Cum sa alegi corpurile de iluminat potrivite pentru holul tau?
Iti renovezi apartamentul? Va trebui sa ai in vedere si primul spatiu care te intampina la intrare: holul. Fie ca vorbim de un spatiu amplu, cu varii elemente, sau de un coridor ingust, toate holurile au nevoie de acele corpuri de iluminat potrivite. Pentru a le alege pe cele potrivite va trebui, insa, sa iei in calcul o serie de considerente. Iata in continuare cum poti crea o prima impresie deosebita, care te va intampina de fiecare data.
Ce tip de corpuri de iluminat sa imi aleg?
La fel ca si in cazul altor spatii din casa, va trebui sa tii cont de cele trei tipuri de iluminare pentru holul tau. Primul din ele este iluminatul de ambianta. Acesta este definit de lumina de ansamblu, care ne permite utilizarea spatiului, functionand la fel ca o lumina naturala.
Dupa aceea, va trebui sa luam in calcul si iluminatul local. Acesta ne permite sa executam diverse activitati. De exemplu, daca in bucatarie putem vorbi de o lumina care ne permite sa vedem mai bine blatul unde pregatim mancarea, iar in sufragerie ne permite sa citim, in holuri va trebui sa alegem corpuri de iluminat in functie de tipul, dar si de forma respectivului spatiu. Astfel, daca avem un cuier cu bancuta, va trebui sa concentram o lumina in acea zona, care ne permite sa dam curs mai rapid actiunilor noastre.
In cele din urma, am ajuns si la iluminatul de accent. Scopul acestuia este sa atraga atentia unei zone a holului in particular. Fie ca vorbim de un tablou, o oglinda, sau poate chiar o piesa de mobilier eleganta, va trebui sa alegi acele corpuri de iluminat potrivite, care sa creeze un aspect decorativ care pune spatiul in valoare.
1. Lumina de ambient
Atunci cand alegi corpuri de iluminat ambiental, va trebui sa iei in considerare si un candelabru sau o aplica montata pe plafon, care va acoperi astfel intreaga suprafata, fara a lasa zone umbrite. Aceste zone ar face holul sa para mai mic, inhiband astfel dinamica acestui spatiu.
In cazul in care holul are forma de L sau un singur candelabru nu este de ajuns, ia in considerare o serie de spoturi, care, pe langa functia lor, vor da intregului spatiu un aspect contemporan. Alternativ, poti alege ambele tipuri de corpuri de iluminat, combinand astfel candelabrul cu spoturile de plafon.
Nu uita sa iei in calcul si un dimmer, pentru a putea control cu usurinta nivelul de luminozitate. Un hol prea stralucitor, in contrast cu lumina altor camere, poate crea un efect puternic si discordant in acelasi timp.
2. Lumina locala
Aceasta are un rol mai degraba functional, motiv pentru care va trebui sa alegi corpuri de iluminat care sa puna accentul pe diverse zone sau activitati. Poti lua in calcul aplice de perete, care vor ilumina doar podeaua sau scarile, daca este cazul. In cazul unei oglinzi, poti opta pentru corpuri de iluminat care sa o incadreze, ceea ce iti va oferi o lumina buna, lipsita de umbre, atunci cand te aranjezi sa iesi din casa.
3. Lumina de accent
Aceste tipuri de corpuri de iluminat joaca un rol important in a-ti face holul sa arate elegant si interesant. Poti alege spoturi care pot fi indreptate spre diverse obiecte sau piese artistice sau chiar oglinzi decorative. De asemenea, daca holul este vopsit in culori deschise, aceste corpuri de iluminat vor reflecta stralucirea, creand un efect de supradimensionare a spatiului. Alternativ, poti opta pentru aplice montate la jumatatea inaltimii holului, care reflecta lumina atat in sus, cat si in jos.