Esti student? Ce-ar fi sa-ti faci blog ?
Daca ai trecut de primul an de facultate ar trebui sa stii deja ca printre elementele unui CV se afla asa numita categorie de activitati extracuriculare care ii arata angajatorului cat de mult interes si implicare acorzi dezvoltarii tale profesionale dincolo de cursurile obligatorii. Cum te poate ajuta crearea si administrarea unui blog in completarea CV-ului si a listei tale de abilitati si experiente? Daca esti student sau studenta la jurnalism, marketing, comunicare, psihologie, sociologie sau informatica, raspunsul este oarecum evident (scrierea de articole, strategii de promovare, comunicare directa cu grupuri sociale, demonstrarea cunostintelor de programare si webdesign etc.). Cum poate fi de ajutor studentilor in general o astfel de activitate?
Initiativa si autodeterminare
In primul rand reprezinta un proiect care vine din propria initiativa. Indiferent ca porneste dintr-o pasiune clar definita, din interes pentru un anumit domeniu sau dintr-o incercare de exprimare, realizarea unui blog presupune munca, efort si implicare din propria initiativa. Mai important decat initiativa care determina multe personae sa faca acest pas este perseverenta de a scrie in fiecare zi, in fiecare saptamana, de a cauta subiecte noi, de a impartasi experiente deosebite. Mai mult decat orice, un blog este o carte de vizita, este o expresie a personalitatii tale.
Imbunatatirea abilitatilor de analiza, planificare, comunicare
A avea un blog inseamna mai mult decat a arunca acolo cateva texte la nimereala, de a-l umple cu linkuri catre videoclipuri preferate si de a barfi despre ce mai fac prietenii. A avea un blog este o oportunitate de a exprima idei proprii, idei personale, idei diferite, de a pune in discutie subiecte, probleme, si in mare, de a influenta oamenii din jurul tau.
A scrie articole pertinente pe un blog inseamna a te cunoaste pe tine insuti, a-ti expune convingerile, a-ti autoanaliza ideile, a-ti cunoaste cititorii, a-i lasa sa te cunoasca pe tine. Inseamna a analiza ce faci, ce gandesti, cum reactioneaza ceilalti la toate acestea. Inseamna a-ti planifica un ritm de comunicare, a fi mereu alert si atent la ce se intampla in jurul tau chiar si numai pentru a avea ce scrie, pentru ca un blog are caracter personal si pentru a scrie mult, si pentru a scrie bine, ai nevoie sa fii inspirat. Desi suna foarte artistic, bloggingul inseamna disciplina, inseamna planificarea timpului si uneori a subiectelor. Inseamna de asemenea sa gasesti cea mai buna forma de a comunica propriile idei pentru a fi intelese de ceilalti si pentru a atrage comentarii, pareri.
Promovarea cunostintelor si abilitatilor
Esti student la fizica, chimie, biologie, litere, psihologie, istorie, economie, religie? Arata ce stii, arata cum gandesti, arata de poti. Dincolo de publicatiile de specialitate unde poti trimite articolele tale academice, un blog poate fi locul in care iti testezi ideile si teoriile, unde poti atrage si aduce parerile celor cu aceleasi preocupari ca si tine. Un blog pe care sa jonglezi cu abilitatile tale de viitor specialist intr-un anumit domeniu si unde sa-ti exersezi muschii gandirii in cele doua directii importante pentru succesul in orice domeniu : a avea idei valoroase si a sti cum sa le prezinti sau cum se spune in marketing, sa le vinzi.
Lucrul in echipa si comunitate
Postarea propriilor idei online, sub raspunderea propriului nume, intr-un spatiu al tau si despre care se stie ca este al tau iti da ocazia sa exersezi responsabilitatea. Ceea ce scrii nu va fi evaluat doar de prieteni, colegi, profesori, ci de oricine ajunge pe blogul tau. Inveti sa raspunzi la comentarii pozitive, negative, mai mult sau mai putin acide, sa dezbati idei, sa raspunzi la contraziceri, sa iti sustii propriul punct de vedere si sa iti asumi ceea ce scrii.
Nu te apuca de blogging daca primul pas va fi sa intrebi despre ce sa scrii. Blogul este un instrument si nu un scop. Daca te-am pus pe ganduri si vrei sa incerci, te asteptam pe www.ucoz.ro cu o platforma gratuita pe care sa o testezi, cu foarte multe teme faine si mai multe module care te lasa sa faci cu blogul tau exact ce vrei. Testeaza, daca se potriveste stilului tau te gazduim cu placere, tot gratuit.