Mame Bune = Bone Bune
Asociatia Mame pentru Mame este o organizatie neguvernamentala dedicata protejarii si promovarii drepturilor parintilor din Romania. Inca de la infiintare in vara anului 2010, ne-am implicat trup si suflet alaturi de mamele ale caror viata a fost afectata de noile masuri legislative care au redus atat concediul cat si indemnizatia de crestere a copilului. Am asteptat infiintarea creselor si gradinitelor asa cum au promis guvernantii cand au modificat legislatia in defavoarea mamelor insa degeaba. Asa ca am decis sa actionam si sa ajutam mamele ACUM. Astfel, am conceput proiectul Mame Bune = Bone Bune, proiect bazat pe principiul dezvoltarii comunitatiilor locale. Fundatia Soros Romania a apreciat valoarea sociala si abordarea inovatoare a proiectului nostru si a decis sa il finanteze in intregime prin programul Fondul de Urgenta, facand astfel posibila o actiune-pilot ce o vom replica la nivel national.
Proiectul Mame Bune = Bone Bune a constat in selectarea a 30 de femei afectate de criza (proaspete mame, somere, pensionare) pe care le-am introdus intr-un program complet de formare in profesia de bona, consiliere si promovare prin site-ul www.bonebune.ro pentru angajarea lor. Proiectul a fost desfasurat in parteneriat cu scoala de bone Scufita Rosie infiintata de Crucea Rosie Sector 6 care a asigurat cursurile de formare si acreditarea CNFPA a bonelor. Proiectul s-a derulat in perioada 5 octombrie 2011 – 01 martie 2012 si a avut ca rezultat calificarea unui numar de 26 de persoane ca bone acreditate si specializate in servicii de bona clasica si 'bona zonala' (neighborhood nanny), un concept pe care Asociatia Mame pentru Mame doreste sa-l introduca in Romania.
Conceptul de 'bona zonala' nu este nou, el existand de zeci de ani in Occident, unde femeile care traiesc intr-o anumita zona, se organizeaza singure, lasandu-si copii in grija uneia dintre ele, pentru ca restul sa mearga la serviciu. Serviciile bonei sunt evident remunerate insa beneficiile sunt reciproce: mamele-cliente impart costul serviciului, in timp ce bona are posibilitatea sa stea acasa cu copilul sau si sa aiba un venit.
Asociatia Mame pentru Mame a dezvoltat acest concept prin pregatirea formala a femeilor selectate si asigurarea statutului de PFA pentru fiecare dintre ele, oferindu-le astfel o perspectiva profesionala completa. Mai mult, Asociatia asigura promovarea serviciilor lor si comunicarea directa cu familiile interesate prin platforma www.bonebune.ro
Negocierea termenilor in care se desfasoara colaborarea (atat in ceea ce priveste locatia, durata, tipul ingrijirilor cat si nivelul tarifului preceput pentru servicile bonei) sunt in totalitate responsabilitatea partilor implicate (familia si bona), Asociatia mijlocind doar contactul intre bone si familii.
La finalul acestui proiect Asociatia Mame pentru Mame se mandreste cu 26 de doamne, pregatite temeinic ca sa aiba grija de copii de orice varsta, cu profesionalism, responsabilitate si gingasie, la domiciliul lor sau al copilului.
Prin acest proiect Asociatia noastra a venit cu o abordare efectiva tip «mame pentru mame» si arata Romaniei cum, prin solidaritate, coeziune si coordonare, femeile afectate de criza economica se pot intrajutora in mod cat se poate de firesc, sigur si profitabil pentru toate cele implicate. Vestea cea mai buna este ca Ministrul Muncii, Dna. Boghicevici ne-a felicitat pentru proiect si ne-a invitat sa contribuim la strategia de crestere a gradului de ocupare a femeilor din grupele de varsta cele mai afectate de somaj.
Asociatia Mame pentru Mame multumeste Fundatiei Soros Romania pentru oportunitatea pe care a dat-o prin finantarea acestui proiect, femeilor afectate de criza economica din Bucuresti, care au capatat o perspectiva profesionala clara si cu sanse mari de angajare rapida.