Tot ce trebuie sa stii despre implantul dentar! Ce este adevarat si ce nu?
In timp ce 90% din populatie crede ca interventia de inserare a unui implant dentar reprezinta cea mai dureroasa procedura stomatologica, peste 80% din potentialii pacienti considera ca un implant este o investitie pe viata, in mod garantat.
Este adevarat ca implantul dentar inseamna, din punct de vedere estetic si functional, solutia ideala pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa, intr-un mod revolutionar. Cu toate acestea, in practica lucrurile sunt ceva mai nuantate. Spre exemplu, nu trebuie ignorat faptul ca un astfel de tratament presupune o interventie chirurgicala cu posibile riscuri si avantaje deopotriva!
Asadar, iata un rezumat al celor mai des intalnite intrebari despre un tratament cu implant dentar:
1. Inainte de toate, ce este implantul dentar?
Conform specialistilor in implantologie de la Clinicile Dr. Leahu, procedura de implantare presupune o interventie chirurgicala cu scopul de a monta in osul maxilar sau mandibular o radacina artificiala pentru un dinte nou. Este vorba despre o piesa din titan, insotita ulterior de alte doua componente fundamentate: bontul protetic si coroana dentara (realizata din ceramica de inalta durabilitate si rezistenta, asemenea unui dinte natural).
2. Este adevarat ca nu poti beneficia de implant dentar daca suferi de pierderi osoase?
Nu! In asemenea cazuri se recurge la o procedura suplimentara de aditie osoasa la nivelul maxilarului sau mandibulei, in functie de situatie. Astfel, chiar si pacientii care au osul nativ afectat pot beneficia cu succes de un tratament cu implant.
3. Deci orice problema poate fi rezolvata cu ajutorul unui implant dentar?
Nu chiar! De pilda, problemele de ortodontie trebuie rezolvate printr-un tratament de specialitate, inainte de a apela la implantologie. Atentie! Se poate ajunge chiar la complicatii foarte grave in lipsa unui plan elaborat al tratamentului cu implant, ignorand riscurile si detaliile vitale.
4. Este adevarat ca inserarea unui implant dentar doare cel mai tare?
Nu! Spre deosebire de alte proceduri stomatologice, precum solutiile clasice de inlocuire a dintilor lipsa, interventia de implantare este chiar mai putin dureroasa. Spre exemplu, puntile dentare presupun devitalizarea a doi dinti invecinati, adica scoaterea nervului, ceea ce poate provoca mult mai multa durere.
5. Este adevarat ca nu mai poti face investigatii RMN din cauza implantului dentar?
Absolut fals! Investigatiile RMN pot fi influentate negativ doar in cazul in care interfereaza cu obiecte ce contin fier. Un implant de calitate, insa, este realizat din materiale 100% compatibile cu organismul uman, precum: ceramica, zirconiu sau titan.
6. Poate dura un implant o viata intreaga?
Da, numai in cazul in care pacientul respecta toate indicatiile si regulile de igiena orala de-a lungul timpului! De asemenea, durata de viata a unui implant (care se poate extinde de la minim 10-15 ani) depinde si de materialele folosite sau profesionalismul medicului specialist. La Clinicile Dr. Leahu, datorita tehnologiei de ultima ora si a specialistilor in implantologie, rata de succes a osteointegrarii este de 100%.
7. Este adevarat ca implantul dentar poate provoca aparitia cancerului?
In niciun caz! In afara de faptul ca unele implanturi ceramice sunt casante, ascund fisuri microscopice in structura lor si pot fi fragmentate in urma unui soc puternic, nu exista niciun alt motiv de ingrijorare.