Vizita de studiu si documentare in regiunea Midi-Pyrenees, Franta



Investeste in oameni !

FONDUL SOCIAL EUROPEAN

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

Axa prioritara: 3: Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor

Domeniul major de interventie 3.1: Antreprenoriatul, o alternativa de cariera

Titlul proiectului: eLife – Dezvoltarea inovatiei, creativitatii, responsabilitatii si 

                                         sustenabilitatii antreprenoriatului romanesc

Beneficiar: Academia de Studii Economice din Bucuresti

Numarul de identificare al contractului: POSDRU/92/3.1/S/61758

Bucuresti, 5 Iulie, 2011

 

In cadrul proiectului strategic eLife  - Dezvoltarea inovatiei, creativitatii, responsabilitatii si sustenabilitatii antreprenoriatului romanesc a avut loc una dintre primele activitati cu o valoare considerabila pentru atingerea obiectivelor stabilite.

Proiectul este dezvoltat de Academia de Studii Economice din Bucuresti, impreuna cu SIVECO Romania SA din Bucuresti, ADAF – Asociatia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin din Bucuresti, Centrul de Inovare si Dezvoltare de Afaceri din Bucuresti, Camera de Comert, Industrie si Agricultura din Suceava, Fundatia PAEM din Alba Iulia si  ADEPFO - Association de Developpement des Pyrenees par la Formation din Franta.

In perioada 24-31 martie 2011 partenerul transnational al proiectului Association de Développement des Pyrénées par la Formation (ADEPFO), prin directorul asociatiei Michel Muro, a organizat vizita de studiu si documentare in regiunea Midi-Pyrenees, Franta.  Scopul acestei vizite a constat in cunoaÅŸterea bunelor practici privind solutiile inovative pe afaceri si sprijinul acordat dezvoltarii acestora în zona Pirinei, precum ÅŸi posibilităţile de transfer către mediul românesc de afaceri.

Exemple de bune practici in domeniul dezvoltarii locale prin formare profesionala:

1. Politica de formare profesionala este teritorializata. Statul a transferat catre regiune competentele de formare profesionala; fiecare regiune  este obligata sa elaboreze un program de formare profesionala.

2.  Folosirea pilotajului educative ca metoda inovativa de formare-dezvoltare.

3. Formarea profesionala este individualizata in functie de nevoile pietei si particularitatile specifice ale persoanelor care sunt instruite. Formarea profesională cuprinde: instruire, consiliere, mentorat si actiune.

 

 

4. Economia sociala si economia solidara ocupa un loc central in activitatea de integrare sociala a persoanelor fara venituri prin actiuni de educare, asistare si formare a fiecarei persoane precum si in dezvoltarea de proiecte care vizeaza mediul si dezvoltarea durabila.

5. Ucenicia este unul din instrumentele de baza utilizate cu succes pentru integrarea tinerilor in activitati economice. In acest sens s-a dezvoltat:

- Bursa regionala de ucenicie. Reuneste intr-un sistem unitar de informare cererea si oferta  de ucenici in diferite meserii si intreprinderi.

- Casa comuna. Tinerii sunt ajutati de Casa comuna pentru a gasi o intreprindere care are nevoie de ucenici. Intreprinderile investesc in centre de ucenicie. Mai multe intreprinderi se asociaza si formeaza un centru de ucenicie. In regiunea Midi- Pyrenees, Franta functioneaza 62 de centre de formare pentru ucenici si anual se formeaza 18000 de ucenici in regiune.

6. Cadru institutional de tip one-stop-shop pentru formare profesionala – inovativ si eficient: Casa Comuna pentru Formare Profesionala. 7. Parteneriatul public-privat este dezvoltat in beneficiul dezvoltarii locale, crearii de locuri de munca si de activitati sustenabile. Cooperativa de productie este un exemplu de parteneriat public-privat in folosul comunitatii locale si realizarii de produse cu valoare adaugata.

8. Antreprenoriat inovativ prin adaugarea de valoare produselor traditionale si integrare in circuite turistice.

9 Administratia locala si ONG-urile dezvolta sau sprijina proiecte inovative pe termen mediu si lung bazate pe valorificarea resurselor locale si asigurarea de locuri de munca.

10. Aplicarea cu succes a conceptului de ferme-han (70% din oferta de produse a fermei trebuie sa fie produse proprii).

 

 

Detaliile referitoare la activităţile de mai sus vor fi în curând accesibile pe site-ul proiectului: www.antreprenoriat-inovativ.ro

 

 

Academia de Studii Economice din Bucuresti

Piata Romana nr. 6, OP 22, Bucuresti

Tel: 021.319.19.00, interior 253 sau 446

E-mail: mariana.nicolae@rei.ase.ro

 

inovatie antreprenoriat creativitate responsabilitate sustenabilitate