Cum obtii mai mult trafic cu ajutorul optimizarii SEO

In ultimii ani, optimizarea SEO a devenit instrumentul de baza al oricarei strategii de marketing online de succes. Acest lucru este unul cat se poate de firesc, avand in vedere ca un site care ocupa pozitii de top in Google are un trafic mai bun, beneficiind de cresteri semnificative ale ratei de conversie si ale vanzarilor. Cu toate acestea, putini stiu cum functioneaza, mai exact, optimizarea SEO. 

In perioada de inceput a internetului, cei care aveau un site se luptau pentru pozitii mai bune in Google folosind tot felul de trucuri cunoscute sub numele de “black hat SEO”, printre care si keyword stuffingul, acesta presupunand adaugarea excesiva de cuvinte cheie in continutul paginilor web, cu scopul de a pacali motorul de cautare. Observand acest fenomen, specialistii Google au imbunatatit algoritmii pe baza carora site-urile erau ierarhizate, punand accentul din ce in ce mai mult pe calitatea continutului, care in prezent a devenit prioritara, si pe folosirea inteligenta a cuvintelor cheie in continut, care trebuie sa se integreze in mod natural in text. Astfel, optimizarea SEO in ziua de azi este un instrument mult mai complex decat in trecut, cand accentul era pus pe densitatea cuvintelor cheie. 

Iata cateva elemente ale optimizarii SEO de care trebuie sa tii cont pentru a obtine mai mult trafic organic:

Utilizarea cuvintelor cheie de tip long-tail 

Cuvintele cheie sunt sintagme care sintetizeaza continutul site-ului tau. De exemplu, daca vinzi online laptopuri, cuvantul „laptopuri” poate fi un astfel de cuvant cheie. Desi ar fi ideal ca toti utilizatorii de internet care efectueaza cautari dupa cuvantul cheie „laptopuri” sa ajunga pe site-ul tau, este foarte improbabil sa se intample asta avand in vedere ca exista mii de alte site-uri concurente.

Pentru a te distinge de concurenta, solutia este sa folosesti cuvinte cheie de tip long-tail, care sa il ajute pe Google sa restranga aria de cautari pentru utilizator. De exemplu, daca obiectivul business-ului tau este de a vinde laptopuri second-hand, atunci una din expresiile cheie pe care o poti targeta este chiar “laptopuri second hand”. Incluzand in strategia de optimizare SEO expresii cheie cat mai specifice, ai sanse mult mai mari sa obtii pozitii mai bune in Google si sa atragi mai mult trafic pe site.

Optimizarea SEO trebuie sa includa si locatia

Pe langa cuvinte cheie relevante pentru business-ul tau, este indicat ca strategia ta de optimizare SEO sa tina cont si de locatie sau aria de acoperire a afacerii tale. Motoarele de cautare nu pot ghici locatia business-ului tau daca nu este mentionata in continutul de pe site, asadar este important sa specifici orasul sau regiunea in care activezi, mai ales daca vrei sa targetezi o piata locala. 

De exemplu, daca ai o pizzerie si faci livrari non-stop in Iasi, expresia de tip long-tail “livrare pizza non-stop Iasi” te va ajuta sa targetezi un segment specific de clienti, iar Google te va recompensa cu pozitii favorabile in paginile sale de rezultate si o crestere a traficului organic. 

Lungimea si noutatea continutului

Nu exista un anumit standard impus, insa specialistii in optimizare SEO recomanda ca textul de pe o pagina web sa contina minimum 500 de cuvinte. Google apreciaza mai mult calitatea decat cantitatea, insa informatia pe care o oferi utilizatorilor trebuie sa fie consistenta si cuprinzatoare.

De asemenea, Google prefera site-urile cu continut „proaspat”, actualizat periodic. Asadar, daca vrei ca ca site-ul tau sa obtina pozitii mai bune in motoarele de cautare, adauga periodic continut nou pe site, folosindu-te de sectiunea “blog” sau “noutati” a site-ului tau, unde poti posta articole optimizate pe cuvintele cheie specifice business-ului tau. 

optimizare SEO