Multimetrele digitale, aparate extrem de performante care pot fi utilizate cu usurinta si de amatori
Un multimetru digital este un aparat care nu poate lipsi din trusa cu scule a niciunui profesionist in domeniile tehnice, dar poate fi utilizat si de catre amatori. Folosirea acestui instrument de masura nu este foarte dificila, insa presupune respectarea unor reguli stricte. Utilizand acest aparat, se pot masura urmatoarele marimi electrice:
- tensiunea electrica alternativa sau continua (volti);
- intensitatea curentului electric alternativ sau continuu (amperi);
- rezistenta electrica (ohmi).
Pe langa stabilirea valorilor acestor marimi electrice, multimetrele digitale ofera si posibilitatea verificarii functionarii unor componente precum diodele semiconductoare, rezistentele, tranzistoarele bipolare si capacitatile electrice. Iata in continuare ce poti realiza cu ajutorul unui astfel de instrument de masura:
1. Masurarea curentilor electrici. Pentru masurarea curentilor electrici, comuta selectorul de game pe amperi. In cazul unelor multimetre digitale, pentru a masura curenti cu o intensitate de doar cativa amperi, este necesar ca sonda rosie sa fie introdusa in mufa corespunzatoare curentilor mari. Pentru a masura intensitatea unui anumit curent electric, aparatul se va conecta in serie. Ca sa eviti defectarea acestuia, este indicata masurarea prin intermediul unei rezistente.
2. Masurarea tensiunilor. Pentru masurarea tensiunilor, multimetrul digital se conecteaza in paralel cu sursa de tensiune. Valoarea afisata pe display-ul aparatului reprezinta diferenta de potential dintre cele doua puncte de test.
Masurarea tensiunii continue. Pentru a masura o tensiune continua, selectorul de game trebuie comutat in zona tensiunii continue, in dreptul unei valori mai mari decat tensiunea pe care vrei sa o masori. Valoarea inscrisa pe multimetrul digital in dreptul selectorului este valoarea maxima care poate fi masurata in pozitia respectiva. Apoi, pozitioneaza sonda rosie si cea neagra intre punctele unde vrei sa masori diferenta de potential. Daca valoarea afisata pe ecran este negativa, inseamna ca polaritatea tensiunii masurate este inversa.
Masurarea tensiunii alternative. Ca sa masori tensiunea alternativa cu ajutorul unui multimetru digital, trebuie sa comuti selectorul de game pe una dintre pozitiile pentru masurarea tensiunii alternative si sa conectezi sondele in punctele de masurare. Valoarea afisata pe display reprezinta valoarea efectiva a tensiunii alternative masurate.
3. Masurarea rezistentei eletrice. Masurarea rezistentei electrice cu ajutorul unui multimetru digital se realizeaza prin comutarea selectorului de gama pe ohmi si prin pozitionarea sondelor intre cele doua puncte intre care doresti sa masori rezistenta. In cazul unui rezistor, cele doua sonde trebuie pozitionate intre terminalele sale. In momentul in care selectorul de game este pozitionat pe ohmi, valoarea afisata de multimetrul digital trebuie sa fie 0 sau cat mai aproape de 0. Atentie! Masurarea rezistentelor electrice nu se face pe un circuit alimentat!
4. Testarea functionarii dispozitivelor semiconductoare (tranzistori, diode). Pentru verificarea diodelor, selectorul de game trebuie comutat in dreptul simbolului "diode", apoi sonda rosie trebuie conectata pe anod si sonda neagra - pe catod, dupa care se observa valoarea afisata. In cazul conectarii inverse a sondelor, multimetrul digital va afisa valoarea "1" (nu conduce).
Ronexprim, lider de peste 25 de ani pe piata de instrumente de masura, echipamente de laborator si echipamente de cantarire electronica, are in oferta sa o gama foarte variata de multimetre digitale, de la branduri recunoscute la nivel international, precum Fluke, Sonel, Keysight sau Amprobe. Aceste aparate, care variaza de la modele de buzunar la modele de lucru pentru conditii dificile, se adreseaza celor care vor sa atinga cel mai inalt standard de acuratete in masuratorile efectuate in cadrul activitatii lor.
Multimetre digitale