Care sunt cele mai folosite aparate de masura pentru curentul electric?
Dupa cum le spune si denumirea, aparatele de masura si control pentru curentul electric sunt instrumente utilizate pentru stabilirea valorilor anumitor parametri ai curentului, precum voltajul, rezistenta, sarcina electrica etc. Masurarea acestor parametri este esentiala pentru ca specialistii din domeniile tehnice si industriale sa poata vedea daca reteaua electrica testata functioneaza corespunzator sau prezinta anumite defecte.
Cele mai des folosite aparate de masura pentru curentul electric sunt multimetrele, ampermetrele, voltmetrele si ohmmetrele, pe care le vom prezenta pe scurt in cele ce urmeaza.
1. Ampermetre
Ampermetrele sunt aparate de masura care stabilesc valoarea curentului electric dintr-un circuit (unitatea de masura pentru intensitate este amperul). Ampermetrele pot fi utilizate de electricieni atat pentru a detecta prezenta curentului electric in cladirile vechi sau cele aflate in constructie, cat si pentru a testa diferite echipamente si instrumente electrice, inainte ca acestea sa fie distribuite catre consumatorii finali.
Ampermetrele pot masura fie doar curentul alternativ sau continuu, fie pe ambele. Intrucat de obicei au rezistente destul de mici, acestea trebuie setate cu mare atentie pentru a evita atat defectarea lor, cat si producerea de scurt-circuite.
2. Voltmetre
Voltmetrele sunt folosite pentru a masura voltajul curentului electric sau diferenta de potential dintre doua puncte ale circuitului. Pentru a masura voltajul, aparatele de masura trebuie conectate in paralel cu circuitul electric.
In functie de tehnologia folosita si modul de afisare a rezultatelor, exista voltmetre analogice si digitale. Cele analogice folosesc un indicator sub forma de sageata, care oscileaza de-a lungul unei scale gradate, pe cand cele digitale afiseaza rezultatele sub forma numerica, pe un ecran.
3. Ohmmetre
Ohmmetrele sunt aparate de masura utilizate pentru a masura rezistenta electrica dintr-un circuit. Acestea sunt extrem de importante mai ales in testarea dispozitivelor care necesita o rezistenta anume pentru a functiona, spre exemplu boxele audio. Totodata, ohmmetrele pot fi utilizate pentru a testa continuitatea curentului electric dintr-un circuit. Astazi, ohmmetrele beneficiaza de afisaj digital, pentru o acuratete cat mai mare a rezultatelor.
Pentru obtinerea unor masuratori cat mai exacte, se recomanda folosirea ohmmetrelor pentru dispozitive care genereaza propriul curent electric, intrucat o sursa externa poate duce la rezultate eronate.
4. Multimetre
Multimetrele sunt unele dintre cele mai apreciate aparate de masura si control pentru curentul electric, datorita versatilitatii lor. Ele pot masura atat curentul electric, cat si voltajul si rezistenta electrica, deci practic pot inlocui cu succes ampermetrele, voltmetrele si ohmmetrele. In prezent, majoritatea multimetrelor sunt digitale, oferind utilizatorilor o precizie de neegalat, dar si mobilitate sporita si posibilitatea de a trimite imediat rezultatele de pe teren catre calculatoarele colegilor din laborator sau de la sediu.
In general, marii distribuitori de aparate de masura si control, asa cum este si Ronexprim, lider inca din 1991 pe piata autohtona, au in oferta lor unele dintre cele mai performante multimetre digitale din lume. Acestea provin de la branduri recunoscute la nivel international, precum Amprobe, Fluke sau Keysight, si includ toate functiile descrise mai sus (ampermetru, voltmetru etc.).