Mamele din Sibiu neobosite in efortul de a nu fi despartite fortat de copiii lor internati in spital



Asociatia Mame pentru Mame aplauda grupul de peste 20 de femei care, in calitate de reprezentante ale mamelor din comunitatea Sibiului, au raspuns invitatiei lansate de catre Spitalul de Pediatrie Sibiu in scopul solutionarii rapide a situatiei inacceptabile din spitalul unde parintilor nu le este permis sa isi insoteasca copiii mici pe durata internarii.

Ne exprimam speranta ca aceasta este doar primul pas intr-un parteneriat dintre comunitatea mamelor si spital, cu scopul respectarii drepturilor copiilor si mamelor, prin imbunatatirea conditiilor din spital.

In acest sens, timp de 3 ore, s-au dezbatut problemele sesizate atat in petitie, cat si in scrisoarea deschisa, si s-a ajuns la urmatoarele concluzii:

1.    Sprijinirea Spitalului in demersurile sale viitoare pentru a suplimenta numarul de paturi sau fotolii pentru ca apartinatorii sa poata fi internati alaturi de copii. Aceasta suplimentare o consideram absolut necesara pentru respectarea drepturilor copiilor nostri.
2.    Se va analiza practica legarii copiilor de pat, cerandu-se de catre ambele parti opinii si din alte spitale.
3.    Necesitatea sustinerii spitalului in orice fel de actiune pentru suplimentarea personalului mediu, recunoscandu-se ca acesta este mult subdimensionat fata de numarul bolnavilor.
4.    Invitarea unui reprezentant al mamelor (constituite intr-o asociatie) in Consiliul de Administratie al spitalului, pentru a-si putea exprima parerea in legatura cu problemele specifice.
5.    Conducerea spitalului ne-a asigurat ca a luat deja unele masuri in privinta atentionarii si instruirii personalului mediu, pentru o mai buna comunicare cu apartinatorii pacientilor pentru a evita eventualele plangerile privind evenimente nefericite.
6.    Acceptarea necesitatii de a continua colaborarea si pe partea de donatii de jucarii si haine.
7.    Acceptarea argumetelor psihologului clinician Oana Vasiu in privinta traumelor psihice de care sufera copiii si apartinatorii in urma separarii la internare.
8.    Acceptarea argumentelor juridice privind consimtamantul parintelui cu privire la tratamentul copiilor si analiza acestora.
9.    S-a discutat si hotarat unanim ca un spital nou de pediatrie pentru o comunitate cum e Sibiul este imperios necesar si ca vom sustine aceasta initiativa.

Dorim sa precizam ca petitia si demersurile noastre nu au urmarit denigrarea corpului medical al spitalului de pediatrie.  Suntem constiente de eforturile sustinute ale administratiei locale din ultimii ani pentru dezvoltarea acestei institutii, dar si de limitele impuse de spatiul impropriu in care spitalul este gazduit.

Suntem de asemenea constiente ca exista inca multe aspecte de imbunatatit in activitatea spitalului, inclusiv in privinta respectarii drepturilor copiilor si mamelor (drepturi recunoscute si garantate de Constitutia Romaniei si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, ca si de legislatia nationala privind protectia copilului)  precum si pentru comunicarea cu parintii pacientilor si cu comunitatea pe care o deserveste.
Tocmai de aceea, demersurile noastre vor continua, in vederea obtinerii rezolvarii complete si pe termen lung a problemelor prezentate in scrisoarea deschisa.

Ne dorim ca managementul administrativ si medical al Spitalului de Pediatrie din Sibiu sa realizeze ca este in primul rand o institutie in slujba comunitatii si ca trebuie sa se alieze cu aceasta, comunitate pe care o deserveste pentru a determina autoritatile sa ia masurile necesare solutionarii unei situatii care afecteaza functionarea spitalului in detrimentul sanatatii sibienilor mici si mari.

Salutam pe aceasta cale, sprijinul de care comunitatea mamelor s-a bucurat din partea Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientului.

Dupa o saptamana cu schimbari politice radicale care au monopolizat atentia publica, Asociatia Mame pentru Mame readuce in prim-plan situatia mamelor din Sibiu, cele care solicita cu hotarare autoritatilor sa le permita accesul in spital alaturi de copiii internati. Azi, 13 Februarie grupul de mame sibience se intalneste iarasi cu conducerea spitalului de pediatrie din Sibiu pentru a redacta o scrisoare comuna catre autoritati cerand deblocarea posturilor din spital (in prezent in spital sunt internati 76 de copii ingrijiti de 2 asistente si 2 infirmiere) si cresterea proportiei de apartinatori carora le este permis sa se interneze cu copiii lor (in special cu cei sub varsta de 3 ani, conform legii).

Asociatia noastra a luat un interviu uneia dintre mamele cele mai active din grupul sibian care ne-a raspuns la intrebari cu hotarare si responsabilitate. Interviul poate fi citit AICI: http://www.mamepentrumame.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=241:mamele-din-sibiu-neobosite-in-efortul-de-a-nu-fi-despartite-fortat-de-copiii-lor-internati-in-spital&catid=39:evenimente&Itemid=30

spital drepturi copil