Festivalul International ICon Arts aflat in derulare la Sibiu a atins anul acesta un record de audie
Anul acesta, organizatorii Exces Music si UCIMR, Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania anunta un public record la manifestarile din cadrul Festivalului International de Arta Contemporana ICon Arts, aflat in derulare la Sibiu incepand cu data de 24 iulie. Cu toate ca si anterior acest eveniment s-a bucurat de interesul amatorilor de cultura, primele doua recitaluri din cadrul celei de a 11-a editii au atras un numar mult mai mare de spectatori.
Concertul de deschidere a avut loc pe 27 iulie, in Sala Oglinzilor a Forumului Democrat German din Romania, cuprinzând un program de chitara sustinut de Reibert Evers (Germania) si Sung Jin Kim (Coreea de Sud) – doi virtuozi ai muzicii clasice contemporane, alaturi de 4 tineri interpreti coreeni din randul cursantilor ICon Arts.
În aceeasi sala a avut loc, in seara de 30 iulie, cel de al doilea concert avandu-i ca protagonisti pe membrii Ansamblului ICon Arts, sub bagheta reputatului dirijor Gabriel Bebeselea. In program au fost prezentate doua creatii ale castigatorilor selectiei pentru atelierul compozitor în rezidenta, organizat in premiera la Sibiu. ”Luceafărul” japonezului Sumio Kobayashi (după poemul omonim de Mihai Eminescu) si ”Nubilum” a romanului Sebastian Androne au fost compuse special pentru cei 11 interpreti ai ansamblului ICon Arts, fiind comenzi din partea organizatorilor si urmand a fi incluse in repertoriul permanent al formatiei. Concertul a continuat cu o serie de piese selectate pentru workshopul de compozitie din cadrul Festivalului International George Enescu din acest an, unde vor figura in aceeasi interpretare.
Prin traditie, Festivalul ICon Arts se desfasoara anual, in paralel cu Academia de Vara cu acelasi nume, reunind in jur de 150 de artisti (studenti si profesori) din intreaga lume.
Programul Festivalului mai cuprinde doua recitaluri camerale ale cursantilor sectiei de interpretare instrumentala a Academiei ICon Arts (31 iulie - Sibiu si 1 august - Cisnadie), concertul European Contemporary Orchestra (2 august – Sibiu), spectacolul Jazz moves (2 august – Cisnadioara), Gala laureatilor (3 august – Cisnadioara) si ECO – New Worlds Symphonies (3 august - Rasnov). Programul in varianta completa poate fi gasit pe pagina http://www.iconarts.ro/editia-2013/festival/.
Editia curenta a cursurilor este structurata in 6 ateliere de interpretare solo, muzica de camera, compozitie, jazz, dans si fotografie, dar si programe interdisciplinare, menite sa le ofere participantilor un cadrul creativ pentru experiente de lucru inedite.
Artistii care predau in acest an la Sibiu sunt Andreea Novac (dans), Adrian Mantu (muzica de camera), Alexandru Anastasiu (percutie – marimbă), Mircea Ardeleanu (percutie), Emil ViÈ™enescu (clarinet), Gergely Bodoky (flaut), Godri Orban (fagot), John Betsch (flaut), Ladislau Csendes (vioara), Reinber Evers (chitara), Sung Jin Kim (chitara), Remus Henning (orga), Sebastian Marcovici (fotografie), Cornel Lazia (fotografie), Mircea Tiberian (jazz – pian), Luiza Zan (jazz – voce), Gabriel Bebeselea (dirijorul ansamblului ICon Arts).
”Participarea atât de mare a unor artisti de top din toata lumea, cat si interesul din ce in ce mai mare al publicului confirma faptul ca ICon Arts a devenit un brand cultural puternic, recunoscut in principalele centre culturale de pe mapamond. Este o performanta care se datoreaza in primul rand creditului pe care acest eveniment l-a primit, inca de la primele sale editii, din partea unor personalitati de la noi – si ma refer aici la artistii care ni s-au alaturat pentru atelierele primelor editii si care au contribuit, prin profesionalismul lor, la asigurarea unui start excelent al acestui eveniment, cat si la promovarea luiin afara tarii. Desi e o munca ale carei rezultate se vad in timp, asta ar trebui sa-i incurajeze si pe ceilati sa se implice in organizarea si in sprijinirea cat mai multor initiative culturale romanesti, care sa ne ajute sa ne facem cunoscuti prin valorile noastre. Poate asa vom reuÈ™i sa facem uitata vorba aceea care pe mine ma intristeaza foarte mult, despre < capra vecinului > ” declara Sebastian Gheorghiu, directorul proiectului.
Evenimentul ”ICon Arts – InternaÈ›ional Contemporary Arts Academy & Festival” a luat nastere în 2003, cu doar cateva sectii: interpretare instrumentala, compozitie si muzicologie. De-a lungul celor 10 editii, ICon Arts s-a transformat intr-un reper artistic recunoscut pe 4 continente, insumând 9 sectii, 5 domenii artistice (muzica, arta dramatica, dans, film, fotografie), 70 de profesori, 763 de studenti, 115 burse, 120 de artisti invitati, 19 tari participante, 103 concerte, 54 de premiere absolute de muzica noua, 53 de parteneri si sponsori si peste 20 de noi idei si proiecte culturale derivate (ansambluri, productii, colaborari).
Din acest an, dupa finalizarea editiei sibiene, se lanseaza, la Roma, prima editie a Academiei ICon Arts peste hotare, in perioada 6-12 august, cu sprijinul Accademiei di Romania si al ICR.
Organizatori: Exces Music (agentie de management cultural si organizare de evenimente) si UCIMR – Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, ONG de utilitate publica cu o structura egal repartizata pe intreg teritoriul tarii, ce are ca scop sprijinirea si promovarea artistilor romani interpreti.
Finanțatori: Administratia Fondului National Cultural, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, Consiliul Judetean Sibiu, Institutul Francez si Regiunea Alpi/Coasta de Azur, Marsseille Provence 2013 - Capitale Europeene de la Culture si Institutul Cultural Roman.
Parteneri: Cetelem România, Filarmonica de Stat Sibiu, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Hotel Continental Forum Sibiu, Musiques Nouvells, Telemaque et ECO.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Magic Fm, Activ Efem, Radio Still Online, Zile si Nopți, Profil Cultural, Jurnalul National, Turnul Sfatului, News Outdoor, Tribuna, Agentiadecarte.ro, Port.ro, Modernism.ro, Dorededuca.ro, Concerte-azi.ro, Artactmagazine.ro, Viajoa.ro, amdoar18ani.ro.
Sponsori: Krall Media Interactive si Altconcept