acestor instrumente merită intensificate.