Depistarea in cazul bolii Alzheimer si optiunile de tratament disponibile

Afectiunea degenerativa a sistemului nervos si care conduce la probleme cu memoria,gandirea si comportamentul oamenilor se numeste Alzheimer. In foarte multe cazuri aceasta afectiune nu ofera indicii sau poate fi usor confundata din perspectiva simptomelor cu alte afectiuni sau boli.

Prin urmare, este foarte importanta depistarea precoce in cazul bolii Alzheimer. Acest lucru incontextul in care nu exista un tratament care sa vindece boala Alzheimer, dar exista tratamente care pot ameliora simptomele si manifestarile sau pot incetini evolutia bolii.

Factorii derisc in cazul Alzheimer

Desi nu exista ocauza exacta in cazul afectiunii Alzheimer,trebuie spus ca pentru anumite persoane riscul de a dezvolta Alzheimer este mai mare decat in cazul altor pacienti.

Iata care sunt cei mai importanti factori de risc in dezvoltarea bolii Alzheimer:

- Varsta este cel mai ridicat factor de risc; chiar daca nuvorbim despre imbatranire drept cauza principala, cele mai multe dintreincidente sunt regasite in cazul persoanelor care au trecut de 60-65 de ani.

    - Istoricul familial sau factorul genetic reprezinta un al doilea factor de risc; pentru persoanele a caror ruda de gradul intai a manifestat sau se confrunta cu Alzheimer, riscul de a dezvolta aceasta afectiune neurodegenerativa creste semnificativ.

     - Sindromul Down poate favoriza la randul sau diagnosticul de Alzheimer ca urmare a celor trei copii pentru cromozomul 21, fapt ce favorizeaza cresterea riscului de existenta a genei pentru proteina care sustine acumularea de beta-amiloid.

     - Prezenta unor probleme usoare de natura cognitiva completeaza lista factorilor de risc.In masura in care exista deja probleme minore de memorie sau o gandire complet neobisnuita pentru varsta persoanei, aceste caracteristici pot vorbi despre un factor de risc in dezvoltarea Alzheimer. Diagnosticarea imediata poate schimba stilul de viata si incuraja pastrarea activitatii cerebrale.

     - Sexul este un alt factor in a dezvolta boala Alzheimer. Riscul este mai ridicat pentru femei decat in randul barbatilor.

     - Traumele craniene pot sustine de asemenea dezvoltarea bolii Alzheimer. Persoanele cu un accident cerebral pot dezvolta Alzheimer, iar mai multe traume sau traumele mai severe inseamna un risc mai mare.

     - Consumul excesiv de alcool este dovedit ca sustine riscul crescut de a dezvolta Alzheimer, tot la fel cum existenta unui somn nelinistit pot creste riscul dezvoltarii acestei afectiuni neurodegenerative.

     - Nu in ultimul rand riscurile in cazul afectiunilor cardiace completeaza lista factorilor favorizanti in privinta dezvoltarii bolii Alzheimer.

Diagnosticarea in boala Alzheimer

Pentru diagnosticarea exacta in cazul bolii Alzheimer medicul specialist poate efectua mai multe investigatii. Primul pas il reprezinta examenul fizic cand sunt testate reflexele, forta musculara, vederea, auzul,coordonarea si echilibrul.Urmeaza efectuarea testelor de laborator, acestea ajutand la excluderea altor afectiuni care pot indica simptome similare cu cele ale Alzheimer.

Pentru un diagnostic cat mai exact si cat mai sigur, medicul poate recomanda efecutarea de teste de imagistica. Acestea pot ajuta la identificarea sau excluderea unor anomalii la nivelul creierului care sa conduca la simptome asociate cu Alzheimer. Aceste abordari pot fi efectuate individual sau concomitent, in functie de recomandarile medicului specialist. Pentru mai multe detalii viziteaza site-ul www.pro-memoria.ro.

boala Alzheimer Centrul Medical PROMEMORIA