Targul National al Unitatilor Protejate – o scoala de ... business
La actuala editie a Targului National al Unitatilor Protejate au fost prezentate decoratiuni, accesorii vestimentare, confectii si bijuterii hand-made. S-a incearcat astfel convingerea publicului asupra faptului ca obiectele realizate in aceste structuri economice/ateliere, sunt de buna calitate, valoroase si ca merita cumparate, mai ales ca, prin achizitionarea de astfel de bunuri, orice cumparator ofera o sansa reala de incluziune persoanelor cu dizabilitati - lucratorii din atelierele respective.
De la editia precedenta si pana la aceasta, a crescut calitatea si diversitatea obiectelor si a crescut priceperea expozantilor de a prezenta produsele dar, s-a observat ca in multe situatii, in selectarea produselor pentru stand nu s-a tinut cont de profilul probabil al consumatorului, perioada de desfasurare a targului si atitudinea activa de vanzare (disponibilitatea de relationare cu clientul si de prezentare a produselor, astfel incat clientul sa fie tentat sa cumpere).
Sigur ca, in conditiile in care sectorul de economie sociala este in formare, este clar ca participarea la astfel de targuri este in primul rand un act de invatare, de schimb de experienta, prin urmare la editia a treia este de asteptat ca aspectele mentionate sa fie luate in calcul si de catre expozanti. O alta observatie, care se poate face in urma evenimentului de la finalul saptamanii trecute, este ca, atat la stand cat si la conferinta, nu s-au inscris nici organizatii si nici institutii care se erijeza in actori importanti in domeniul economiei sociale si nici firmele pe care toate unitatile protejate autorizate la cunosc din piata, ca intermediari ce profita de facilitatile Legii 448/2006 si mai putin ii intereseaza ocuparea in munca a persoanei cu dizabilitati.
Actuala editie a targului a reunit cca 220 de participanti din Romania si UE si a insemnat vanzari declarate de participanti de circa 12.000 lei.
In cadrul targului s-a desfasurat si Conferinta Internationala „Politici si tendinte in economia sociala” – la care in cele trei sesiuni au fost prezentate modele de economie sociala din UE si din Romania, dar s-a discutat si de initiative si tendinte in legislatia romaneasca in domeniul economiei sociale. Conferinta a beneficiat de o prezenta numeroasa care s-a datorat in mare masura si experientei lectorilor: Alessandra Garavani - Italia, Dries Onclin - Olanda, Sirpa Eklund si Jukka Lindberg - Finlanda, Emil Cuc- Germania, Elena Camarasan - DGPPH, Veronica Vîlcu – Util Deco – unitatea protejatã a ADV România, Cristian Ispas - Fundatia Motivation Romania, Despina Iancu - NESsT Romania, Eduard Petrescu - consultant international si Angela Achitei - ADV Romania. In scurt timp, imaginile foto/video si prezentarile facute la conferinta vor fi postate pe www.unitatiprotejate.ro .
Si la aceasta editie a Targului National al Unitatilor Protejate, organizatorii au solicitat participantilor cate un obiect care sa ramana pentru constituirea unui Muzeu al Economiei Sociale, ca o „marturie” a parcusului in acest domeniu. Obiectele colectate la prima editie au fost expuse in Sala Ovidiu de la Hotel Malibu, unde a avut loc Conferinta internationala.
Targul National al Unitatilor Protejate a fost realizat in cadrul proiectului „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” derulat de ADV Romania, in parteneriat cu Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap - MMSF, Fundatia Motivation Romania, DGASPC Iasi si Cooperativa Sociala ”Il Poliedro” Italia si co-finantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”.
Precizam ca Fundatia „Alaturi de Voi” Romania activeaza pentru intarirea sectorului economiei sociale, fiind prima organizatie romaneasca ce a realizat Targul National al Unitatilor Protejate (editia I in decembrie 2010, la Iasi), site-ul www.unitatiprotejate.ro cu versiunea in engleza www.socialeconomyeurope.eu , precum si site-ul www.jobdirect.ro – primul Centru de resurse online pentru ocuparea in munca a persoanelor cu handicap.
Detalii despre eveniment va pot fi oferite de Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV Romania, tel. 0232275568, e-mail: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro .