Cum te pot ajuta serviciile de contabilitate de calitate sa cresti valoarea business-ului tau
Importanta contabilitatii in buna desfasurare a unei afaceri este un lucru care nu poate fi tratat cu superficialitate. Majoritatea dintre noi asociem contabilitatea cu o activitate arida care implica lucrul cu foarte multe notiuni straine, conturi si legislatie ambigua. Insa informatiile contabile joaca un rol vital in deciziile pe care le ia un antreprenor, in strategiile de business pe care le implementeaza si, intr-un final, poate face diferenta dintre succes si esec. Contabilitatea reprezinta pilonul pe care un antreprenor isi fundamenteaza deciziile manageriale, precum si "povestea" business-ului tau in fata intregii lumi. Iata mai jos cateva exemple de situatii in care serviciile de contabilitate de calitate pot creste valoarea afacerii tale:
Transparenta
Transparenta informatiilor despre firma este un subiect discutat aprins de catre comunitatea antreprenorilor dar este pus in practica relativ rar. Accesul la informatii despre mersul firmei cu angajatii sau cu partenerii este pentru unii antreprenori o pastila destul de amara de inghitit.
Beneficiile unei asemenea decizii insa ar putea fi semnificative. Cunoscand informatii corecte, complete si la timp angajatii ar putea lua decizii cu relevanta financiara in cunostinta de cauza, putand sa estimeze mai corect impactul acelei decizii.
Angajatii ar putea sa monitorizeze mai eficient atingerea obiectivelor si integrarea acestora in obiectivele generale ale companiei. Deseori acest element este considerat unul sensibil, mai ales atunci cand antreprenorul este vazut ca singurul detinator al unor secrete contabile.
Antreprenorul, in conditiile in care are niste angajati informati, ar putea sa astepte de la ei estimari si bugetari mai bune si intr-un timp mai scurt.
Pe scurt, transparenta informatiilor operationale si contabile poate duce la un climat de incredere si aliniere a angajatilor spre un obiectiv comun.
Reducerea erorilor
Serviciile de contabilitate de calitate te pot ajuta sa identifici erori care te pot costa usturator daca nu sunt corectate in timp util. Din acest motiv, marile corporatii si companii multinationale pun accent atat de mult pe verificarea corectitudinii informatiilor contabile. Preventia erorilor este mult mai putin costisitoare decat consecintele acestora, daca nu sunt depistate in timp util.
Ai uitat sa intocmesti o factura, ai uitat sa platesti o factura, ai gresit un document? Orice greseala este mai usor de corectat daca un expert o vede mai devreme si nu cand nu se mai poate face nimic pentru a o corecta.
Un plus de credibilitate
Un istoric contabil bine pus la punct va conferi un plus de credibilitate companiei tale, in special in ochii investitorilor sau finantatorilor (bancile, companiile de leasing etc.). O companie care are o evidenta contabila transparenta si efectuata corect va transmite investitorilor un mesaj clar ca banii lor sunt in siguranta si ca recuperarea investitiei este una sigura.
Din acest punct de vedere, nu este suficient doar ca balantele si rapoartele tale sa demonstreze ca firma este pe profit. Investitorii vor dori sa vada toate rapoartele contabile pentru a se asigura ca eventualele pierderi nu sunt ascunse in diverse documente contabile. Accesul direct si rapid la informatii atat din partea unui administrator cat si din partea investitorilor le va da un plus de incredere ca afacerea este gestionata corespunzator si ca nu exista potentiale fraude.
Accesul la aceleasi informatii din partea investitorului si finantatorului genereaza un dialog clar, pe acelasi set de informatii intre cei doi parteneri. Nu mai este cazul sa se conteste sursele de date, sa se regleze eventuale diferente. Datele operationale sunt aceleasi cu datele contabile.
Asigura un ciclu echilibrat al platilor pe care firma ta trebuie sa le efectueze
Pentru a fi sigur ca efectuezi toate platile la timp, ai nevoie de servicii de contabilitate de cea mai buna calitate, care sa asigure un ciclu echilibrat al acestora.
Salariile angajatilor, dividendele, plata furnizorilor, creditele la banci si alte cheltuieli trebuie inregistrate corect in contabilitate si administrate corespunzator.
Ai putea sa incerci sa iti tii tu separat evidenta facturilor de incasat si de platit. In fapt, s-ar putea sa fii obligat sa faci asta daca serviciul tau de contabilitate nu urmareste zilnic aceste informatii, ca un serviciu online. In scurt timp insa, vei observa ca sumele tale nu sunt identice cu cele ale contabilului. Incet-incet cele doua vor avea diferente semnificative si tu nu vei mai sti care este de fapt adevarul. Daca nu vei tine o evidenta contabila riguroasa a acestor cheltuieli, nu vei reusi sa iti onorezi la timp aceste obligatii.
Te ajuta sa iei decizii manageriale mai bune
Ca antreprenor, obiectivul cel mai important este sa iei cele mai bune decizii pentru business-ul tau. In functie de deciziile luate de tine, ceilalti membri ai organizatiei, de la angajatii executivi pana la manageri, vor actiona in consecinta.
Iata cateva exemple de situatii in care serviciile de contabilitate online te pot ajuta sa iei decizii mai bune:
Identificarea tendintelor pentru diferite cheltuieli - administratorul poate, fara sa isi dea seama, sa scape de sub control cheltuielile mici care se aduna intr-o companie si care nu sunt refacturate catre clienti.
Analiza efectelor anumitor decizii - ai decis sa preiei un nou client? Ce venituri ti-a adus? Ti-a adus o crestere prea mare a costurilor?
Analiza efectelor introducerii/producerii/comercializarii unei noi game de produse - ce cresteri de profit a adus noua gama de produse? Cum au crescut costurile proportional cu profitul?
Daca nu beneficiezi de servicii de contabilitate de calitate, situatia financiara a business-ului tau se poate degrada treptat pana compania ajunge la faliment, deoarece toate activitatile operationale de zi cu zi depind de o evidenta clara, corecta si detaliata a tranzactiilor din firma ta.