Ce se intampla cu rovinieta dupa ce ai schimbat numarul de inmatriculare?

Ce se intampla cu rovinieta dupa ce ai schimbat numarul de inmatriculare?

Conform legislatiei in vigoare, in cazul utilizatorilor români şi străini, în situaţia schimbării numărului de înmatriculare al vehiculului pentru care a fost achitat tariful de utilizare sau tariful de trecere, rovinieta îşi menţine valabilitatea numai în condiţiile în care la emiterea acestora numărul de identificare al vehiculului (seria de sasiu) a fost înscris corect.

În condiţiile în care la emiterea rovinietei numărul de identificare a vehiculului nu a fost înscris sau nu a fost înscris corect, în cazul schimbării numărului de înmatriculare al vehiculului pentru care a fost achitat tariful de utilizare, utilizatorul va solicita CNAIR S.A., în scris, efectuarea modificării numărului de înmatriculare în baza de date a SIEGMCR.

Pentru efectuarea modificării utilizatorul se va prezenta la una dintre subunităţile CNAIR - S.A. cu următoarele documente:

a) cerere scrisă, conform formularului-tip care se regăseşte pe pagina web a CNAIR – S.A.;

b) cartea de identitate a autovehiculului în copie şi originalul acesteia pentru verificarea conformităţii.

Solicitarea se verifică pe loc şi, dacă cererea este justificată, se efectuează modificarea în baza de date.

Odată cu modificarea numărului de înmatriculare în baza de date se va elibera, prin intermediul SIEGMCR, un document care atestă efectuarea modificării şi valabilitatea rovinietei pentru noul număr de înmatriculare, în două exemplare, dintre care:

a) unul va fi ştampilat de către CNAIR - S.A. şi va fi înmânat solicitantului;

b) unul va fi semnat de către solicitant şi va rămâne la CNAIR - S.A.

Autoritatea de inmatriculare asigura, pe baza de protocol institutional, Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, acces la baza de date care cuprinde schimbarile de numar de inmatriculare inregistrate pana la data consultarii acesteia.

Pentru a efectua modificarea respectiva, utilizatorul autovehiculului al carui numar de inmatriculare se schimba, trebuie sa depuna o cerere scrisa la unul din punctele de lucru CNAIR, alaturi de cartea de identitatea a vehiculului in copie si original. Solicitarea scrisa este analizata pe loc si, daca se aproba, tot atunci se efectueaza si modificarea in baza de date, eliberandu-se prin intermediul SIEGMCR si un document care atesta valabilitatea rovinietei pentru noul numar de inmatriculare. Documentul este eliberat in doua exemplare identice, dintre care:

- unul stampilat de catre C.N.A.I.R. care este inmanat solicitantului;

- unul semnat de catre solicitant care ramane la C.N.A.I.R.

Ce se intampla atunci cand inmatriculezi un vehicul si, dorind sa cumperi o rovinieta, esti instiintat ca exista deja o rovinieta valabila pentru numarul de inmatriculare respectiv?

In cazul in care in baza de date, pentru numarul de inmatriculare respectiv exista o rovinieta valabila, aceasta se considera a fi valida pentru vehiculul respectiv, numai in cazul in care numarul de identificare pentru care a fost eliberata rovinieta respectiva este acelasi cu numarul de identificare din certificatul de inmatriculare al vehiculului, iar rovinieta respectiva a fost eliberata pentru tipul de vehicul detinut.

In cazul in care numarul de inmatriculare si  numarul de identificare nu sunt identice, sau tipul vehiculului detinut  este diferit de tipul vehiculului pentru care s-a emis rovinieta existenta in sistemul informatic, aceasta nu se considera a fi valabila iar operatorul are obligatia de a elibera o noua rovinieta.

rovinieta