Cum se scrie un comunicat

Sfaturi pentru continut

         Poate fi considerat stire ceea ce publicati? Un comunicat de presa are scopul de a aduce la cunostinta publicului informatia dumneavoastra. Un bun comunicat de presa trebuie sa raspunda intrebarilor cine?, ce?, unde?, cand? si de ce?, oferind media informatii utile despre organizatia, produsul, serviciul sau evenimentul pe care doriti sa le anuntati. Daca comunicatul de presa suna ca o reclama, rescrieti-l.

         Incepeti in forta! Titlul si primul paragraf trebuie sa contina subiectul. Restul comunicatului trebuie sa contina detaliile. Daca in citeva secunde nu ii atrageti atentia cititorului, comunicatul nu va avea efectul dorit.

         Scrieti pentru presa! Sunt situatii in care media, in special cele electronice, vor publica comunicatul de presa fara modificari sau cu foarte putine modificari. In acest caz, incercati sa prezentati subiectul asa cum ati vrea sa fie spus mai departe. Chiar daca subiectul dumneavoastra nu este preluat, poate face o buna impresie.

         Nu orice subiect constituie o stire. Entuziasmul dumneavoastra fata de un subiect nu ii confera acestuia neaparat valoarea de stire. Trebuie sa va ganditi la publicul dumneavoastra. Va mai considera cineva ca subiectul dumneavoastra este interesant? Sa presupunem ca ati depus un mare efort pentru a deschide un magazin de suveniruri. Anuntarea lansarii unei afaceri este intotdeauna un moment de exaltare, dar pentru presa lansarea unui magazin este o stire neinteresanta. Ar trebui sa va concentrati asupra aceea ce face ca magazinul dumneavoastra sa fie diferit: produse si servicii in exclusivitate. Trebuie sa va ganditi de ce ar interesa pe cineva si sa evidentiati caracteristicile care va deosebesc de celelalte afaceri de acelasi gen.

         Evidentiaza ceva comunicatul de presa? Folositi exemple reale din activitatea companiei sau organizatiei prin care aceasta sa iasa in evidenta. Aratati modul in care produsele sau serviciile dumneavoastra indeplinesc nevoi sau satisfac cerinte, evidentiati beneficiile pe care le aduc. Daca prezentati un raport al activitatii companiei sau organizatiei, explicati ce a dus la acea situatie, ce a facut ca eficienta sau profitul sa creasca sau sa scada.

         Rezentati intotdeauna fapte! Incercati sa nu impanati comunicatul de presa cu exagerari, cu enunturi care nu se refera la fapte, dar suna mai degraba a lauda. Jurnalistii sunt sceptici. Un subiect care prezinta compania intr-o lumina prea favorabila poate sa scada credibilitatea celui care il lanseanza.

         Alegeti-va contextul publicarii comunicatului de presa! Incercati sa va sincronizati cu evenimentele sau cu problemele aflate în discutie publica. Asigurati-va ca subiectul comunicatului dumneavoastra nu este in afara preocuparilor societatii.

         Economia de cuvinte. Folositi doar atatea cuvinte cat sunt necesare pentru a va prezenta subiectul. Evitati redundantele, adjectivele de care nu este neaparat nevoie. Excesul de limbaj ii distrage atentia cititorului de la subiect. Fiti concisi si dati valoare cuvintelor.

         Aveti grija la limbajul specializat! Desi este nevoie de un jargon (cat se poate de limitat) pentru a face comunicatul cat mai usor de gasit prin motoarele de cautare, incercati sa folositi un limbaj cat mai comun, astfel încat sa atraga atentia cat mai multor cititori, nu doar anumitor specialisti din diferite domenii.


Sfaturi pentru editare

        Scrieti cu litere normale! Nu editati un comunicat de presa cu LITERE MAJUSCULE! Jurnalistii il vor evita.

         Scrieti corect gramatical! Scrieti intotdeauna urmand regulile gramaticale. Greselile de gramatica va vor afecta credibilitatea.

         Fara HTML.Nu inserati structuri HTML sau din alte limbaje in comunicatul de presa! Acest lucru va crea probleme de citire a comunicatului.

         Scrieti mai mult de un paragraf. Este aproape imposibil sa va spuneti subiectul in cateva propozitii. Un comunicat foarte scurt va face ca subiectul sa fie considerat neinteresant.

         Paragraful de sinteza. Este nevoie de un paragraf de sinteza pentru a atrage atentia asupra subiectului.

         Editorul de text. Folositi un editor de text pentru a va scrie comunicatul de presa. Scrierea online poate sa nu dea cele mai bune rezultate. Este nevoie de timp pentru un comunicat de presa bun. Scrieti, printati, cititi, rescrieti…

         Nu va introduceti adresa de e-mail în corpul comunicatului. Pentru a evita primirea de mesaje nedorite (spam), introduceti adresa dumneavoastra de e-mail doar in locatia specificata în formularul de publicare de pe site.


Formatul standard

         Titlul. Fiti creativi si concisi, folositi o singura propozitie

         Paragraful introductiv. Prin acesta le atrageti atentia cititorilor. Scrieti un paragraf care sa raspunda la întrebarile cine?, ce?, unde?, cand? si de ce?

         Corpul comunicatului de presa. Dezvoltati informatia din paragraful introductiv. Adaugati detaliile, prezentati cauzele si efectele, folositi citate ale conducerii companiei, ale clientilor sau ale expertilor in subiectul prezentat. Corpul comunicatului ar trebui sa contina mai mult de un paragraf. Ultimul paragraf trebuie sa reia si sa sintetizeze punctele-cheie ale comunicatului de presa.

         Paragraful de sinteza. Este nevoie de un paragraf de sinteza pentru a atrage atentia asupra subiectului.

         Informatii despre companie/organizatie. Persoana de contact Compania numerele de telefon, fax adresa url

         Informatiile de contact. “Pentru mai multe informatii, contactati:” (adaugati informatia de contact).

         Nu introduceti adresa de e-mail aici!