Siguranta alimentara – procedura de retragere / rechemare a produselor alimentare

Produsele alimentare suporta o serie de procese tehnologice complexe inainte de a fi puse la dispozitia consumatorilor, pe rafturile magazinelor. Prin insasi natura lor si importanta pe care o au, alimentele trebuie autorizate, dar si verificate cu atentie si evaluate in mod constant. Orice eroare potentiala poate avea asupra consumatorilor efecte nedorite si, din acest motiv, consideram ca este necesara o cat mai buna cunoastere a informatiilor esentiale despre procedura de retragere/rechemare (R/R) de pe piata a produselor alimentare.



In Romania, institutia competenta in astfel de cazuri este ANSVSA – Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, care a si avizat Ghidul privind retragerea/rechemarea alimentelor, elaborat de federatia Romalimenta. ANSVSA reactioneaza atat la sesizari ale producatorilor, distribuitorilor si consumatorilor romani, cat si la sesizari privind produse provenite din Uniunea Europeana sau din tari terte. In acest sens, masurile privind siguranta alimentara sunt facilitate de reteaua internationala RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed – un instrument deosebit de eficient lansat in serviciul autoritatilor responsabile de controlul alimentelor. RASFF functioneaza ca o retea pentru schimbul rapid de informatii intre autoritati din diverse tari membre privind masurile luate in vederea solutionarii problemelor recent aparute in domeniul sigurantei alimentare.



Cauzele care pot determina deteriorarea unui produs alimentar in asemenea masura incat sa reprezinte un risc pentru consumatori sunt multiple. Dintre acestea amintim:





Contaminarea biologica, chimica sau fizica a produsului.

Modificari organoleptice (aspect, miros, consistenta, etc).

Etichetarea gresita – informatiile privind componentele produsului sunt incomplete sau inexacte, fapt ce poate dauna consumatorilor (in special unor grupe de consumatori cu diete alimentare speciale  sau cu alergii si intolerante alimentare).

Ambalajul – starea precara a acestuia poate determina contaminarea alimentelor.

Falsificarea (contrafacerea).





Procedura in cazul sesizarilor referitoare la starea deficitara a unor produse alimentare implica doua tipuri de actiuni:



• Retragerea (withdrawal) – scopul acesteia este de a preveni distributia (punerea la dispozitie a) unui produs despre care exista suspiciuni privind siguranta consumului sau, inainte ca acesta sa ajunga pe piata.



• Rechemarea (recall) – implica masurile luate in vederea returnarii unui produs alimentar potential nesigur, care se afla deja pe piata la dispozitia consumatorilor.



Procedura stabilita privind alimentele nesigure are drept principal scop:





Protejarea sanatatii consumatorilor

Mentinerea sub control a pericolului semnalat

Stabilirea celor mai potrivite si eficiente masuri pentru retragere/rechemare

Actionarea in timp util, astfel incat efectele negative sa nu apara, sau acestea sa fie cat mai mici cu putinta

Analiza rapida a loturilor de produse retrase/rechemate, pentru a solutiona problemasi a   stabili totodata destinatia finala a produselor in cauza.





Siguranta alimentara este esentiala pentru consumatori si industrie deopotriva. Din acest motiv, sustinem buna intelegere a eforturilor depuse de autoritatea competenta si de producatori pentru ca produsele alimentare sa ajunga in cea mai buna stare pe mesele consumatorilor. Prin aceste eforturi comune se reuseste in cele mai multe cazuri evitarea accederii alimentelor cu risc la populatie si, cand totusi aceasta se intampla, minimizarea efectelor negative ale consumului acestora, dovedind si la acest capitol ca sistemul de siguranta european (si implicit national) este cel mai strict din lume.



 



Federația Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare



Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si multinationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatară a Contractului colectiv de munca pe ramura.



Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare in contextul pietei Uniunii Europene.



 



Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (ROMALIMENTA):



Mihai Visan



Director executiv



visan@romalimenta.ro



Tel/Fax: 004 021 312 44 42