Cum il inveti pe cel mic sa foloseasca bicicleta pentru copii?

Sezonul cald este perfect pentru ca parintii sa-si invete copiii sa pedaleze. Cu toate acestea, este posibil ca cei mici sa fie putin tematori sa se urce pe sa si sa apese cu incredere pe pedale. In general, copiilor le este teama sa mearga pe bicicleta deoarece sunt speriati de ideea ca vor cadea si se vor rani, dar si pentru ca tot procesul in sine li se pare foarte complicat. 

In orice caz, este recomandat ca parintii sa schimbe parerea copiilor intr-o maniera pozitiva, fara sa ii agreseze verbal sau fizic, pentru ca, in caz contrar, acestia vor asimila intreaga experienta ca fiind una dureroasa. Incearca sa ii oferi un feedback pozitiv, sa il incurajezi si sa ii arati ca pedalatul inseamna distractie si relaxare, nu durere. 

Foarte important este sa alegi o bicicleta pentru copii durabila, de calitate, pentru a-i asigura stabilitatea si pentru a preveni eventuale accidentari. Un criteriu important dupa care te poti ghida este cadrul. Este bine sa cauti biciclete pentru copii cu cadrul realizat din aluminiu, pentru ca acesta sa cantareasca cat mai putin. Totodata, pentru a preveni accidentarile, o privire atenta la jante in momentul achizitionarii este foarte importanta. Exista biciclete pentru copii de calitate inferioara care au jantele descentrate, lucru care poate aduce probleme de franare. Veloteca este un magazin de unde poti achizitiona biciclete pentru copii realizate de branduri cunoscute, din materiale de calitate.

In ceea ce priveste varsta la care este indicat sa ii cumperi prima bicicleta pentru copii, depinde de maturitatea si abilitatile sale fizice, insa este bine sa inceapa sa invete sa pedaleze intre 3 si 6 ani. La aceasta varsta, copiii inteleg mult mai usor beneficiile pe care le vor avea, ca de exemplu: dobandirea independentei si a unor responsabilitati noi, placerea de a petrece mai mult timp afara si, sa nu uitam, multa, multa distractie! 

Uite cateva sfaturi despre cum sa iti inveti copilul sa mearga pe bicicleta!

1. Pregateste bicicleta pentru copii

Unul dintre trucurile pe care le folosesc instructorii este sa scoata pedalele si rotile ajutatoare pentru a le da ocazia copiilor sa invete sa-si tina echilibrul. De asemenea, este important sa cobori saua, sa umfli rotile corespunzator si sa verifici schimbatorul de viteze. Asigura-te ca lantul este lubrifiat si ca se misca fara sa se blocheze. 

2. Pregateste copilul

Spune-i celui mic cat de tare se distreaza copiii care au deja biciclete. Nu mentiona faptul ca exista posibilitatea sa cada si sa se raneasca – pentru inceput, este de ajuns sa auda cuvinte incurajatoare.

3. Invata-l cum sa urce pe bicicleta

Este normal sa nu stie cum sa se urce pe sa si cum sa tina ghidonul. O modalitate foarte buna este sa ii exemplifici: pune-ti casca de protectie, urca-te pe bicicleta ta si arata-i cum trebuie sa stea. Avand un exemplu, va intelege mult mai usor ceea ce trebuie sa faca.

4. Explica-i care sunt componentele unei biciclete pentru copii

Este foarte important sa ii explici copilului tau care sunt componentele unei biciclete. Acest lucru il va ajuta sa se familiarizeze si sa se simta mai confortabil cu bicicleta sa. Invata-l sa stea drept pe sa, sa tina bratele usor flexate si sa nu atinga cadrul cu genunchii. 

5. Invata-l sa-si mentina echilibrul

Avand pedalele inca inlaturate, invata-l sa-si ridice picioarele si sa isi mentina echilibrul pe sa. Va fi destul de dificil la inceput, insa copiii sunt, in general, foarte ambitiosi si vei observa cum se va motiva singur sa stea cat mai mult timp intr-o pozitie echilibrata. Cronometreaza-l si provoaca-l sa-si depaseasca permanent timpul anterior. 

6. Invata-l sa foloseasca pedalele

Urmatorul pas este sa ii pui pedalele la loc; invata-l sa le foloseasca si sa se simta confortabil cu ele. Tine-i bicicleta si roaga-l sa-si puna picioarele pe pedale, ca sa poata vedea cum se simt si cum se misca. In acelasi timp, ii poti arata cum sa foloseasca franele si sa conduca ghidonul. 

7. Este timpul sa foloseasca pedalele!

Stand pe sa, copilul trebuie sa stea cu un picior pe pamant si cu unul pe pedala. Arata-i cum sa o apese  pentru a o misca inainte, dupa care spune-i sa lucreze si cu celalalt picior. Este recomandat sa inceapa cu piciorul stang, pentru ca pinionul se afla pe partea dreapta si este posibil sa se raneasca in momentul in care apasa pedala bicicletei. 

bicicleta copii biciclete copii Veloteca magazin de biciclete biciclete magazin de biciclete Bucuresti