,,Does Culture Matter?”
România. Nepal. Turcia. Suedia. Indonezia. Kyrgyzstan.
Timp de 1 săptămână, între 5-12 august, 6 Organizaţii din 6 ţări sunt unite de diversitatea culturală, în România.
Asociaţia ADDO, din Bacău, implementează un proiect internaţional pentru formatori, coach, mentori și cadrele didactice care lucrează în mediul inter-cultural și cu diverse grupuri culturale de tineret
Cât de importante sunt diferenţele culturale, este sau nu nevoie să ţinem cont de ceea ce ne aseamănă sau ne diferenţiază?
Kârgâzstan, Turcia, Suedia, Nepal, Indonezia şi România, 6 ţări de pe 2 continente, mii de kilometri parcurşi în peste 50h de zbor adunate de către cei 24 de participanţi pentru a fi prezenţi timp de 1 săptămână la trainingul cu tema ,,Does Culture Matter?”.
Trainingul are loc în localitatea Slănic-Moldova şi este structurat în module de educaţie non-formală, printre acestea numărându-se ,,Comunicare Interculturală, Managementul Conflictului, Valori şi Etică, Facilitarea Învăţării în context intercultural, etc.”
Ştiaţi că...
...timpul trece diferit pentru noi? Că 5 minute în România pot fi diferite de 5 minute în Indonezia? Nu, ziua nu are mai multe ore sau mai puţine, diferă doar modul în care noi percepem trecerea timpului.
...avem valori diferite, identităţi culturale şi abilităţi de comunicare interculturală total diferite?
…lucrul într-un mediu intercultural se poate dovedi pe cât de interesant, pe atât de provocator?
…formatorii, mentorii și profesorii care lucrează cu diverse grupuri multiculturale se pot confrunta cu probleme de adaptare la această nevoie, în principal din cauza lipsei de cunoștințe și de înțelegere cu privire la modul de a reacționa în consecință sau de a lua unele aspecte culturale critice în considerare , atunci când planifică o sesiune de formare?
…activitatea formatorilor și mentorilor în sesiunile de formări interculturale, este adesea afectată de lipsa de cunoștințe legate de diferitele culture, de ciocnirile culturale sau de activități culturale stabilite în mod neadecvat diverselor grupuri de lucru şi de lipsa de experiență și expertiză în management cultural?
Pornind de la aceste premise, 6 organizaţii, din 6 ţări, şi-au propus să definească rolul cunoașterii culturii în munca formatorilor, profesorilor și a mentorilor, prin crearea unui mediu practic și critic de formare interculturală pentru participanți și analiza ulterioară a acestuia.
Cele şase organizaţii partenere sunt:
Organizaţia
Ţară
Oraş
Adresă web
Rol în proiect
Asociaţia ADDO
România
Bacău
www.addoconsult.com
Organizator
Volunteer Community Development Nepal
Nepal
Kathmandu
www.vcdnepal.org
Partener
Isleyen Zihin Egitim Yazilim Bilisim Danismanlik Ithalat Ihrac
Turcia
Ancara
www.mindsane.com
Partener
Universitatea din Göteborg
Suedia
Göteborg
www.gu.se
Partener
Yayasan Act Global Indonesia
Indonezia
Denpasar
www.act-global.org
Partener
"Youth of Osh" Public Association
Kyrgyzstan
Osh
www.youthofosh.kg
Partener
Obiective proiectului sunt:
• Să investigheze tema diferențelor culturale în activitatea formatorilor, antrenorilor, mentorilor și profesorilor;
• Să ofere cunoștințe de bază despre diferențele interculturale și aspecte de comunicare interculturală care poate fi critică în pregătirea și livrarea activităţilor de formare;
• Să dezvolte gândirea inovatoare în ceea ce privește diferențele culturale;
• Să creeze un mediu practic pentru participanții să dobândească cunoștințe și experiență practică în management strategic de diferențele interculturale în munca de formare pentru tineri;
• Să planifice proiecte noi pe baza rezultatelor proiectului.
Grupul țintă:
Proiectul este conceput pentru formatori, coach, mentori și cadrele didactice care lucrează în mediul inter-cultural și cu diverse grupuri culturale de tineret.
Principalele activități:
• Vizită de studiu în România (04.05.2015 - 10.05.2015)
• Curs de pregătire în România (05.08.2015 - 12.08.2015);
• Program de coaching online pentru participanți (septembrie 2015 - noiembrie 2015);
• Follow-up după curs și întâlnire de evaluare în Indonezia (24.11.2015 - 01.12.2015)
Beneficii ale proiectului:
• Înțelegerea culturii şi a diferențelor culturale - proiectul va oferi participanților cunoștințe extinse despre cultură și diferențele culturale.
• Schimbul de bune practici și cunoștințe de lucru în activităţile de formare pentru grupuri culturale diferite.
• Metode inovative de lucru combinate, de la cele mai bune exemple de bune practici în educația formală și non-formală acumulate prin implicarea publicului, ONG-uri și pentru sectorul comercial. Acest proiect este o bază pentru educația non-formală și formală care, împreună să poată oferi o nouă viziune asupra învățării și formării interculturale.
• Participanții vor învăța cum să gestioneze diferențele culturale pentru a maximiza rezultatele muncii lor cu grupuri culturale diferite.
• Generarea de noi metode de lucru bazate pe cele mai bune practici schimbate în timpul proiectului.
• Inițierea altor proiecte pe tema comunicării interculturale în lucrul cu grupuri culturale diferite.
Metodologie
Proiectul "Does Culture Matter?" este organizat, în principal, în cadrul educației non-formale, care va fi metoda de lucru principală, prin învățare interactivă. Toate cursurile și activitățile vor fi pregătite într-un mod în care participanții au posibilitatea de a participa activ și de a învăța prin discuții, experimente, studii de caz și experiența practică. În măsura în care proiectul implică participanți din sectoarele formale și non-formale de educație, vor exista activități practice organizate cu scopul de a explora modul în care diferenţele culturale sunt gestionate în cadru formal și non-formal, și care sunt metodele de succes pentru gestionarea lor.
Proiectul se desfăşoară în perioada martie 2015- ianuarie 2016, are o valoare de 107.000 euro, din care 96.742 euro finanţare prin programul Erasmus +, al Uniunii Europene şi 34 de participanţi, din care 6 sunt tineri cu oportunităţi reduse.
La finalul proiectului, în ianuarie 2016, echipa de proiect va putea livra modelul de training nou creat, în ceea ce priveşte multiculturalitatea, către ONG-uri, instituţii de stat, universităţi şi companii.
Addo Group este format din două entități juridice:
Asociația ADDO, o organizație non -guvernamentală, non- profit
și
Addo Consult Group , o companie non-profit cu impact social .
Am început activitatea în 2012, cu scopul de a oferi servicii de consultanţă şi de a iniţia programe inovatoare de dezvoltare durabilă și schimbări pozitive pentru persoane, organizații și comunități . Avem sediul în România şi suntem implicaţi în proiecte din întreaga lume .
Persoană de contact:
Andreea Bulai
Manager Proiect
Tel: 0723.270.165
Mail: andreea.bulai@addoconsult.com